Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 29 februarie 2012

Catedrala din Timisoara si Bega inghetata

După ce ne-am delectat cu cea mai bună pizza din Timișoara, am pornit într-o plimbare, ca să se așeze mâncarea:D Inevitabil, pașii ne-au purtat spre centrul orașului și spre simbolul acestuia - Catedrala Mitropolitană. Așezat la intersecția celor mai importante artere din capitala Banatului, giganticul lăcaș de cult chiar îți fură privirea și nu te lasă să mai admiri și altceva în jurul său. Dar nu-i bai, că tare frumos arată și, privindu-l, parcă și credința îți pare mai vie și mai apropiată...

Când am reușit, totuși, să ne desprindem privirea de această "bijuterie" arhitecturală, am continuat să ne plimbăm pe aleile parcului Catedralei, care d-abia se dibuiau prin zăpada deasă și ne-am oprit doar atunci când am ajuns la Bega care era...înghețată! Nu cu vanilie sau ciocolată, ci bocnă!

Vedere din Parcul Catedralei

Bega înghețată. Vedere de pe podul Traian

Nu putem să-ți arătăm simbolul Timișoarei, fără să-ți spunem ceva despre el. Catedrala are hramul "Trei Ierarhi" și a fost construită între 1936 și 1940, dar din cauza celui de-al doilea Război Mondial, nu a putut fi inaugurată decât 6 ani mai târziu, în 1946, în prezența Regelui Mihai și a prim-ministrului din acea vreme - Petru Groza. Nu te mai plictisim cu date istorice, dar trebuie să menționăm că edificiul reprezintă îmbinarea tradiției religioase românești cu cea bizantino-moldovenească, poate adăposti 5.000 de suflete!, iar turnul principal măsoară 83,7 m.

Acestea fiind spuse, te lăsăm în compania imaginilor, care sperăm să-ți placă, dintr-o plimbare pe care ți-o recomandăm cu drag, fie vară, fie iarnă.

image name image name image name image name
image name image name image name image name
Notă: foto 5-un graffiti "cu personalitate";). De pe podul Traian


_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

3 comentarii:

  1. Tare mi-ar placea sa vad si eu Timisoara! Pacat ca e cam departe de Bucuresti... :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Departe? nu-i asa. E foarte departe:)) 8 ore si jumatate cu trenul, de exemplu. Poate vii data viitoare cu noi. Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow, chiar ca e foarte departe :)) Multumesc de invitatie, e o idee buna :)

    RăspundețiȘtergere