Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 27 martie 2012

Manastirea Tismana sau Regatul Florilor

Pe 6 august 2008, pe la 8 dimineața, doi tineri își lăsau mașina într-o parcare deja plină de autoturisme. Au trecut de o primă poartă și au urcat spre cea de-a doua, care semăna izbitor cu un castel. Pe drum, aerul răcoritor al pădurii din jurul lor i-a umplut de energie, de care vor avea nevoie, căci, aici, e doar primul popas într-o zi lungă și prea caldă. Când au trecut și de a doua poartă, mireasma pădurii a fost înlocuită de parfumul florilor, care puseseră stăpânire pe o curte nu prea mare, încadrată de chilii vopsite în alb. În albul purității. Aici era Mănăstirea Tismana și cei doi tineri erau, după cum probabil ți-ai dat seama, noi - Anda și Ionuț.

Vedere aeriană
vedere aeriana manastire Tismana
foto: romanianmonasteries.org

Pătrunsesem, deci, în cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, care încă funcționează. Dar nu ne așteptam să intrăm într-un regat al botanicii, căci oriunde întoarceam privirea și oriunde pășeam, riscam să dărâmăm un ghiveci sau să rupem vreo petală. Pe lângă florile care stăpâneau fiecare colțișor din curtea mănăstirii, spațiul și așa destul de restrâns vuia de blitzuri foto și glasuri de turiști. Ținem minte că nu am plătit vreo taxă de vizitare, dar în loc de reculegere și liniștea odihnitoare pe care speri s-o găsești la orice așezământ dedicat lui Dumnezeu, am dat de "viermuiala" specifică zonelor pline de oameni. Spre dezamăgirea noastră, nu am petrecut decât câteva minute dând un ocol curții, trăgând câteva poze la repezeală (erau alții mai disperați de amintiri vizuale) și ne-am întors, rapid, în răcoarea pădurii care înconjoară Tismana. 

Biserica mănăstirii
biserica manastire Tismana

Prima poartă, imediat lângă parcare

Cea de-a doua poartă - intrarea propriu-zisă în mănăstire 
intrare manastire Tismana

Ce înseamnă Tismana?

Dacă tot am pomenit de pădure, trebuie să-ți spunem ceva și anume, că numele de "Tismana" provine fie de la arborele "tuia" care creștea cândva prin aceste locuri, fie înseamnă "loc fortificat de ziduri". Ce explicație preferi, rămâne la latitudinea ta:D

Așa... și pentru că nu puteam pleca de aici fără "bateriile" încărcate la maximum, ne-am relaxat, totuși, undeva. În josul drumului care urcă la mănăstire (cel dintre cele două porți de care vorbeam mai sus), am descoperit niște case de oaspeți, unde deja tânjeam să ne oprim, măcar pentru un pui de somn. Pentru că și ele erau "invadate" de flori, dar în plus erau și bănci și chiar și o fântână decorativă, din care răzbătea până la noi un susur tare plăcut. Menționăm că nu suntem mari fani ai florilor în general, dar aici nu te puteai abține să nu le iubești! Căci, deși nu am zăbovit prea mult în regatul lor de la Tismana, încă nu le-am uitat parfumul, chiar și la 4 ani distanță!

Cactuși
cactusi manastire tismana

Casă de oaspeți 
casa oaspeti tismana

În curtea mănăstirii 
curte manastire Tismana

Un ghiveci sau...o broască țestoasă? 

Băncile și fântâna care ne-au încântat 


De reținut


Ai auzit de Sfântul Nicodim de la Tismana? Și dacă da, și dacă nu, ți-ai dat deja seama după titulatura pe care o poartă că are o mare însemnătate pentru aceste locuri. Chiar așa e! El este ctitorul mănăstirii și, dacă te atrage geografia, trebuie să-ți mai spunem că a așezat lăcașul de cult pe muntele Stârmina, iar dacă preferi istoria, atunci trebui să știi că primele așezări care au constituit, mai apoi, mănăstirea Tismana s-au construit între 1364-1366. Nici biserica din curte nu e mai "tânără", fiind sfințită pe 15 august 1378, dată care i-a dat și hramul - "Adormirea Maicii Domnului".


Cum ajungi?


Vedere din satelit, via Google Earth

De pe DN 67D, la 30 km de Târgu Jiu, intri în comuna Tismana. De aici, mergi pe DJ 672 și, în continuare, pe DJ 672A, vreo 5 km. Nu-ți face griji că nu nimerești drumul, există indicatoare spre mănăstire. Practic, din drumul național mergi tot înainte prin comună și o ții înainte până ajungi la o parcare mare, pe stânga. O să fie lume și sigur ajungi unde trebuie.
____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

3 comentarii:

  1. Wow,ce gradina frumoasa! Cate plante! Foarte fain si ingrijit locul. N-am fost niciodata :(!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne bucuram ca-ti place. In realitate arata mult, mult mai frumos asa ca e musai sa mergi candva!:)

    RăspundețiȘtergere