Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 23 ianuarie 2012

Pestera Sfantului Andrei: de aici a venit credinta...

Urmând DN 3, un drum care șerpuiește printre câmpii întinse care-și trag seva din Dunărea aflată la câțiva pași, ajungi în localitatea Ion Corvin. Deși până aici ai fi crezut că parcurgi o zonă uitată de lume, unde de-abia ai zărit un om-doi, de aici încolo îți vei dori ca ființele omenești să se mai răsfire. La ieșirea din această așezare, un indicator te îndrumă spre locul de unde a pornit totul, în materie de credință autohtonă. După 3-4 km parcurși printr-o pădure, vezi o parcare plină până la refuz de mașini (indiferent de sezon) și o mulțime de oameni care converg spre o peșteră. Oare ce o fi atât de deosebit aici de este atrasă atâta lume? Chiar din acest loc, creștinismul s-a răspândit în întreaga țară, practic, aici este obârșia religiei împărtășită de milioane de români. Și totul a fost posibil grație Apostolului Andrei.


Primul ucenic al lui Iisus a poposit pe aceste meleaguri în vremuri demult uitate și a găsit adăpost în această cavernă. Ospitalitatea noastră era proverbială și în acele timpuri, iar preoții cultului local l-au primit cu căldură pe Sfântul Apostol Andrei, cel care avea să aducă creștinismul în Dobrogea și, de aici, în toată țara. A strâns alături de el mai mulți ucenici, cu ajutorul cărora propovăduirea religiei a fost înlesnită și cuvântul lui Dumnezeu a pătruns în casele românilor.

DN 3

Dunărea 

Peștera, însă, a fost uitată până în 1918, când avocatul Jean Dinu, în urma unor vise care nu-i mai dădeau pace, a descoperit-o într-o stare deteriorată. Mai multe chilii s-au construit în jurul ei și călugări s-au retras aici, dar au fost necesari 26 de ani pentru ca, în 1944, peștera să fie transformată în biserică și sfințită de Chesarie Păunescu. După puțin timp, rușii au distrus-o, apoi comunismul a consolidat ce făcuseră invadatorii. De-abia în 1990, datorită lui Nicodim Dinca, biserica a fost refăcută și redeschisă credincioșilor.

Biserica nouă

 De-al locului...


În prezent, Peștera Sfântului Andrei este unul dintre cele mai cunoscute obiective din România și unul dintre cele mai "invadate", deopotrivă de turiști și credincioși. Dacă nu ne crezi, privește imaginile pe care le-am capturat la jumătatea unui noiembrie de acum 3 ani, cu două săptămâni înainte de praznicul Sfântului Andrei (30.11). Deși era o zi friguroasă, una obișnuită pentru toamnă, nu aveai loc să arunci un ac, darămite să mai faci fotografii. 

Și cu toată îmbulzeala deja caracteristică, parcă farmecul locului a dispărut într-un loc numai de el știut. Fiecare vizitator își lasă amprenta în peșteră, printr-un acatist, o lumânare, o icoană, iar comerțul e în floare. Cerșetorii nu lipsesc, iar câinii își cer și ei partea. Oare asta înseamnă credință?Intrarea 

La picioarele Sfântului Andrei... Tavanul/interiorul turlei 

_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI