Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 5 februarie 2012

Oras in miniatura. Viata la degetul mic

În Brașov, pe strada Republicii, la nr 58, în gangul spre Cafe de Paris, am asistat, acum 3 ani, la o serie de evenimente. De la un incendiu care tocmai izbucnise și spre care se grăbeau să ajungă pompierii la veselia mare,  strecurată printre căzături, pe o pârtie și un patinoar. Am participat la o nuntă, unde mirii tocmai încercau noi poziții, în fața unui fotograf care încerca să surprindă, din plin, emoțiile momentului. Apoi, ne-a atras atenția un accident. O mașină cu remorcă a intrat într-un stâlp de iluminat în timp ce se ferea de o limuzină care ieșea dintr-o parcare. Urmarea a fost specifică românească: o bătaie în toată regula, cu susținători pe margine. Și în timp ce încercam să preconizăm cine va ieși mai șifonat, un tren ne-a tăiat calea, apoi s-a oprit într-o gară aglomerată, de unde i-a preluat pe călătorii înfrigurați. Într-un interval de câteva minute, am trecut de la vară la iarnă, de la șes la munte, de la tragedie la comedie. Și totul fără să părăsim încăperea. Un oraș în miniatură ne-a arătat că viața poate fi la degetul nostru mic. Ne trebuie doar o telecomandă pentru a controla destinele, vremea, relieful. Și un pic de imaginație, plus un buget măricel. Sau doar 6 lei/adult.

Hai cu noi la expoziția de la poalele Tâmpei!


Nu știm dacă anul ăsta mai poate fi vizitată, dar în 2009 era păcat să nu trecem pe aici. La expoziția de modele de trenulețe, mașinuțe, clădiri s.a. în miniatură a lui Jane Drera și Karl Aldred. Soț și soție.

Nu am fi putut concepe până în acea zi că un întreg oraș poate fi construit în doar 3 luni și jumătate! Ei bine, se poate. Cu dăruire și pasiune maximă, mai mulți brașoveni au lucrat alături de cuplul mai sus amintit pentru a da viață unui fascinant oraș, plin de povești care mai de care mai interesante. Și pentru că distracția nu e la fel de unul singur, nu numai creatorii, dar și vizitatorii aveau posibilitatea să se "joace" de-a Dumnezeu, prin intermediul unor butoane. Toată diorama a fost realizată la scara 1/87 și se întindea pe 20 m. 20 m de povești inspirate din realitate (așa cum ne plac nouă), pe care le-am savurat, din priviri, cu nesaț.

image name image name image name image name
image name image name image name image name
image name image name image name image name
image name image name image name image name
image name image name


UPDATE 2016: Diorama din 2009 s-a deteriorat și locația inițială a expoziției a fost închisă. Aceeași oameni expun acum în gara din Sinaia, dar și în Brașov, pe strada Mureșenilor nr. 3 (aici taxa de vizitare este de 12 lei/adult și oferă privitorilor lego vintage, machete de locomotive, stații spațiale și un alt oraș nou și interesant). Detalii pe pagina de Facebook Orășelul Trenulețelor.

_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI