Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 2 martie 2012

In Orsova, pe malul Dunarii

Dunărea, fluviul care ne aduce Occidentul pe malurile României, de la Baziaș până-n Marea Neagră, e mai frumoasă atunci când o admiri dintr-unul dintre cele mai pitorești orașe: Orșova. De localitatea asta nu poți să nu te îndrăgostești, iar Orșova s-a îndrăgostit, pe vecie, de Dunăre. Așa faine sunt amândouă, ca două surori care nu se vor despărți niciodată, iar simbioza dintre oraș și fluviu a născut "tablouri" naturale, pe care le poți savura indiferent de locul unde privești.


La început de 2012, de fapt - pe 4 ianuarie, doi tineri pășeau agale pe aleile de promenadă, numărând felinarele ivite din loc în loc, postate acolo parcă pentru a demonstra că farmecul orașului e conferit și de ele. Pe bună dreptate... Orșova "respiră" romantism și...liniște. Și ar putea fi "Coasta de Azur a României" sau, dacă îți place mai mult cum sună - Riviera românească.

image name
image name 
La un moment dat, tinerii observă o poartă pe care stătea scris "PARCUL GENERAL ION DRAGALINA". Exact așa, cu litere de-o șchioapă, mai puțin funcția, pe nedrept trecută-n derizoriu. În spatele porții, se întindea o peninsulă artificială, pe care a fost "confecționat" un parc. Ce putea fi mai frumos decât o plimbare pe malurile Dunării? O plimbare într-un parc de pe malul Dunării! Așa că, protagoniștii poveștii noastre s-au pornit să colinde aleile, îmbătându-se cu aerul inconfudabil al celui de-al doilea fluviu ca lungime și debit din Europa, până ce s-au trezit față-n față cu o arătare din schele, cu un "monstru" care în vremurile sale bune ar fi fost un...foișor. Acum, rămăsese fără geamuri, cu o scară "defectă", cu lemnul putred și, fără voia sa, speria turiștii. Nici întregul parc prin care se plimbaseră eroii relatării de astăzi nu arată mai breaz, dar un tufiș într-o parte, o băncuță într-alta, mai cicatrizau din "rănile" unui parc care, din păcate, nu poate rivaliza cu frumusețea locului.

image name image name image name image name
// foto 4 Mănăstirea Sfânta Ana, vedere din parc //

Tinerii eram noi, iar domnul primar din Orșova, Constantin Brăgaru, în plin an electoral și după 3 ani de mandat, a ajuns la concluzia că parcul are nevoie de o "operație estetică". Așteptăm, cu nerăbdare, ca planurile dumnealui să se concretizeze. Conform OrsovaOnline, ar fi vorba de "un sistem de irigaţii pentru spaţiile verzi, un sistem de iluminat unitar în întregul parc, amplasarea unui grup sanitar ecologic și amenajarea terenului din partea de sud a parcului, ca parc de agrement şi activităţi sportive, adică un teren de sport multifuncţional compus dintr-un teren destinat amatorilor de role, o zonă destinată desfăşurării concursurilor de canotaj şi două rampe de acces la apă. Terenul de sport va fi dotat cu grup de vestiare, grup sanitar şi tribună pentru spectatori".

image name image name image name image name
_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI