Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 30 aprilie 2012

Biserica Anglicana: Credinta nu cunoaste limite!

În februarie, ne miram că Mănăstirea Dervent deține un website, ține legătura cu enoriașii prin intermediul unei adrese de e-mail, le pune la dispoziție felicitări virtuale și îi ajută să ajungă la sălașul de cult pe baza unei hărți din Google Earth. Dar tocmai am aflat că Biserica Anglicană are o abordare mai inedită și, credem, mai eficientă de a-i ține aproape pe credincioși, una la care poate nici nu te-ai fi gândit vreodată!

Biserica Anglicană din București
biserica anglicana bucuresti

Biserica Anglicană deservește comunitatea de vorbitori de engleză din București. Majoritatea credincioșilor sunt, desigur, oameni cu un anumit statut, cu venituri mari și nu se putea ca propria biserică să le fie inferioară. Așadar, ea pune la dispoziția enoriașilor servicii, să le zicem premium. Ne-au atras atenția trei dintre ele, le luăm pe rând, iar la final o lăsăm pe cea pe care am anunțat-o așa pompos în primele rânduri ale postării. Sursa: site-ul oficial al bisericii - www.churchoftheresurrection.eu

1. Spre Dumnezeu, via e-mail

Cererile pentru rugăciuni se pot trimite pe e-mail la office@churchoftheresurrection.eu, iar expeditorul este sfătuit să menționeze dacă rugăciunea trebuie să fie considerată privată sau va fi inclusă în rugăciunile din timpul slujbei de Duminică. 

2. Școala de Duminică

Micii credincioși pot lua parte, în ultima zi a săptămânii, la un worshop care le este dedicat în exclusivitate. Între 5 și 10 prichindei se strâng laolaltă pentru a participa la diferite activități structurate în jurul religiei. De exemplu, citesc un fragment din Biblie, li se prezintă o scurtă explicație asupra textului, răspund la întrebări pe baza celor lecturate, memorează un verset, creează broșuri cu propria versiune a textului sau studiază în aprofunzime cu ajutorul unor puzzle-uri solicitante. La finalul slujbei de Duminică, micuții le aduc la cunoștință parohienilor mai mari ce au învățat.

3. Spațiul Sacru

Anul trecut, 1.153.497 de oameni l-au vizitat. Sloganul "Când te rogi, nu ești niciodată singur". Vorbim de un website care îi invită pe credincioși să-și creeze un propriu "Spațiu Sacru" (Sacred Space), unde să se refugieze 10 minute pe zi, un loc unde să se roage în fața computer-ului și să trimită felicitări virtuale. 

Curioși să vedem cum funcționează ineditul sistem, l-am pus la încercare. S-a prezentat foarte bine, așa că și Biserica Ortodoxă Română l-ar putea pune în practică fără probleme. Iată cum stă treaba:
1. Dai click pe "Begin the prayer"
2. Alegi ziua pentru care vrei să te rogi (am ales mâine, 1 Mai)
3. Apare prima cuvântare la care trebuie să meditezi (Titlu: Prezența. Mă opresc pentru un moment și mă gândesc la iubirea și harul pe care Dumnezeu le pogoară peste mine, creând pe mine după asemănarea sa, făcându-mă templul său). Aici apar 3 opțiuni - Ghidul (unde se oferă modalități de a aprofunda subiectul prezenței lui Dumnezeu), Mergi înapoi sau Mergi înainte. Am ales ultima variantă.
4. Apare o rugăciune (Titlu: Libertatea. Doamne, mi-ai oferit marele cadou al libertății. În aceste vremuri, O Doamne, fă să fiu liber de orice formă de rasism sau intoleranță. Amintește-mi, Doamne, că toți suntem egali în fața ochilor tăi iubitori). Aceleași 3 opțiuni.
5. Apare o interogație (Titlu: Conștiința. În prezența iubitului meu Creator, mă uit onest la sentimentele mele din ultima zi, maximele, minimele și pragul cel mai de jos. Pot să văd unde Dumnezeu a fost prezent?). Aceleași 3 opțiuni.
6. Apare un verset. Titlu: Cuvântul lui Dumnezeu. Ioan 10:22-30. Nu mai cităm tot versetul, dar observăm că mai apare o opțiune pe lângă cele 3 cu care ne-am obișnuit: "Ai nevoie de inspirație"? Dacă alegem această variantă, ne întoarcem la punctul 3. 
7. Conversația. Începe să vorbești cu Iisus despre bucata din Scriptură pe care tocmai ai citit-o (versetul de la punctul 6). Care parte te-a mișcat? Poate cuvintele unui prieten - sau o poveste pe care ai auzit-o recent - se va ridica ușor la nivelul conștiinței tale. Dacă se întâmpla așa, povestea aruncă o lumină asupra a ceea ce încerca pasajul din Scriptură să-ți spună?
8. Concluzia. Slavă Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, așa cum a fost la începuturi, este acum și va fi mereu, lumea fără de sfârșit. Rămân două opțiuni: Mergi înapoi sau... Amen. După cum îți închipui deja, am ales ultima opțiune, unde există posibilitate de feedback.
Dacă ți se pare interesantă viziunea anglicană asupra rugăciunii în epoca vitezei, stai să vezi cât de superbă le e biserica! Este un monument construit între 1913 și 1914, dat în folosință în 1922, în stil gotic victorian - ceea ce-l face unic în București! Arhitectul care s-a ocupat de Biserica Anglicană a "Învierii" este Victor Ștefănescu, iar finisarea și mobilarea s-au realizat după Primul Război Mondial, cu ajutorul donațiilor episcopului de Gibraltar și ale Reginei Maria,  nepoată a Reginei Victoria a Angliei, care deși era ortodoxă în urma căsătoriei, participa la ceremoniile anglicane de pe vremea când biserica nu se construise și slujbele erau ținute într-o casă de pe strada Olteni.

biserica anglicana bucuresti

biserica anglicana bucuresti

biserica anglicana si motocicleta bucuresti

Vedere din Grădina Icoanei 
biserica anglicana vedere din gradina icoanei

În prezent, singura biserică anglicană din România poate fi admirată la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu Alexandru D. Xenopol, aproape de Piața Romană. Pentru o localizare mai exactă, vezi secțiunea "Locația" din josul articolului. 

În interior
interior biserica anglicana

Clanță "branduită"
clanta biserica anglicana bucuresti

fereastra biserica anglicana bucuresti

Cât de frumoasă e biserica și iarna, uite AICI

____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

5 comentarii:

 1. Si cand te gandesti ca la noi, s-a facut atata tam-tam cu spovedaniile online.

  RăspundețiȘtergere
 2. la noi iese scandal din orice. Probabil asa ne e firea. Dar ar trebui ca Biserica sa fie mai deschisa la nou, pentru ca altfel, inevitabil, asa-s vremurile, isi va pierde din adepti. Sa ia exemplu de la Biserica Catolica, de la cea Anglicana, care vad noile media ca modalitati de a fi mai aproape de Dumnezeu, nu ca "ochii diavolului".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mda, biserica trebuie sa fie dupa cum vor "credinciosii" si nu invers, iar hristos sa se modernizeze...

   Ștergere
 3. Foarte interesant articolul...m-ai facut curioasa si cred ca in acest weekend voi merge sa vizitez aceasta biserica!

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumim pentru apreciere. Suntem siguri ca o sa-ti placa. Speram s-o prinzi deschisa. Asteptam sa te intorci pe la noi si sa ne spui cum ti s-a parut.

  RăspundețiȘtergere