Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 23 aprilie 2012

Parcul Ion Voicu (Ioanid): librarul si violonistul

În centrul Capitalei, găsim vara o adevărată oază de verdeață. La finalul lui martie, însă, când primăvara încă mai avea de lucru în a-și definitiva opera de artă, am redescoperit locul, nu la fel de verde, dar deopotrivă de atrăgător. Este un colțișor de natură captiv într-o zonă pitorească a Bucureștiului, impregnat de istorie și marcat de destinele unor mari personalități: George Ioanid și Ion Voicu.

pod si foisor parc ion voicu bucuresti

Deși e foarte mic ca întindere (doar 0,6 ha), are o istorie mare în spate. Conform inparc.ro, acest colț de natură este una dintre primele grădini bucureștene, care avea să-și schimbe numele, de două ori, în lunga sa existență. Între 1830 și 1869, era cunoscută drept Grădina Breslea, locul unde "fiecare [...] cap de familie își întindea masa și împreună cu casnicii și amicii, beau și mâncau; apoi începeau a învârti hora strămoșească și danțurile cele vesele" (din "Ciocoii vechi și noi", de Nicolae Filimon). De aici izvora Dâmbovicioara, un afluent al Dâmboviței, dar la sistematizarea din 1872, a secat.

lac secat si pod parc ion voicu ioanid bucuresti

peisaj martie parc ion voicu ioanid bucuresti

În 1856, Grădina Breslea (de fapt, un teren mlăștinos care nu era amenajat corespunzător strașnicului nume pe care-l purta) a fost cumpărată de un mare om - George Ioanid. Cine era acest domn? Un librar, proprietarul uneia dintre primele edituri din București, primul editor de carte din România și furnizorul de carte personal al regelui Carol I. Ți-am zis că era...mare?:)

Dacă te interesează detaliile financiare, trebuie să știi că domnul Ioanid a scos din buzunar 2100 de galbeni pentru achiziționarea acestei bucăți de natură și imediat s-a apucat s-o înfrumusețeze: a plantat peste 25 de specii de pomi fructiferi, legume și zarzavaturi, transformând fosta mlaștină într-o livadă exotică. Librarul avea planuri mari pentru zonă: visa la un cartier rezidențial chic, care să înconjoare propria lui grădină. Din păcate, nici cei mai mari oameni nu sunt ocoliți de necazuri, George Ioanid falimentează și ideile sale nu sunt puse în aplicare decât după trecerea sa în neființă, prin grija primarului Vintilă Brătianu. Dar destinul a făcut ca, timp de 147 de ani, amintirea întâiului editor de carte din țara noastră să dăinuiască, ca un fel de recompensă peste veacuri a contribuției deosebite aduse acestui loc. Parcul pe care Ioanid l-a iubit atât de mult, i-a purtat numele, dar nu pentru totdeauna... În 2003, squarul dintre bulevardul Dacia, strada Dumbrava Roșie, strada Polonă și strada Aurel Vlaicu și-a schimbat apelativul în Parcul Ion Voicu, în memoria altui mare om, violonistul care l-a avut ca profesor pe George Enescu.

Bustul lui Ion Voicu, realizat de Ion Irimescu
bust ion voicu parc ioanid bucuresti

note muzicale monument parc ion voicu bucuresti

Cu o asemenea poveste în spate, suntem siguri că parcul va mai cunoaște încă multe evenimente în, sperăm, lunga sa viață. Noi ne dorim doar atât: să avem cât mai multe ocazii să ne bucurăm de el!

banca si foisor parc ion voicu ioanid bucuresti caine trist parc ion voicu bucuresti floare parc ion voicu ioanid bucuresti floare parc ion voicu ioanid bucuresti
foisor parc ion voicu ioanid bucuresti intrare parc ion voicu ioanid bucuresti peisaj parc ion voicu ioanid bucuresti statuie parc ion voicu ioanid bucuresti

____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

2 comentarii:

  1. Daaa, il stiu!

    Imi place la nebunie parcul acesta. Faceam multe plimbari acolo. E mic intr-adevar, dar are ceva special. Mie mi-a placut cel mai tare intr-o iarna,cand a nins din abundenta cu o seara inainte, astfel ca a doua zi cand am ajuns acolo era efectiv rupt din poveste locul.

    Am pus si niste poze pe blog atunci aici http://www.blogul-larisei.com/2011/01/when-in-narnia-plimbare-prin-bucuresti.html daca vreti sa vedeti cum arata. Istoria lui nu o stiam, nu am citit pana acum asa ca am primit niste info noi ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ooo... arata superb iarna! acum d-abia asteptam sa ninga din nou sa ne plimba prin parcul invadat de zapada. Ne bucuram ca ti-am adus informatii noi si ca ti-am facut o surpriza placut aducandu-ti aminte de parcul care-ti place la nebunie;)

    RăspundețiȘtergere