Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 12 martie 2012

Sirul Stancilor - Unde si cel mai mare se simte mic

Sâmbătă, te-am ațâțat cu "preludiul" ăsta. Sau așa sperăm noi:P. Ca să nu te mai perpelim mult, astăzi vom povesti o parte din traseul pe care l-am anticipat acum două zile.

Mai jos, sunt primele informații care te pot interesa, dacă vei dori să "ne calci pe urme":

Tură parcursă pe 2 mai 2009
Traseul: stația CFR Dârste - Dâmbu Morii (aprox. 690 m) - Drumul Țiganilor - Șirul Stâncilor - bifurcația  (aprox. 1450 m) spre cabana Piatra Mare și Peștera de Gheață
Marcaj: punct roșu
Durată totală: 3 h 40 min
Plecare: aprox.07:20
Sosire: aprox.11:00Halta Dârste se află imediat lângă DN 1, în apropierea intersecției din care se desprinde drumul spre Săcele, intrarea în Brașov și centura sa. De la stația CFR, am pornit pe drumul secundar care trece pe sub intersecție și continuă pe lângă calea ferată. Până la Dâmbu Morii aveam de parcurs vreo 4 km, pe care i-am făcut în aproximativ jumătate de oră.

Am pornit urcarea pe la ora 8. Eram singurii matinali care nu aveau altceva de făcut după Ziua Muncii decât "să ia în piept munții":D. Oricum, a fost cea mai bună metodă de a da jos micii și berea;)) Prima parte a traseului se strecoară printr-un molidiș foarte des. Te zgârâie și te împiedică să înaintezi. Dar o cărăruie mititică te conduce printre tufișuri, ca o busolă de încredere. Secțiunea asta e așa faină că nu te poți sătura de ea și, totuși, la un moment se termină. Cărăruia se dilată și devine o cărare în toată regula, care se ascunde de soare, în pădure. Ăsta e Drumul Țiganilor și ține vreo oră și jumătate (calculat cu tot cu porțiunea de molidiș). Acum e momentul în care ajungem la bifurcația cu Drumul Familiar, la care se ajunge în 15 min și care este cel mai ușor traseu pe unde poți urca la cabana Piatra Mare.

image name image name image name image name
// foto 1- Brașovul; foto 2 - Dâmbu Morii; foto 3&4 - de la Dârste spre Dâmbu Morii //

Noi am continuat traseul spre Șirul Stâncilor, la baza cărora am ajuns în 5 minute. De aici, cărarea se îngustează iarăși și pare că se retrage la baza uriașelor bucăți de piatră. Pare că îi este frică și se cuibărește sub stânci. Sau este prea umilă pentru a reține toată umbra lor. Timp de o oră (cu tot cu pozat, tras sufletul - traseul e în urcuș continuu destul de accentuat și minunat, exclamat "WOW"-uri și altele asemenea), ne-am  plecat capul, ne-am cuibărit la rândul nostru, urmând exemplu cărării și am încercat să nu le "supărăm". Nu de alta, dar noi eram ăia mici și cât timp am stat sub dânsele, am fost la "mila" lor.... Aici, oricât de mare ai fi ca fizic, tot mic te simți în comparație cu măreția stâncilor care parcă te apasă și te privesc "de sus". La propriu!

La circa 3 ore de când am plecat de la Dâmbu Morii, am ajuns la o nouă bifurcație. În dreapta, după 45 de min, se putea ajunge la cabana Piatra Mare. Noi, însă, am ales alt obiectiv. La 200 m, ne aștepta Peștera de Gheață.

image name image name image name image name
image name image name image name image name
image name image name image name image name
image name image name image name image name
image name image name image name image name
// foto 10 - molidișul; foto 11 - ce e în poză se vede:D - pe lângă haltă; foto 12 - pe Drumul Țiganilor, am găsit această minunăție de scoarță de copac. Ai mai văzut așa ceva? //

_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

5 comentarii:

 1. I have ever read such an interesting post.
  Moving to or Brisbane

  RăspundețiȘtergere
 2. As veni cu mare drag caci ador natura dar momentan sunt prizonierul jobului in industria IT ..dar am sa evadez..si au sa vuiasca padurile cand o sa se intample :).

  Offtopic: pentru pasionatii de gaming le ofer un review Asus video card

  RăspundețiȘtergere
 3. Muntii nu pleaca nicaieri. Te asteapta sa-i explorezi. Dupa ce te-ai intors din vreo escapada, nu uita sa mai treci pe aici, sa ne zici cum a fost. Daca padurile chiar au vuit:D

  RăspundețiȘtergere
 4. Am urcat si eu pana la cabana Piatra Mare, dar pe alta ruta; prin canionul Sapte Scari... a fost super!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am urcat si eu prin canion spre cabana, la inceputul unui februarie, si mi-a ajuns! :D Super, n-am ce zice, dar greuuu!

   Ștergere