Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 17 ianuarie 2012

Arborele mamut din Baile Herculane

Într-una dintre cele mai frumoase stațiuni din România, am găsit un monument al naturii atipic pentru vegetația țării noastre. Nici numele său nu are rezonanțe mioritice și, numai pronunțându-l, te învălui în curiozitate. Sequoia Gigantea, printre cele mai înalte creații de pe Pământ, respiră și aer românesc, ce-i drept, cu influențe mediteranee. În Băile Herculane, lângă Cazino.


Conform sequoia.ro, numele arborelui "este dat în cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învăţând-şi poporul să citească şi să scrie. Una din primele cărţi în limba cherokee a fost Biblia (1825)". 

Botaniștii stau sub umbra acestui copac în Munții Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste două mii de metri, sau în...România. Grație unor iubitori de natură care au plantat aceste specii pe meleaguri mioritice, ne putem bucura și noi de natura...gigantică. Îi găsim în satul Rogojel, din județul Cluj, în Măderat, din Arad, în Oradea și în Băile Herculane, unde ne-am minunat de diametrul și înălțimea sa. 


Chiar dacă l-am întâlnit într-un început de ianuarie, arăta proaspăt ca-ntr-o vară îmbietoare. Vinovată pentru această situație este clima din zonă, care beneficiază de influențe mediteranee. Astfel, copacul a fost capabil să se dezvolte și la 160 m, deși, în mod natural, doar la peste 2000 de metri se "simțea" bine. 

Când îl vezi prima dată, nu te poți abține să nu caști gura, la propriu. Scoarța îi pare impenetrabilă, așa că, de defrișat pare "păzit" în mod natural. Legea îl protejează, de asemenea. Când ești sub el, te simți în tr-o deplină siguranță: crengile imense țin loc de acoperiș, iar trunchiul parcă te strânge la pieptul lui... 

Așa imens cum pare și atotputernic, sequoia din Băile Herculane este, totuși, un copil. Nu a ajuns încă la maturitate, deși măsoară 30 m înălțime și are un diametru de 1,5 m. Așa că aparenta siguranță pe care ți-o oferă este doar o iluzie, de protejare are nevoie chiar el, pentru a putea crește mândru și semeț și pentru a ne putea cuibări, lângă el, și în anii ce vor veni, ăia ai maturității.


---

Informațiile de pe panoul explicativ postat lângă arbore:

WELLINGTONIA GIGANTEA

ARBORELE MAMUT

SEQUOIA GIGANTEA

SPECIE RARA REPREZENTATA DOAR PRIN CATEVA EXEMPLARE PE TERITORIUL ROMANIEI, FIIND DECLARAT MONUMENT AL NATURII

OCROTITI ACEST ARBORE!

PRIMARIA BAILE HERCULANE

_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

2 comentarii:

  1. Istraterestra ne-a lasat urmatorul comentariu, pe platforma ToateBlogurile: "frumos copac. frumos la Herculane :)!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Pacat ca Primariile nu planteaza astfel de arbori prin parcuri . Sunt rari pt ca atunci cind s-au plantat , era o problema sa-i aduci in Romania , dar azi , scrii " cumpar sequoia " si iti vine acasa ghiveciul !.

    RăspundețiȘtergere