Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 5 martie 2012

Ora exacta pentru cei din Iosefin

În 1744, în Timișoara, se înființa o suburbie germană. Era o zonă de vis, cu gospodării familiale de vară și grădini mari. Totuși, fără credință, viața obștii nu decurgea cum trebuie. Așa că, 31 de ani mai târziu (la un an după ce suburbia primește numele de Iosefin, în cinstea celei de-a treia vizite a împăratului Iosif al II-lea, în orașul de pe Bega), începe construcția unei biserici. De la funcția sa de apropriere de Dumnezeu, lăcașul de cult a ajuns să fie atât de important pentru comunitate, încât desfășurarea cotidiană a vieții locuitorilor a devenit, practic, imposibilă, în lipsa acestuia!


Așadar, din 1775, când a fost terminată, biserica romano-catolică "Sfânta Maria" în stil baroc matur, cu detalii rococo, a constituit punctul central în jurul căreia se desfășurau, zilnic, activitățile cartierului Iosefin. Cauza? Nu o fervoare religioasă dusă la extrem, ci un motiv laic: ceasul din turn a fost singurul orologiu public din suburbie, într-o perioadă în care oamenii simpli nu îşi puteau permite să-şi cumpere un ceas. 

Căci, de la comunitatea germană de vacanță, zona s-a transformat, de-a lungul anilor de avânt economic, într-un pol al industriei. Aici, s-au deschis Distileria şi Rafineria de spirt, Fabrica de tutun, Moara Panonia, Fabrica de chibrituri, Fabrica de pălării, Moara mecanică, Fabrica de mătase, Fabrica de unt, Fabrica de lanţuri şi Fabrica de maşini Friedrich. Muncitorii din aceste întreprinderi erau cetățeni care nici nu visau la posibilitatea cumpărarii unui ceas, pe atunci un obiect de lux. Astfel, cu o comunitate de oameni simpli într-o continuă expansiune în jurul ei, biserica a devenit "indispensabilă".


În prezent, la intersecția bulevardului General Dragalina cu Regele Carol I, sălașul de cult mai atrage în preajma sa doar câțiva credincioși. Acum, ora exactă se consultă, mai des, pe telefoane mobile din ce în ce mai inteligente. Ceasul din turnul bisericii e privit doar din curiozitate. Nimeni nu se mai bazează pe ce arată el. Ce vremuri prinsese odată și ce vremuri trăiește acum!


_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI