Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 9 aprilie 2012

In curtea abatiei de la Carta

Despre această inedită mănăstire din județul Sibiu, am mai povestit AICI. Dar atunci doar am lansat invitația de a explora și curtea sa, fără să te ademenim cu vreo fotografie care să te determine să te grăbești s-o onorezi. Pentru că ne place foarte, foarte mult această fostă abație a unui ordin misterios și cu nume încâlcit (cistercian!), profităm de această ocazie pentru a ne mai încânta privirile cu silueta sa deopotrivă sobră și divină, dar și pentru a te tenta s-o vizitezi cât de curând. Nu vrem să fim singurii îndrăgostiți de ea!:)

detaliu biserica carta

manastire carta

biserica carta

alee biserica carta

zid manastire carta

zid manastire carta

zid biserica carta

zid manastire carta

---

MAI MULT - Informații de pe placa informativă de lângă mănăstire: 

Așezare: sat Cârța, comuna Cârța, județul Sibiu
Denumire: Ansamblul fostei abații cisterciene de la Cârța
Protecție: Lista Monumentelor Istorice 2004, cod SB-II-a-A-12348
Datare: Începutul secolului al XIII-lea; transformări de secol XV
Descriere:
Ansamblul fostei abații cisterciene din Cârța, atestat documentar în 1202, constituie cea mai estică abație a acestui ordin, grupurile de meșteri care aparțineau mănăstirii influențând începuturile arhitecturii medievale din Transilvania, în special din Țara Bârsei. Mănăstirea a fost distrusă de invazia mongolă din 1241 și refăcută între 1250-1300 în stil gotic timpuriu, cu excepția portalului de vest, gotic târziu. Organizarea ansamblului era tipică pentru mănăstirile cisterciene: biserica se afla pe latura nordică a unei curți care avea pe laturile de est și sud clădiri mănăstirești, iar pe latura vestică un zid de incintă. Biserica era o bazilică cu trei nave, transept, cor scurt cu absidă poligonală, flancat de capele. După 1421, mănăstirea a fost distrusă și refăcută în mai multe rânduri, în 1474 fiind desfințată (n.r. la ordinul lui Matei Corvin, cel care l-a întemnițat și pe Vlad Țepeș; uite AICI casa în care s-a născut Corvin), iar bunurile sale trecute în proprietatea Sibiului. În 1495, o parte a aripii sudice a fost înglobată în casa parohială. Din fosta biserică a mănăstirii se păstrează corul, restaurat între 1913-1914, folosit ca biserică parohială evanghelică a localității, careul, o parte a transeptului și a pereților exteriori ai navelor laterale, peretele de vest, cu urma rozasei, portalul și turnul clopotelor, precum și o parte a pereților aripii estice a clădirilor mănăstirești. La cor se păstrează ferestrele înguste, în arc frânt, friza de ferestre polilobate și streașina pe console, tipic cisterciene. În cor sunt de remarcat bolțile pe nervuri din piatră, cheia de boltă cu figura Fecioarei Maria, protectoarea ordinului și nișa (sedilia) semicirculară din peretele sudic. Din aripa estică a mănăstirii se păstrează peretele spre curte, cu ferestrele geminate ale sălii capitulului, de la parter, și ferestrele înguste, dreptunghiulare ale dormitorului, de la etaj.

---

Despre Ordinul Cistercian:

blazon ordinul cistercian
blazonul

* înființat în 1098, de Robert de Molesme, la mănăstirea Cîteaux din Franța
* etimologia numelui provine de la denumirea latină a localității Cîteaux: Cistercium
* respectau cu cea mai mare strictețe Regula Sfântului Benedict, care includea 73 de capitole și 75 de unelte a bunei făptuiri. De curiozitate, o poți consulta mai jos. E chiar interesantă. "A nu iubi cearta", "A nu urî pe nimeni" sau "A nu face altuia ceea ce nu vrei să ți se facă ție" (vezi capitolul 4) sunt cam greu de aplicat în zilele noastre, nu?:)
* în România, mai exista sau există încă o mănăstire cisterciană, la Igriș, în județul Timiș. Deși am aflat destule informații despre istoricul ei (foarte important, aici a fost prima bibliotecă de pe actualul teritoriu al României!), nu am găsit nicio poză și nici localizarea ei. Încă un mister care se vrea rezolvat! Dacă ne poți ajuta, dă-ne un semn.calugar cistercian

surse foto: arhiva personală; Wikipedia; flickriver.com

____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI