Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 16 ianuarie 2012

Vaticanul din Bucuresti

Pe strada Pictor Stahi Constantin, la nr 5-7, o frumoasă clădire în culoarea purității stă în spatele unui gard, mult prea scund pentru a o acoperi. Ar fi fost, însă, păcat să-i ascundă frumusețea pe atât de simplă, pe atât de încântătoare. Aici își are sălașul Nunțiatura Apostolică, echivalentul unei ambasade a Vaticanului în București.


Relațiile dintre Vatican și România nu au fost mereu pe atât de cordiale pe cât par în prezent. Conform crestinortodox.ro, "în 1950, reprezentanții diplomatici ai Vaticanului au fost expulzați din România, relațiile dintre cele două state fiind, astfel, întrerupte abrupt. Abia după revoluția din 1989, când Biserica Unită cu Roma a fost recunoscută în România, Vaticanul a reluat relațiile cu țara noastră". Așadar, d-abia la 5 noiembrie 1992 a fost redeschisă Nunțiatura Apostolică a Vaticanului la București, a cărei stabiliment încântă privitorul rătăcit pe o stradă de lângă parcul Cișmigiu.

Aici este o liniște aproape hipnotizantă și orice suflet zbuciumat pare să-și găsească refugiul, exact ca-n Piața Sfântul Petru, din Vatican. Palatul care inspiră calmitate a fost construit în 1901, pentru a servi ca reședință Arhiepiscopului de București E.S. Franz Xaver von Hornstein. Lucrarea a fost finanțată pe de o parte de statul elvețian (al cărui cetățean era), iar pe de altă parte de Regele Carol I.

SFAT PENTRU FOTOGRAFI: Spre deosebire de alte sedii de ambasadă, aici poți realiza fotografii, dacă discuți cu paznicul și-ți lași datele din buletin drept gaj. Dacă folosești fotografiile în scopuri necurate, au cum să te găsească. Aprecierile noastre pentru lipsa securității exagerate.

_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

8 comentarii:

 1. foarte frumoasă e clădirea. uite c-am ratat-o până acum în plimbările mele.

  şi într-adevăr e exagerată treaba cu fotografiatul ambasadelor. :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca nu era mama Andei, nici noi nu am fi aflat de frumusetea asta de cladire. Ne bucuram ca ti-am mai adaugat un obiectiv de bifat in plimbari:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Pe mine nu m-au lasat sa fotografiez...probabil ca arat a fundamentalist şiit.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ne-ai facut sa radem, Dudian. Sigur au avut alt motiv. Sau o fi fost la datorie alt jandarm. Prea precaut. Noi zicem sa mai incerci o data, daca o sa mai ai drum pe acolo;)

  RăspundețiȘtergere
 5. zambet si sanatate25 februarie 2012, 13:24

  Wow, o cladire superba!

  PS: Felicitari pentru blog! Imi place mult Bucurestiul si imi doresc sa-l cunosc mai deaproape, asa ca informatiile voastre imi sunt tare utile :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Multumim pentru aprecieri. Daca vrei sa descoperi mai multe locuri frumoase din Bucuresti, hai aici: http://hai-la-bord.blogspot.com/p/bucuresti.html

  RăspundețiȘtergere
 7. Conform apmnir.ro, proiectul arhitectural a apartinut arhitectului L. Giulio Magni (1859-1930) care a realizat planurile Halei Traian, Scoala Mavrogheni (Comunala ), Bursa Marfurilor (The Ark) din Calea Rahovei si Hala Unirii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru completare, Tiby. Arhitectul acesta ne-a lasat in Bucuresti cladiri frumoase, pacat ca Hala Unirii a fost demolata.

   Ștergere