Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 19 martie 2012

Cu dedicatie, de la cabana Diham


La 1320 m, înveți multe. Respectul față de natură și semenii tăi. Aprecierea lucrurilor simple și încântarea de a asculta glasul munților, nu claxoane și de a-ți delecta privirea cu pante sinuoase, dar tare sexy, după cum ziceam AICI, fără să-ți fie ochii iritați de prea multe reclame. 

La cabana Diham am ajuns pe 10 martie, la prânz, am petrecut o noapte și am plecat a doua zi, pe la  10 dimineața. Așa că am avut timp suficient să explorăm fiecare cotlon și să parcurgem fiecare hartă și anunț pe care le-am găsit în căsuța din Bucegi. Astfel, am descoperit un set de reguli care-s musai de respectat la cabane, cu o scriitură savuroasă (așa că nu concepem să nu le parcurgi și tu:D), un orar care-ți poate fi de ajutor dacă vrei să scapi de parcurgerea pe jos a unei ore plictisoare, un cântecel care merge de minune să fie fredonat în compania chitărilor (și se potrivește perfect cu istoria cabanei Diham, care a avut aceeași soartă ca multe altele - a ars cândva) și am pus și câteva prețuri de la cabană, ca să știi câți bani să-ți iei cu tine:)

CABANA ȘI REGULILE EI

1. Cabana este casa de pe munte a turistului, adăpost și popas pentru odihnă și hrană, pentru reconfortarea fizică și psihică, la finele unui traseu obositor sau punctul de plecare spre noi cărări și creste. Ea este postul de prim ajutor în caz de accidentări.

2. Cabana face parte integrantă din peisajul montan și este locul tău de visare și recreere. Cinstește-o și ocrotește-o ca pe propria ta casă!

3. Cabana are obligația să primească, la orice oră, pe turistul sau grupurile de turiști, amatori de drumeție, nu și de chefuri.

4. La sosire, prezintă-te cabanierului și înscrie-ți datele personale și traseul pe care vei drumeți, ca să fii ușor găsit și ajutat la nevoie.

5. La munte, băuturile obișnuite turistului sunt ceaiurile și răcoritoarele, nu alcoolul! Acolo unde sunt permise băuturile alcoolice, consumul lor este limitat și normal.

6. Legea de bază a conviețuirii în cabană este curățenia și liniștea: între orele 22-06, liniște totală. Mergi pe vârfuri, vorbește în șoaptă,  nu trânti ușile.

7. Folosește cât mai puțin și la intensitate cât mai scăzută casetofonul, aparatul de radio, televizorul, numai după ce te asiguri că nu deranjează pe cei din jur. Să fii încredințat, turistule, că cei care au trudit să ajungă până la cabană, preferă să asculte în tihnă doar liniștea binefăcătoare a piscurilor și murmurul izvoarelor.

8. Lasă curat locul unde ai dormit și mâncat, precum și împrejurimile cabanei, sfătuind și pe alții să facă la fel. Opune-te obiceiurilor unora de a se debarasa de gunoaie în cabană sau în împrejurimi, explicându-le că ne găsim în munte și arată-le cum să le evacueze spre locurile anume destinate din localități. Este contribuția ta la păstrarea și ocrotirea mediului înconjurător.

9. În caz de accidentări, anunță-l pe cabanier, Salvamontul sau Poliția, participă la acțiunea de salvare, ajută la transportul și evacuarea accidentatului. Învață codul de semnalizare internațional în caz de accident pe munte.

10. Ascultă cuvântul cabanierului. Cuvântul lui este cuvânt de ordine. El este și gazdă, dar și răspunzător în cabana sa cu asigurarea ordinei și respectarea regulilor de funcționare ale cabanei. Ajută la nevoie, cu vorba,  cu fapta și exemplul tău. Este o datorie civică a fiecărui turist.

11. Dacă ai respectat întocmai aceste reguli, îți poți acorda singur cinstea de a te numi om civilizat și turist adevărat, dovedind respect și dragoste pentru natură.

12. Nu uita că marea frumusețe a munților noștri și bucuria de a drumeți pe cărările lor nu poate căpăta farmec și strălucire decât prin tine, călătorule, prin frumusețea exemplului tău, ca o dovadă grăitoare de adevărat patriotism.

---

Din Meniu (preț în lei - unde mai ținem minte):

ciorbă de fasole/văcuță/burtă (în jur de 7 lei)
cartofi natur cu pulpă pui/ficăței (aprox. 14-17 lei)
sarmale cu mămăligă
omletă: 5
ciocolată caldă/ceai: 3
Coca-Cola: 5
Ciucaș: 5
Timișoreana: 6

--- 

CABANELE NOASTRE

versuri de ILIE GEORGESCU
montant club EXCELSIOR-SLOBOZIA

În munții noștri au fost cabane,
Ce noi le știm, dar nu mai sunt.
Ne arde dorul ca o foame,
Să le vedem iar pe pământ.

Au fost cabane minunate,
Ce ne-au primit și le-am iubit.
Adu-le Doamne iar pe toate,
Să le vedem că n-au murit.
Ne dor ochii și ne strânge,
Inima din noi ce plânge.
Durerea-i stânca ce ne apasă,
Când focul mistuie o casă.
Privim cu ochii larg deschiși, 
Și parcă aievea le vedem.
Cu lacrimi mari în ochii triști,
Le vom cinsti cât mai suntem.

Dăm ajutor când se ridică,
Pereți, acolo unde a fost,
O căbănuță cât de mică,
Să fie în munți un adăpost.
Ne dor ochii și ne strânge,
Inima din noi ce plânge.
Durerea-i stânca ce ne apasă,
Când focul mistuie o casă. 
Și tu aduci o cărămidă,
La casa care nu mai este.
Să se ridice mai solidă,
Și să rămână de poveste.

Că poate nu e prea târziu,
Să punem mână de la mână,
Și-n locul care e pustiu,
O casă-n urmă să rămână.

---

PROGRAM DE FUNCȚIONARE
MINICAR AGREMENT

GARA BUȘTENI                              CABANA GURA DIHAM
         09:00                                                09:30
         10:00                                                10:30
         11:15                                                11:45
         12:15                                                12:45
         13:15                                                13:45
         14:00                                                14:30
         15:00                                                15:30
         16:00                                                16:30
         17:30                                                18:00
_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI