Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 1 aprilie 2012

Acasa la domnul Bosianu

Era finalul lui martie și primăvara întârzia să apară. Vântul își arăta "mușchii", răscolind vreascurile din grădină, uscate de iarna prea severă. Constantin Bosianu strânse mai tare paltonul în jurul său și mai privi, încă o dată, grădina. Propria sa grădină. Universul în care se retrăgea atunci când se întorcea de la Facultatea de Drept, unde era decan. Primul din istoria instituției. Era o realizare de care era mândru. Da, pentru câteva luni, în 1865, fusese prim-ministru, dar mai dragi îi erau legile, gândirea logică, cu imprevizibilitatea aproape nulă, decât jocurile din culisele politicii.

Își îndreptă privirea spre căsuța sa. Un mic castel, de fapt o bijuterie în stil neogotic. Fusese șlefuită în 6 ani (1853-1859), de arhitectul Luigi Lipizer. Își aminti toate aceste detalii care i-au conturat căminul.

casa Bosianu parc Carol

Cu amărăciune, se gândi ce o să se aleagă de draga sa gospodărie, când el nu va mai fi. Cândva, va veni acel moment. Era conștient de asta. Se întreba dacă viitorul proprietar va avea aceeași grijă de ea, ca un părinte protector. Spera ca, după trecerea sa în neființă, soarta să fie blândă cu locuința în care a trăit el. Un om ca oricare altul. Un destin care va apune și de care, probabil, nu-și va mai aminti nimeni. 

A mai îmbrățișat cu privirea grădina și exteriorul iubitei sale case și, obligat de răcoarea care nu-i dădea pace, și-a întrerupt contemplarea și a urcat cele câteva trepte care-l despărțeau de căldura căminului pe care-l îndrăgea nespus...

Probabil a fost un om prea bun, căci dorința i-a fost îndeplinită. Casa Bosianu a ajuns în proprietatea statului, a găzduit, pentru puțin timp, Guvernul țării și s-a stabilit în dânsa Serviciul Meteorologic al României.

O soartă de lux, în comparație cu cea a altor clădiri minunate din România, care au ajuns grajduri, ruine sau au fost demolate. Casa Bosianu a supraviețuit. Și orice trecător o poate admira lângă Parcul Carol, în curtea Observatorului Astronomic.

La toate astea m-am gândit (n.r. Anda), când pe 27 martie 2012, am zărit clădirea mititică, prin gardul care o desparte de parc. Am fotografiat-o în grabă, temându-mă că o nouă rafală de vânt mi-ar putea-o lua din fața ochilor. Am mai privit-o un timp, nebănuind că ascunde în interior uși de lemn cu frumoase vitralii în tricolor, o bibliotecă și mobilierul de pe vremea când a fost "casa" Guvernului. 

Mi-aș fi dorit s-o cunosc mai îndeaproape, să devenim "prietene". Dar o asemenea relație ne era interzisă. Poate, cândva, vom avea ocazia să facem cunoștință. Sunt sigură că aș îndrăgi-o, doar m-a cucerit de la prima vedere. Mă întreb: oare ea ce părere ar avea despre mine?

casa Bosianu parc Carol
foto: 1001calatorii.ro

____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI