Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 9 februarie 2012

Urla bine...si e uda. E Cascada Urlatoarea!

"Ce reclamă apetisantă!", exclamase ieri Diana, când publicasem pe pagina de Facebook, un clip video, alături de care notasem cuvintele din titlu. Ne-a determinat să nu mai pregetăm și să povestim despre cascada înaltă de 15 m și cocoțată la 1100 m. La ea se ajunge pe cel mai ușor traseu turistic din Bucegi. Urlătoarea. Cascada Urlătoarea.


Nu e cea mai înaltă din țară. Nici cea mai frumoasă, spectaculoasă sau inedită. Nici situată la cea mai mare altitudine. Dar este, poate, cea mai accesibilă din România. Și e de-ajuns pentru a fi, mai mult ca sigur, cea mai vizitată cascadă.

După cum probabil știi, dacă ne citești regulat, asta nu o face mai atrăgătoare în ochii noștri. Ba dimpotrivă. Prima dată când am vizitat-o, ne-am intersectat cu mulți oameni pe traseu, dar încă era fain să te plimbi pe acolo. Pentru că traseul e așa de ușor ca o plimbare. În fața cascadei, natura era, încă, aproape nealterată. În 2008, însă, ne-am întors. Și, din păcate, nu putem nega că am regretat puțin. Pe drum, am dat și de mai mulți turiști (în jur de ora 13), ca în fața minunăției naturii să observăm un zid (pus pentru a nu-i stropi pe curioși, probabil) și să ne irite niște comercianți. În jurul căderii de apă roiau, neîncetat, oameni și am fost nevoiți "să stăm la coadă" pentru a putea-o imortaliza. Adio plăcerea de a-i asculta glasul urlător sau de a te bucura, în tihnă, de frumusețea muntelui! Preconizăm că, în curând, se va percepe și taxă de intrare!


În zona de grătare

...și grătarele din poiană 

Ce ne deranjează cel mai tare este faptul că "urletele" cascadei nu prea se mai aud, că în locul lor se aude muzica "pantofarilor", conversațiile excursioniștilor sau îndemnurile agasante ale vânzătorilor ambulanți. Dar să nu exagerăm cu cârcoteala și să luăm și partea bună a fluxului de turiști. Economia locală sporește (nu că Valea Prahovei ar fi suferit vreodată din considerente economice) și... inconștienții sunt salvați de la moarte exact de comercianții care ne displac. Sau, cel puțin, așa se lăuda o doamnă în "Adevărul", acum doi ani: "de Sfântul Ioan, am scos un tânăr din braţele cascadei. L-am schimbat şi l-am aşezat lângă foc, până au venit salvamontiştii. A venit şi mi-a mulţumit după câţiva ani, când se pregătea de nuntă". Deci, în lipsa comerțului înfloritor, tânărul ar fi fost condamnat la moarte sigură. Până la urmă, în orice rău e și bine.

Dar să lăsăm nemulțumirile deoparte și să vedem cum putem ajunge aici. Cel mai străbătut traseu (pe care l-am parcurs și noi) este marcat cu bulină roșie și pornește din Bușteni, de lângă telecabină. Durează, în medie, o oră, dar pentru ăia mai obișnuiți cu muntele se poate face și în juma' de oră. Noi atâta am făcut, cu tot cu pozat, admirat și stat după alții, dar asta nu înseamnă că ne dăm super-experimentați, dar nici începători nu suntem! Ce modestie, nu? :D Ei bine, se trece printr-o poiană mare, din fața telecabinei, unde vara grătarele sfârâie la fiecare pas. Apoi, se pătrunde în pădure și partea cea mai nasoală începe chiar acolo, când timp de câteva minute trebuie să abordezi un urcuș "îmbrățișat" de rădăcinile copacilor. Mai mult de 5-10 min nu îți ia, iar apoi cărarea continuă drept până la cascadă, întrerupându-se, din când în când, pentru a face loc unor podețe din lemn.


Mai există un traseu de care, până de curând, nu știam, care pornește din Poiana Țapului și se numește "Drumul Regelui". Cică a fost realizat de Carol I și pe aici se plimba, călare, Regina Maria. Când ajungea la cascadă, mai urca 300 de metri, până la alte două cataracte mai mici (Urlătoarea Mică și Urlătoarea Mare), unde se odihnea pe o bancă, care a devenit monument. Nu am fost încă pe aici, dar intenționăm s-o facem (deși în parte traseul nu mai e marcat și, pe alocuri, a rămas marcajul vechi și de-abia vizibil), așa că promitem să revenim cu detalii.


_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

3 comentarii:

 1. Da o zona infecta..nu cred ca exista in Europa asa ceva..oameni care isi fac gratare langa munti de gunoaie si apoi lasa si ei gunoaie:( total respingator.
  Pacat ca turistii si politia nu fac nimic impotriva acestor distrugatori de natura si a imaginii zonei foarte frumoase in rest..

  RăspundețiȘtergere
 2. Poate o sa faca: o sa puna taxa de vizitare si poate se mai triaza din curiosi. Dar cascada nu trebuie sa sufere din aceasta cauza. Trebuie s-o promovam si sa vina mai multi oameni iubitori de natura sa o vada.

  RăspundețiȘtergere
 3. Are jos un baraj de beton iar apa e captata pe dedesubt de o teava de feier care e legata de alta lipita de stanca cea mare din fata cascadei, prin care mai tasneste apa. Ca de obicei plina de cocalari. Nu recomand.

  RăspundețiȘtergere