Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 11 aprilie 2012

Gradina Botanica: Natura s-a trezit la viata!

Marți, 10 aprilie 2012. Păsările mă înconjoară cu glăsciorul lor suav - cel mai tare "hit" al primăverii. Aleile din jurul meu sunt împrejmuite de verdeață. Crudă, luminoasă. Din loc în loc, pâlcuri de narcise (albe sau galbene) își ițesc căpșorul din pătura verde și îmi zâmbesc. Aici, Bucureștiul pare departe. Prezența lui se simte doar rar, când o ambulanță își face loc în drumul ei spre salvarea unei vieți sau când un șofer nervos nu se poate abține să claxoneze. Aici e cald, e soare, e muzica păsărilor, e parfumul florilor, e viața în stare pură, nealterată, inocentă.

Aici e Grădina Botanică.

peisaj aprilie gradina botanica bucuresti

Am ajuns pe la 14:30. Am plătit, la casă, 2 lei. Deși nu i-am arătat vreun carnet de student/elev, casierița m-a luat drept o fată studioasă, așa că plimbarea a început cum nu se putea mai bine, cu o economie de 3 lei față de prețul întreg aferent unui adult.

bilet intrare gradina botanica bucuresti

Acum, după ce am colindat întreaga grădină timp de aproximativ 2 ore, mă odihnesc pe o bancă verde și scriu rândurile astea, pe un carnețel mic, cu foi dictando. Când voi ajunge acasă, le voi trece "pe curat", ca tu să mă însoțești virtual când voi depăna minunatele clipe pe care le-am petrecut în natură.

Pentru a-mi stârni inspirația de povestit, mușc din când în când, dintr-un Twix și dulcele său mi se pare că se potrivește de minune cu atmosfera din jurul meu, care e, cum altfel, decât...dulce:D Cel puțin, așa mi se pare mie și dacă ar mai fi cineva cu mine sunt sigură că mi-ar da dreptate. Dacă ar consuma și el/ea Twix:D

alee gradina botanica bucuresti

alee gradina botanica bucuresti

arcada mama si copil gradina botanica bucuresti

balta gradina botanica bucuresti

banci gradina botanica bucuresti

Azi după-amiază, grădina nu era admirată decât de câteva cupluri, mame cu odraslele în cărucioare și fotografi ieșiți la o ședință de imortalizat frumusețe. Restul bucureștenilor sunt ori la muncă, ori la spital. Sau acolo îmi închipui eu că sunt, că altă explicație nu văd pentru care nu ai veni în Grădina Botanică, într-o zi de primăvară autentică. Ionuț, din păcate, e în prima situație și m-a "delegat" să "culeg" ceva bun pentru următoarea poveste de pe blog. Adică pentru aceasta, pe care o citești acum.

Chiparos de baltă
chiparos de balta gradina botanica bucuresti

cismea gradina botanica bucuresti

cladire furnale cismea gradina botanica bucuresti

Trandafirii încă nu au înflorit (în iunie "se nasc"), cascada este secată, iar ochiurile de apă sunt traversate doar de două rățuște. Serele s-au închis cu o oră și jumătate înainte să vin, așa că m-am mulțumit doar să trag cu ochiul. Adică mi-am pus în aplicare tacticile de spionaj: cât mai puțină atenție atrasă asupra mea (cam greu, având în vedere că port un pulover mov), cât mai puțin zgomot (din nou greu, pentru că am în picioare botine cu puțin toc) și încercat de uși (că poate le-or fi uitat deschise), atunci când nu e nimeni prin preajmă. Ultima tactică mi-a ieșit, dar doar pe jumătate, că ușile nu au cedat sub presiunea exercitată de mine.

Botinele
botine in gradina botanica bucuresti

Pavilionul Pădurea Tropicală 
pavilion padurea tropicala gradina botanica bucuresti

rata gradina botanica bucuresti

rata gradina botanica bucuresti

rata gradina botanica bucuresti

rata gradina botanica bucuresti

Îmi place liniștea asta neobișnuită pentru un oraș mare, îmi place soarele care nu mă toropește, dar nici nu mă lasă să-mi fie frig, îmi plac florile "pictate" în culori foarte vii, îmi place renașterea naturii după o iarnă prea grea.

copac radacini gradina botanica bucuresti

desen facultatea de biologie gradina botanica bucuresti

fantana gradina botanica bucuresti

Tocmai a trecut  un băiețel blond, pe o trotinetă, prin fața băncii mele. A părăsit mijlocul de transport imediat ce a dat de un morman de nisip și a început să-și facă de treabă cu el. Bunica, de pe banca de alături, nu-l scapă din ochi.

Îmi aduc aminte că la intrare am citit că grădina are 10 sectoare în aer liber și nu vreau să uit să le menționez. Ele sunt:

* Decorativ
* Plante Rare
* Flora Mediteraneană
* Grădina Italiană
* Flora Dobrogei
* Munții Carpați (aici mi-a plăcut cel mai mult. Dacă ești navigator/navigatoare fidel/ă, înțelegi de ce. Dacă acum e prima dată când poposești aici, trebuie să îți spun că iau în piept, cât de des pot, munții, așa că un mic urcuș pe solul brun-roșcat de pădure, atât de familiar, m-a "uns" pe suflet)
* Colina Coniferelor cu Cascadă
* Rosarium
* Colecția de iris
* Plante Utile

flori galbene si mov gradina botanica bucuresti

Ea m-a însoțit 
geanta in gradina botanica bucuresti

Am găsit-o pe Ileana Cosânzeana! De fapt, o tânără care participa la o ședință-foto
ileana cosanzeana gradina botanica bucuresti

indragostiti gradina botanica bucuresti

indragostiti gradina botanica bucuresti

indragostiti gradina botanica bucuresti

Și acum, un pic de istorie, așa cum e surprinsă la intrare, pe o placă de pe partea dreaptă:

"Grădina Botanică din București a fost înființată ca instituție în anul 1860, pe lângă Facultatea de Medicină și Farmacie, la inițiativa doctorului Carol Davila, în urma unui decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Grădina Botanică se inaugurează la 5 noiembrie 1860. Ocupă o suprafață relativ mică (7 ha), localizată în partea stângă a Șoselei Cotroceni. Amenajarea adecvată a acestui spațiu, ca bază didactică și de cercetare, a fost realizată sub conducerea priceputului botanist Ulrich Hoffmann, ca prim director al  acestei instituții.

peisaj aprilie gradina botanica bucuresti2

peisaj aprilie gradina botanica bucuresti

peisaj aprilie gradina botanica bucuresti2

În anul 1874, Grădina Botanică a fost mutată de pe vechiul amplasament în centrul orașului, pe terenurile palatului Vasile Șuțu, situate în fața Universității. În același an, instituția a trecut în componența Universității din București, funcționând pe lângă Facultatea de Științe și avându-l la conducere pe remarcabilul Prof. Dr. Dimitrie Brândză. Condițiile improprii dezvoltării unei grădini botanice l-au determinat pe marele botanist să întreprindă numeroase demersuri pentru a obține un teren adecvat amenajării instituției, în conformitate cu misiunea pe care trebuia să o îndeplinească. În anul 1884, acțiunile sale au fost încununate de succes, alocându-se, în baza Decretului nr. 659 din  28 februarie, terenul și fondurile necesare. Amenajarea noilor spații, care corespund amplasamentului actual al Grădinii Botanice, a presupus construirea și popularea primelor sere (utilizând modelul serelor Grădinii Botanice din Liège), construirea Institului Botanic în care au funcționat, până la bombardamentul din 4 aprilie 1944, disciplinele de Biologie vegetală, Herbarul și Muzeul Botanic, efectuarea primelor plantații de arbori și arbuști.

pod flori gradina botanica bucuresti

pom si alee gradina botanica bucuresti

punga plastic in iarba gradina botanica bucuresti

Situația Grădinii Botanice s-a îmbunătățit începând cu anul 1954, când a trecut din nou sub conducerea Universității din București, poziție pe care și-o menține și în prezent.

Procesul de revigorare a fost marcat de construcția unui complex de sere de producție, destinat să asigure materialul vegetal necesar sectoarelor exterioare, de construcția noului Institut Botanic (1960), în care funcționează în prezent disciplinele Botanice, Microbiologia și Genetica, de construcția complexului de sere de expoziție (1973-1976), cu o suprafață de peste 2500 mp, și de inaugurarea, în anul 1978, a noului Muzeu Botanic, amenajat pe baze ecologice.

În anul 1994, o dată cu prima Sesiune Națională de Comunicări Științifice Botanice, Grădina Botanică bucureșteană primește numele Prof. Dr. Dimitrie Brândză, cel care s-a străduit atât de mult să o refacă pe amplasamentul său actual."

scara gradina botanica bucuresti

scorbura mama copil gradina botanica bucuresti

vasc gradina botanica bucuresti

Acestea fiind spuse, închei prin a te îndemna să vii și tu la Grădina Botanică din București, pe Șoseaua Cotroceni 32, oricând ai timp, căci deși nu e la fel de faină ca surata ei din Cluj-Napoca (pe care o poți admira AICI), e un colțișor de natură...dulce, așa cum ziceam și mai sus. Și nu am întâlnit om să nu-i placă dulcele, decât dacă are probleme medicale. Grădina, însă, e recomandată oricui și chiar și în exces, nu dăunează. Așa că-ți recomand s-o "consumi" cu măsură doar din privința grijii pe care ar trebui să i-o acorzi mereu naturii: nu rupe florile, nu scrijeli copacii etc. Altfel, îmbată-te cu mirosul florilor, soarbe din priviri marea de verdeață, nu te mai sătura să urmărești rațele și plimbă-te de câte ori vrei, până la ora 20, când se închide!

Urmează-mi îndemnurile și îți garantez că viața îți va părea mai...dulce!

Iată și o veveriță!
veverita gradina botanica bucuresti

veverita gradina botanica bucuresti

zona carpati gradina botanica bucuresti

P.S.
1. Dacă mergi la toaletă, nu te speria! E curat, dar sunt wc-uri turcești, la al doilea (de la fete) nu se trage apa, iar la chiuvete nu curge nici apă caldă, nici rece. Mă gândesc ce ar fi crezut un turist dacă ar fi găsit asemenea baie în centrul unei capitale europene!

2. Ca de obicei, ca să vezi fotografiile în mărime completă/în detaliu, dă un click pe fiecare.

____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI