Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 3 aprilie 2012

Parcul Carol: trecut zbuciumat, prezent pitoresc

Din vârful unui deal, un ditamai mausoleul veghează întregul parc care se întinde sub el. Construcția masivă este doar unul dintre obiectivele pentru care merită să vii aici. Dacă adaugi istoria destul de zbuciumată a locului, printre motivele care te-ar determina să vizitezi acest colț de natură, atunci mai mult ca sigur că vei ajunge degrabă. Menționăm, ca să nu fii cumva surprins/ă: pe cât de agitat i-a fost trecutul, pe atât de liniștit îi e prezentul. Și plin de un pitoresc care te va cuceri de la primul pas făcut pe lespezile de piatră ale aleilor.

Te avertizăm: va fi dragoste la prima vedere!

panorama alb-negru Parc Carol

Parcul Carol. Un scurt istoric găsești la finalul articolului, dar sunt câteva momente care nu sunt surprinse acolo, dar care, odată cunoscute, îți dezvăluie minunăția asta de parc în alte culori și ajungi să-l apreciezi mai mult.

Să începem prin a-ți spune că, odinioară, cuprindea și moscheea ascunsă azi în spatele magazinului Flanco de lângă stația de metrou Eroii Revoluției, cât și Frumoasa Adormită din Herăstrău, pe care poți s-o admiri AICI și AICI. Continuăm cu povestea mausoleului, principala atracție a sa, care pe cât de mare este, pe atât de multe are de împărtășit:

Mausoleu Parcul Carol

Mausoleu Parcul Carol

Vedere de pe strada Muguraș 
Mausoleu Parcul Carol strada Muguras

Mausoleu Parcul Carol

Mausoleul, cel care am spus mai sus că veghează parcul, nu a fost dintotdeauna stăpânul acestui loc. Cel care avea această onoare și sarcină dificilă, în același timp, era Palatul Artelor. O foarte frumoasă clădire    în care funcționa Muzeul Militar. Din păcate, destinul său a fost tragic: în 1938 a ars într-un incendiu, în '40 cutremurul i-a mai dat o lovitură, iar 3 ani mai târziu a fost demolat. Spațiul rămas gol a fost ocupat de actual mausoleu, înalt de 48 m și ridicat între 1959-1963. Se numea "Monumentul Eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism" și adăpostea locurile de veci ale dr. Petru Groza, Gheorghe-Gheorghiu Dej și dr. C.I. Parhon. Ce e interesant de reținut aici este că propunerea realizării unui asemenea monument i-a aparținut profesorului Alexandru Tzigara-Samurcaș (responsabil și pentru proiectarea Muzeului Țăranului Român), care viza să facă din el o reconstrucție a monumentului triumfal de la Adamclisi, Tropaeum Traiani!, despre care am povestit AICI. Ideea, însă, a venit în timpul celui de-al doilea Război Mondial, a fost abandonată din motive lesne de înțeles, iar când într-un final s-a stabilit ridicarea monumentului, timpul i-a presat pe constructori și a rezultat o construcție mult mai simplă.

Moscheea și Palatul Artelor. Așa arăta, cândva, Parcul Carol
moscheea si palatul artelor parcul carol

Palatul Artelor - Muzeul Militar

Coloanele îi sunt din granit roșu, iar soclul din granit negru, roca fiind importată din Suedia. Și deși n-ai crede că în locul ăla se mai putea schimba ceva, inevitabilul era să se producă. În 2004. Când Guvernul Adrian Năstase i-a oferit Bisericii Ortodoxe Române 5 ha din Parcul Carol, pentru a avea unde să fie ridicată Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Și unde îi șade mai bine unui asemenea lăcaș de cult decât în vârful unui deal? Ce era, și încă este, Slavă Domnului (ce ironie!:D), pe vârful dealului din acest parc? Exact - Mausoleul. Care urma să fie demolat (deja în primăvara lui 2004 începuseră lucrările și câteva plăci de granit fuseseră date jos) sau mutat în Parcul Tineretului. Soarta a ținut, însă, cu Mausoleul, căci Traian Băsescu (care era primarul Bucureștiului atunci) s-a opus proiectului și a reușit să-l oprească. A făcut și Băse ceva bun la viața lui!

Locul unde este amplasat mausoleul pare, deci, blestemat, căci orice s-a ridicat acolo nu a fost destinat să reziste pe veci. V-am zis noi că parcul are un trecut zbuciumat! Dar, pe 27 martie 2012, când l-am redescoperit (oare pentru a câta oară?) era în el o liniște așa de plăcută încât nici nu bănuiai că vremurile nu au fost mereu prielnice. Ce am admirat în noua noastră plimbare vei vedea în următoarele imagini, dar trebuie să-i acordăm o atenție deosebită citatului de Oscar Wilde pe care l-am găsit pe podul de beton armat: "Cu toții suntem în șanț, dar unii dintre noi privesc la stele". Cu aceste cuvinte în minte, hai să ne plimbăm, împreună, prin Parcul Carol:

Fântâna Cantacuzino
Fantana Cantacuzino Parc Carol

Fantana Cantacuzino Parc Carol
stil neoclasic; inscripția de pe ea spune așa: "LA ANNUL UNA MIE OPT SUTE SEPTE DECI S'A CLADIT AQUESTA FONTENA CU CHELTUELA DOMNULUI GEORGE GRIGORE CANTACUZINO PRIMARUL CAPITALEI IN URMA VOTULUI CONSILIULUI MUNICIPAL AL COMMUNEI BUCURESCI DIN SEDINTA DELA 8 AUGUST 1869 PRIN QUARE S'A DECIS A PURTA NUMELE DE FONTENA GEORGE GRIGORE CANTACUZINO"

Fântâna Zodiac, de la intrarea dinspre Piața Libertății

Fantana Zodiac Piata Libertatii

Fantana Zodiac cu apa
arhitect Octav Doicescu; mozaicuri de Mac Constantinescu, Dorin Pavel, August Schmiedigen; din 1935

alee Parcul Carol

banci in sir Parcul Carol

banci in sir Parcul Carol

barca trasa la mal Parcul Carol

pod si barca trasa la mal Parcul Carol

pod si barca trasa la mal Parcul Carol

Cea mai frumoasă imagine surprinsă în Parcul Carol 
canal Parcul Carol

Castelul  Țepeș. Despre el - AICI
castel Tepes Parcul Carol

Dacă în Parcul Tineretului ne întâlniserăm cu o veveriță (vezi AICI), în Parcul Carol am dat de o ciocănitoare 
ciocanitoare Parc Carol

ciocanitoare Parc Carol

Citatul de care amintisem mai sus 
citat Oscar Wilde Parc Carol

Detaliu din ansamblul peisagistic "Grota" 
detaliu grota Parc Carol

Fântâna Minelor și Carierelor
Fantana Minelor Parc Carol

banca si foisor Parc Carol

gasca Parc Carol

Grota 
grota Parc Carol

grota Parc Carol

lac Parc Carol

lac Parc Carol

Panoramă de lângă mausoleu. În depărtare - Palatul Parlamentului 
panorama Parc Carol

rata Parc Carol

Scara din marmură 
scara din marmura Parc Carol

Statuia lui C.I. Istrati, cel care s-a ocupat de organizarea parcului 
statuie Istrati Parc Carol


Scurt istoric (de pe placa informativă din parc):

Inaugurat în anul 1906, cu ocazia expoziției jubiliare - "Carol I - 40 de ani de domnie și România - 25 de ani de regat", Parcul Carol a fost proiectat de peisagistul francez E. Redont, iar de organizarea lui s-a ocupat academicianul Constantin I. Istrati, fost primar al Capitalei. Parcul se întinde pe o suprafață de 29 ha și include un mic lac de agrement traversat de un pod pavat cu dale din marmură.

Amenajat pe Dealul Filaretului, unde se întindeau odinioară viile București, parcul îmbină liniile drepte și simetrice folosite în cazul Aleii Centrale, cu liniile curbe ale aleilor secundare, iar minunatele peisaje naturale create de compoziția vegetală imprimă arhitecturii parcului un puternic caracter peisagistic.

Parcul Carol este dominat de impozantul Mausoleu, ridicat după planurile arhitecților H. Maicu și N. Cucu și inaugurat în 1963. Din anul 1991, aici au fost aduse osemintele ostașilor căzuți în al doilea război mondial din Mausoleul de la Mărășești, iar monumentul a fost închinat în cinstea memoriei eroului necunoscut.

Harta Parcului Carol
harta parc carol
// click pe imagine pentru consultare în detaliu //

Legendă - obiectivele din Parcul Carol:

1. Fântâna George Gr. Cantacuzino 1870 - autor arh. Al Freiwald, Karl Storck
2. Alexandru Sahia - autor Constantin Baraschi (cel care a realizat și Monumentul Eroilor din Predeal)
3. Spațiu joacă
4. Gigantul - D. Paciurea
5. Theodor Neculuță - autor Emil Mereanu
6. Mormântul Ostașului Necunoscut - autor arh. Gheorghe Cantacuzino
7. Nicolae Bălcescu - autor Constantin Baraschi
8. Ansamblul peisagistic "Grota"
9. Arenele Romane
10. Dr. C. I. Istrati - autor Oscar Spaethe
11. Fântâna 1906 - Izvorul Minelor
12. Mausoleu
13. Turn de apă (Cetatea de la Poenari)
14. Pod de beton armat
15. Gigantul - autor Fr. Storck
16. George Coșbuc - autor Constantin Baraschi
17. Muzeul Tehnic Prof. Dr. Dimitrie Leonida
18. Fântâna Zodiac

Vedere din satelit, via Google Earth
parcul Carol vedere din satelit

surse foto: arhiva personală; artline.ro, rezistenta.blogspot.com, Wikipedia

URMEAZĂ ceva care o să fie pe placul doamnelor și domnișoarelor și, poate, și pe cel al homosexualilor - vezi AICI
____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

5 comentarii:

 1. Cred ca am o fotografie alb negru din 1969 cu mine langa maunsoleu :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Ar trebui sa avem cat mai multe fotografii cu mausoleul pana nu dispare si el de pe fata Pamantului. Ai o piesa de colectie, norocosule:D

  RăspundețiȘtergere
 3. Intradevar, unul dintre cele mai frumoase locuri din Bucuresti. Si nu spun asta doar din cauza ca am copilarit in acest parc. Toata stima pt. pozele si cuvintele frumoase!

  RăspundețiȘtergere
 4. Multzam pentru aprecieri. Ne bucuram ca ti-am facut o surpriza placuta.

  Te mai asteptam pe la noi, oricand! :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Multzam pentru aprecieri. Ne bucuram ca ti-am facut o surpriza placuta.

  Te mai asteptam pe la noi, oricand! :)

  RăspundețiȘtergere