Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Privind spre cea mai inalta statuie din Europa


Asta este cea mai înaltă statuie din Europa. Pe bune??? Da... Și e în România! 

În golful Mraconia, lângă viaductul cu același nume, între localitățile Eșelnița și Dubova, din județul Mehedinți, niște ochi maaari te privesc pătrunzător. Tot aici, o gură maaare stă închisă într-o înțelepciune împietrită. Și, incredibil, tot aici, un nas maaare adulmecă mireasma Dunării care-i ține de urât zi și noapte. Despre ce vorbim noi oare? Nu despre vreun balaur scăpat din basme, nu despre lupul din povestea Scufiței Roșii, ci despre, poate, cel mai cunoscut rege din istoria noastră, pe care istoricul roman Dio Cassius îl portretiza astfel: "Era foarte priceput în ale războiului și iscusit la faptă, știind să aleagă prilejul pentru a-l ataca pe dușman și a se retrage la timp. Abil în a întinde curse, era viteaz în luptă, știind a se folosi cu dibăcie de o victorie și a scăpa cu bine dintr-o înfrângere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor". Vorbim, deci, despre DECEBAL.


"Stați puțin", te și auzim spunându-ne. "Nu este decedat, cumva, de...oho, 1906 ani? Cum poate să adulmece sau să privească?", adaugi tu. "Ai dreptate. Nu te contrazicem", răspundem noi. Dar, chiar dacă n-o să-ți vină să crezi, noi ne-am întâlnit cu el! Am stat și de vorbă! În fine, nu ne-a răspuns, a fost doar un monolog din partea noastră. Nu, nu am înnebunit! Dacă nu ne crezi, vino în locul indicat mai sus și ai să te convingi. Nu pleacă nicăieri. O să te aștepte, privind mereu spre malul sârbesc, de unde i-a venit cel mai mare dușman, pe nume Traian.

Ei bine, Decebal a reînviat în 1994, când au început lucrările la cea mai mare statuie din Europa, care avea să-l reprezinte, 10 ani mai târziu. Reîncarcat cu o forță pe care și-ar fi dorit-o în răzbelurile cu romanii (înălțime: 55 m, lățime: 25 m, lungimea ochilor: 4,3 m, lungimea nasului: 7 m, lățimea nasului: 4 m), regele dacilor se "răzbună" peste veacuri, prin continuarea "domniei" în preaiubita sa patrie, de care, până la urmă, nici moartea nu l-a putut despărți...


Cum s-a produs această minune?

Cu bani, evident. Dar, mai ales, cu mult patriotism. Din partea omului de afaceri și istoricului Iosif Constantin Drăgan, care, în 2006, era considerat cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,3-1,6 miliarde de dolari.

Așadar, mega-construcția a durat 10 ani (1994-2004) și a fost dusă la îndeplinire de 12 sculptori-alpiniști. Lucrarea a fost condusă de sculptorul Florin Cotarcea și a necesitat utilizarea unei cantități de dinamită de peste o tonă, pentru modelarea stâncii.

Cum se întâmplă, de obicei, ideile mărețe nu se pot pune în practică foarte ușor. Pe pontonul de la baza statuii nu s-a putut ajunge decât cu barca, toate uneltele de lucru fiind transportate pe apă, dar și în saci de 40-50 kg, cărați în spinare. De la baza stâncii până la schela unde se șlefuia chipul regelui, lucrătorii se cățărau jumătate de oră. S-a lucrat între lunile martie-octombrie, ale fiecărui an, în două ture a câte 6 ore (de la 7:30 la 13:30, respectiv de la 13:30 la 19:30). Cel mai nasol era, însă vara, când roca se încingea al naibii de tare.

Sub capul lui Decebal, s-a scrijelit inscripția "Decebalus Rex - Dragan Fecit", care se traduce prin "Regele Decebal - Făcut de Drăgan".

Fiind un obiectiv foarte vizitat, nu puteau lipsi patrupedele

Cam multe indicatoare care strică peisajul 

Spre satul de vacanță Mraconia 

_______________________________________________
- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

7 comentarii:

 1. Ce dragut..la Cazane!!! Mi-a placut atat de tare acolo...Dunarea, muntele...

  Nu stiam povestea statuii...

  RăspundețiȘtergere
 2. Este o zona incantatoare, asa e. Ne bucuram ca ti-am impartasit lucruri noi;)

  RăspundețiȘtergere
 3. In vara lui 2014 l-am vizitat si eu :)
  Te priveste atent si linistit... Ziua iti impune maretia... noaptea nici nu-l observi...
  Era frumos daca se gasea o solutie astfel incat sa fie luminat noaptea. Poate pe viitor...
  Peisajele din zona sunt superbe.
  Mihaela

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Uite, Mihaela, nici nu m-am gandit pana acum ca nu l-am vazut niciodata pe intuneric :) Dar multumesc pentru idee! Bineinteles ca ar trebui sa fie scos in evidenta si sa priveasca trufas spre malul sarbesc si noaptea. Ar fi un frumos reper si pentru cei care navigheaza pe Dunare

   Ștergere
 4. frumoasa zona Cazanelor Dunarii,Dubova...am fost anul trecut! :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Suuuperb locu si peisaju, de nedescris. In august am fost acolo!

  RăspundețiȘtergere