Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 29 martie 2012

Spre cabana Bunloc, la fix 1000 m

- Continuarea poveștii Peștera de Gheață, mai protectoare ca o fortăreață -

După ce am admirat din exterior Peștera de Gheață, am pornit spre cabana Bunloc, urmând marcajul cu bandă albastră. Ne așteptam la un traseu ușor, fără mari bătăi de cap, dar drumul s-a dovedit foarte accidentat și incredibil de lung. Deși l-am parcurs în 2009 și acum îl ținem minte. Și nu de bine!

Cabana Bunloc
Cabana Bunloc


Cărarea (destul de îngustă, după cum vei vedea în imaginea următoare) mergea, mai mereu, pe marginea unei râpe (later edit: conform sesizării lui Zoly Szasz, de pe Facebook, traseul nu merge mereu pe marginea unei râpe. Două treimi de traseu se merg pe o creastă și prin pădure). Asta nu ar fi fost o mare problemă. Dar o forță prea puternică pentru copacii din jur, fusese atât de furioasă pe aceștia încât îi trântise fix pe mijlocul potecii. Și nu doar pe unu, doi, ci zeci! Așa că timp de 2 ore, 2 ore și jumătate, am fost nevoiți să tot ridicăm picioarele, să ne cățărăm, să coborâm peste, sub, pe lângă zeci de arbori căzuți pe cărarea care ducea de la Peștera de Gheață la cabana Bunloc. Adaugă la asta lipsa de spectaculozitate a traseului și îți vei da seama de ce ni se părea că drumul nu se mai termină. Dar nu ne-am plâns (prea tare:D), fiind conștienți că imediat ce ne vom întoarce spre casă o să ne fie dor de munte, inclusiv de acest traseu.

poteca spre Cabana Bunloc

spre Cabana Bunloc

O mostră din traseu
copaci cazuti pe traseu spre cabana Bunloc

Pentru doritori, din acest traseu se deschide, la un moment dat, spre dreapta, cărarea spre Valea Gârcinului și orașul Săcele (triughi roșu). Traseul este inaccesibil iarna (probabil, fiindcă nu e prea circulat și nimeni nu are interes să facă o cărare prin zăpadă), dar vara, acea vale este "raiul" grătarelor, o mulțime de oameni venind aici să frigă un mic, să asculte muzică și, în principiu, să se simtă bine.

Cu puțin timp înainte să ajungem la destinație, am urcat o mică pantă, un fel poiană, iar la capătul ei ni s-a deschis o panoramă superbă, pentru care meritase să depunem tot efortul dinainte. Am văzut Brașovul, Tâmpa, Postăvaru și, sub noi - cabana Bunloc (cum se vedea - în prima imagine din poveste).

Nu am zăbovit la cabana de la 1000 de m, pentru că eram așteptați cu o mașină pentru a pleca într-o altă expediție (care a inclus Cața și Drăușeni), așa că ne-am grăbit să ajungem la baza muntelui. Nici asta nu s-a dovedit o sarcină ușoară, pentru ca am coborât fix pe sub telescaunul care face legătura între Bunloc și un cartier de vile de la intrarea în Brașov. Și coboram vertiginios, pe un teren accidentat, picioarele alunecându-ne constant. Dar asta înseamnă să te grăbești, nu? Și să fii zgârcit (sau să nu ai destui bani la tine:D) ca să nu te urci în telescaun și să nu cobori cu un mijloc de transport, ci pe propriile picioare.

rucsacuri telescaun bunloc

rucsac telescaun bunloc

telescaun bunloc

În 2009, prețurile la telescaunul Bunloc erau următoarele:

urcare+coborâre: 16 ron/adult; 13 ron/pensionar și copii de la 5 la 12 ani
urcare: 10 ron/adult; 8 ron/pensionar și copii de la 5 la 12 ani
coborâre: 10 ron/adult; 8 ron/pensionar și copii de la 5 la 12 ani
// iarna există și o stație intermediară, pentru ski, dar prețurile nu erau afișate pentru sezonul rece //

Brasovul vedere de la cabana Bunloc parapanta cabana bunloc tampa vedere de la cabana bunloc valea garcinului
foto 1 - Brașovul, văzut din poiana de lângă cabana Bunloc; foto 2 - parapantă pe deasupra cabanei Bunloc; foto 3 - Tâmpa; foto 4 - Valea Gârcinului
____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

4 comentarii:

 1. Am primit pe Facebook, doua mesaje de la Zoly Szasz:
  "Nu mai e nici un trunchi cazut in poteca !

  si

  "Despre care vale e vorba ??? Unde scrie ca e inaccesibil si care traseu e inaccesibil (albastru sau rosu)? Unde e valea ptr gratare inainte de iesirea pe Bunloc, ca din articol inteleg ca e o vale inainte de iesirea pe Bunloc."

  Ti-am raspuns,Zoly, si pe FB, dar nu strica sa adaugam raspunsurile si aici, poate au nevoie si alti navigatori de lamuriri:

  1. daca nu mai e niciun trunchi, atunci e foarte bine, e un motiv in plus sa ne intoarcem pe acel traseu. Citisem in alta parte ca si altii s-au confruntat pe acolo cu aceasta problema, dar inseamna ca s-a sesizat cineva si s-a pus pe treaba;)

  2. Scrie ca traseul este inaccesibil iarna atat pe indicatorul de la fata locului, cat si oriunde ai cauta informatii despre traseu. Marcajul albastru este spre Bunloc, triunghiul rosu este cel spre Valea Garcinului si acesta este cel care nu poate fi practicat in sezonul rece. Drumul spre acea vale se desprinde din cararea Pestera de Gheata-Bunloc si e de mers ceva pana cobori in vale. Dar poti ajunge in Valea Garcinului si din Sacele. La capatul orasului, venind dinspre Brasov, inainte de o mare curba spre stanga, de deasupra unei vai, se face in dreapta strada Garcinului. Mergi pe acolo si ajungi tot in acea vale. Speram ca te-am lamurit;)

  RăspundețiȘtergere
 2. Discutia a continuat. Iata urmarea:

  ‎- Traseul banda albastra este un traseu de dificultate relativ redusa în orice anotimp. Pune probleme numai daca e zapada mare ca si orice alt traseu din Piatra Mare iarna.
  - Traseul nu merge mereu pe marginea unei rape. Doua treimi de traseu se merg pe o creasta si prin padure.
  - "din acest traseu se deschide, la un moment dat, spre dreapta, cararea spre Valea Gârcinului si orasul Sacele (triughi roau)." - confuza aici putin descrierea, Sacele e pe stanga.
  - "iar vara, acea vale este "raiul" grătarelor, o mulțime de oameni venind aici să frigă un mic, să asculte muzică și, în principiu, să se simtă bine." -> nu exista nici o vale pana nu te dai jos de pe Bunloc, iar pe acest traseu nu ai loc de prea multe gratare, poate pe Bunloc, dar e deal, nu vale !
  - Ei numai acum urmand firul povestirii ajungem dupa o mica panta la iesirea din Padure.
  - Triunghiul rosu e "ineccesibil" pentru ca te hata ursul dupa Vf. Ieremia cum incepi sa cobori spre Valea Garcinului si nu pentru ca e teren accidentat pe acolo. Daca n-ar fi animalele salbatice in zona aceea ar merge mai multi turisti pe acolo si vara si iarna. Si e si o stanca faina intr-o poienita in mijlocul padurii salbatice.

  Cred ca un cititor al blogului vostru ar trebui sa primeasca detalii precise, si consecvente in timp. Iar Pestera de gheata se poate vizita fara mari probleme, exista si un cablu pentru descatarare. O lanterna buna mai trebuie.

  Carari cu soare !

  Raspunsurile noastre:

  1. Nu am spus nicaieri ca traseul cu banda albastra ar fi dificil de obicei, dar ca a pus oarecare probleme in acea zi din cauza arborilor (nu putini) cazuti pe traseu. Urmele unei furtuni, probabil.

  2. Dupa cum am spus, am facut traseul acum 3 ani, asa ca nu l-am putut descrie foarte detaliat. Privind fotografiile pe care le-am facut atunci, ni s-a parut ca am mers mai mult pe marginea unei rape (nu foarte periculoase, ce-i drept), asta neexcluzand ca in tot acest timp sa fi mers prin padure. Prin padurea de la marginea unei rape. Vom rectifica pasajul aferent din articol.

  3. Sacele e un oras format din 7 foste sate si se intinde pe o lungime considerabila. Dar am vorbit doar de poteca spre vale si oras, care se face spre dreapta, cum vii de la Pestera de Gheata.

  4)_ Dupa cum am scris si in articol, nu am spus ca pe traseul parcurs de noi ar fi o vale, ci ca se ajunge la ea mergand pe un traseu care se facea in dreapta. Am fost de multe ori pe Valea Garcinului, asa ca aici nu ne puteam insela.

  5)_Noi stim ca traseele sunt inaccesibile iarna din cauza zapezii (prea mare si fara carare brazdata prin ea) sau riscului de avalansa. Ca ursul te poate inhata cam oriunde, cu precadere in Masivul Piatra Mare, unde am inteles ca-s mai multi.

  6) In legatura cu Pestera de Gheata, cum nu am intrat inauntru, nu ne-am putut baza decat pe descrierile altora. Daca nu e asa problematica vizitarea, o vom face si noi candva. De nevoia unei lanterne specificasem, lipsa ei fiind impedimentul major care ne-a impiedicat s-o vizitam in oras.

  MULTUMIM ca ne-ai impartasit opiniile si sugestiile tale, apreciem interesul si te mai asteptam, oricand, cu noi pareri/sugestii/idei. Carari cu soare si tie, Zoly!:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Desi am fost de mai multe ori la cabana Bunloc ( apropo, este deschisa?), habar n-am avut de Pestera de Gheata. Foarte frumos si util blogul d-voastra!

  RăspundețiȘtergere
 4. si eu am fost anul trecut si era deschisa..de asemenea ne-a intampinat o doamna foarte primitoare

  RăspundețiȘtergere