Așa am aflat, pe gandul.info, că Peleșul este d-abia al patrulea cel mai vizitat muzeu din țară! Cine l-a întrecut? Branul (evident, number 1) cu aproape 550.000 de vizitatori, urmat de Muzeul Satului din Sibiu (circa 400.000 de suflete i-au trecut pragul în 2011) și tot din Capitala Culturală Europeană din 2007, pe locul 3, Muzeul Brukenthal, cu peste 370.000 de vizitatori. Totuși, informația pe care am citit-o pe peles.ro, că muzeul ar atrage 300.000 de turiști, anual, s-a dovedit corectă, însă nu-l califică la titlul de cel mai vizitat din România.
Ce-l împiedică să atenteze la titlul suprem? Fără îndoială și, poate, singurul motiv: prețul de vizitare. Explorarea castelului Peleș (și a fratelui său mai mic - Pelișor) se realizează exclusiv cu ghid, în grupuri cu un număr limitat de persoane. Asta atrage după sine un preț mai mare al biletelor și un procent mai mic de turiști care au ocazia să-l viziteze într-o zi. De multe ori, cozile de așteptare se întind pe toată terasa castelului, ceea ce îi determină pe mulți "să-și bage picioarele" și să se mulțumească să admire doar exteriorul.
Cel mai ieftin tichet pentru un adult costă 20 ron, turul durează 45 min și nu include decât vizitarea parterului. Dacă vrei să vezi și etajul I, scoți din buzunar 50 lei, iar dacă vrei să te plimbi 2 ore prin fosta casă regală și, implicit, să ajungi și la etajul II, dai 70 lei! Noi am fost mai "zgârciți" și am admirat, până acum, doar parterul. Încântător și acela, nu putem nega.
Curtea interioară a Peleșului
Și totuși, spre deosebire de castelul Bran, Peleșul are niște avantaje la îndemână, care îi "face munca" mai ușoară pentru a ajunge în top:
- localizarea: în imediata apropiere a celui mai circulat drum național din România (DN 1), într-una dintre cele mai celebre stațiuni din țară
- acces pe cale ferată: la Bran nu poți ajunge cu trenul, până la Sinaia, însă, din București, faci doar 1 oră și jumătate
- Bran este comună, Sinaia e oraș - de aici, decurg diferite facilități (spital, iluminat stradal mai răspândit, infrastructură mai dezvoltată, mai multe posibilități de cazare s.a)
- alte atracții în zonă: spre deosebire de Bran, unde castelul e principalul obiectiv turistic și, în afară de drumeții pe munte, nu prea ai cu ce să-ți "pierzi" timpul, la Sinaia ai de unde alege modalități de distracție. Și dacă nu-ți ajung, celelalte stațiuni din Valea Prahovei sunt la doar câțiva kilometri distanță
![]() |
Regina Elisabeta, în curtea castelului Peleș |
P.S.
1. Toate fotografiile au fost realizate pe 5 septembrie 2008, în jurul orei 12, la prânz
2. Știi ce înseamnă cuvântul "Peleș"? Ciucure:D.
_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI
Mie Branul nu mi-a placut :)! Atrage intr-adevar multi turisti, mai ales straini, datorita legendei Dracula. Dar in rest, interiorul a fost modificat, mi s-a parut aglomerat, dezorganizat.
RăspundețiȘtergerePelesul in schimb pentru mine este cel mai frumos castel care l-am vazut pana acum, chiar comparandu-l cu multe castele din Europa. Decorul, muntii din jur, arhitectura, istoria il face fascinant. Iar faptul ca se intra cu ghid, care iti povesteste despre fiecare incapere, organizat, in grup mi se pare cel mai bun lucru.
Intr-adevar pretul este mare...pentru Romania, este la fel ca preturile de la cam toate castelele din Europa, numai ca veniturile romanilor nu sunt la acelasi nivel, din pacate. Dar asta este ceva general pentru Romania. Tocmai datorita pretului isi permite sa fie atat de ingrijit si sa aiba acei ghizi si muzeografi.
Noi nu preferam nici Branul, nici Pelesul. Suntem fanii castelului de la Hunedoara, Carei, Miclauseni si Arcalia (judet Bistrita). Dupa cum am specificat si in articol, am vrut doar sa lamurim un aspect, nu sa condamnam un castel de care suntem mandri.
RăspundețiȘtergereIn legatura cu pretul, era ok sa includa si taxa foto/video, ca in strainatate, unde pretul e mare, taxa asta e inclusa. Aici, mai trebuie sa dai 32 ron/aparat. Dar apreciem ca spre deosebire de Palatul Parlamentului, nu exista diferentiere de pret intre cetatenii romani si cei straini (evident, strainii dau mai mult).
Da, aici cu taxa foto suplimentara asa este...ar fi trebuit sa fie inclusa.
RăspundețiȘtergereOricum Branul, Pelesul, Hunedoara sunt faine si ne mandrim cu ele. Sunt ale noastre.
Aspectele astea organizatorice si de pret in timp se vor mai reglementa si in Romania. Rabdare sa avem....
Anda, ați apucat să vizitați Peleșul până la urmă și pe interior? Eu l-am văzut de două ori până acum și nu am prins coadă niciodată. Merită toți banii, mai ales camera reprezentativă pentru stilul Art Nouveau. Cât despre Bran, l-am vizitat de prea multe ori :-))
RăspundețiȘtergereEu l-am vazut de cel putin doua ori in interior, mereu am stat la coada. De fapt, n-a fost zi sa ajung in zona si sa nu vad coada. De asemenea, am citit mai multe marturii pe internet si din auzite si de cozi nimeni nu scapase :D Ionut a fost o singura data, cand a fost cu mine si casierita a zis ca e fratele meu si i-a dat bilet redus :)
ȘtergereEste foarte frumos Pelesul, dar interiorul mi se pare de o opulenta exagerata. Strict parerea mea si gustul propriu ;)
Locul meu favorit de a face poze!
RăspundețiȘtergere