Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 30 ianuarie 2012

Triumf de 39 m. La Adamclisi

Tropaeum Traiani. Un nume impunător, pentru un monument asemenea. Construit acum, hăt, peste 1900 ani (106-109 d.Hr.), ne face în ciudă. E postat acolo, rânjind parcă la umilința noastră. Am pierdut o bătălie odată și de atunci trebuie să ne amintim mereu de ea? Se pare că da... Asta a fost ideea împăratului Traian, care a ordonat ridicarea acestui monument triumfal după ce ne-a căsăpit strămoșii, în 102 d.Hr. Și pentru a ne arăta cât de mândru a fost că ne-a bătut, nu s-a mulțumit cu o simplă menționare în cronicile vremii, ci a clădit un ditamai monumentul. De 39 m. Și pe 16 noiembrie 2009 l-am vizitat și noi.


Timpul și-a luat revanșa. Până în 1977, când a fost reconstruit, aici nu mai era un monument maiestuos. Era o ruină. Dacă ne întrebi, noi am fi preferat să rămână așa. De ce să continuăm să ne umilăm în propria țară? Dar, alții au considerat că istoria nu trebuie să piară și, mai bine, ar fi cazul să renască. De atunci, monumentul triumfal de la Adamclisi, aflat în apropierea cetății cu același nume, de unde poate fi lesne zărit, este unul dintre cele mai vizitate obiective din România. Un obiectiv al rușinii, de care suntem mândri. Totuși, evocă un moment din istoria Europei și haide să-l luăm ca atare... Mai ales că Grigore Tocilescu, cel care s-a ocupat de siturile arheologice din zonă, îl consideră un certificat de naștere, în piatră, al poporului român.

De acest proiect măreț s-a ocupat nimeni altul decât Apollodor din Damasc, celebru și pentru Columna lui Traian și podul peste Dunăre, de la Drobeta Turnu Severin. Construcția are 39 m înălțime, după cum am spus și mai sus, 38 m diametru și este alcătuit, după cum se va vedea în imaginile pe care le-am atașat, dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar în partea superioară - un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră. De aici, se desprinde o suprastructură hexagonală, cu trofeul bifacial în vârf, care înfățișează o armură cu patru scuturi. Să reținem un lucru - construcția sub formă circulară; așa că monumentul s-ar putea să fi fost ridicat astfel, pentru a-i mulțumi zeului Soarelui Sol Invictus pentru izbânda romanilor. Un altar păgân închinat unui zeu, la câțiva kilometri de locul nașterii ortodoxismului din România! Te pune pe gânduri, nu-i așa?

image name image name image name image name image name image name
image name image name image name image name image name
Legendă: foto 1-aleea din fața monumentului; foto 2-una dintre băncile de lângă monument; foto 3,4,5 - basoreliefuri, foto11-trofeul bifacial din vârf

Cetatea și Monumentul Triumfal de la Adamclisi, vedere din satelit
foto: Google Earth

_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI