Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 8 februarie 2012

Muzeul Histria - Unde Sfatul Batranilor a fost confundat cu un banal prag


Ăsta nu e un exponat ca oricare altul dintr-un muzeu. Este de la Histria. Cea mai importantă bogăție a sa. Bine, nu doar asta îl face deosebit. De pe drumliber.ro am aflat că, deși nu pare, acesta este Sfatul Bătrânilor din cel mai vechi oraș din România. Dar, asta nu e tot. Ceea ce ne-a mirat, amuzat și, deopotrivă mâhnit, a fost atunci când am citit că unii nu i-au înțeles importanța și l-au folosit pe post de prag la poarta cetății!

În prezent, este o piesă de muzeu. Nu se mai strâng, aici, înțelepții așezării să discute problemele societății, ci puținii turiști care, după ce vizitează primul oraș din țara noastră, nu pleacă spre locuri mai distractive, ci se abat spre muzeul înființat în 1982, în subordinea Muzeului de Istorie Națională şi Arheologie din Constanţa. Nu au mult de mers, clădirea se află chiar în fața cetății, iar la intrare sunt informați că fosta colonie grecească pe care tocmai au vizitat-o este înscrisă în Patrimoniul European, din 2007.

Cu banii pe care i-au plătit să admire ruinele, pot intra și la ansamblul muzeal (o inițiativă foarte bună), unde pot vedea zilnic, între orele 9-17(iarna)/20(vara), piese de arheologie greacă, romană şi bizantină, provenind din cercetările de la Histria şi din împrejurimi. Amfore, inscripţii, vase ceramice, sticlă, podoabe, basoreliefuri elenistice, pietre funerare...toate vorbesc de civilizații prospere, cu care am avut contact și care au făcut din noi, românii de mai târziu. 

image name image name image name image name
image name image name image name image name
image name image name image name image name
image name image name image name
Legendă: foto 1-epistil elenistic (n.r. element de construcție care se sprijină pe capitelul coloanelor sau pe zid); foto 7-obiecte din secolul VI î.HR.; foto 8-piatră funerară turcească; foto 9-pietre funerare turcești; foto 14-stelă funerară reprezentând un cavaler trac

_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI