sâmbătă, 31 decembrie 2011

Jos, tanjeam dupa zapada. Sus, tanjeam dupa caldura

Anticipasem într-o poveste anterioară că, deși în Brașov nu am dat de zăpadă, nu am scăpat de ea în mini-escapada de acum două săptămâni. Ce povestim azi? Da, ai ghicit! Cum ne-am distrat cu zăpadă... Dar, nu te grăbi. Distracția mai încolo...la miezul nopții. Că e ultima zi din an. Pe munte, însă, nu ne-am distrat deloc, fiindcă ne-am zgribulit non-stop. Eh, exagerăm un pic. Printre clănțăniri de dinți, ne-am "îmbătat" cu panorame care mai de care mai savuroase, care ne-au făcut să uităm de frig. Din când în când...


joi, 29 decembrie 2011

Dupa ziduri...suntem noi. Care facem poze;)

Poate nicăieri în altă parte nu simți istoria așa de pregnant ca aici. Mister, aventură, povești, întoarcere în timp... Toate se întâlesc într-un singur loc și, pe toate, le poate simți, într-o simplă plimbare, orice călător care poposește la poalele Tâmpei, adică în Brașov. Bine ai venit "După ziduri", unde din fiecare ungher te veghează o poveste. Frumoasă, nu de groază :D Sau...cine știe? ;)

Bastionul Graft

Uite cine se ascunde in Brasov!

Deși Brașovul este ca a doua noastră casă, a făcut el cumva și ne-a ascuns ceva. Dacă nu era nimic important, nu era bai. Dar să ții doar pentru tine o minunăție de biserică, asta nu se poate! Nu ne-am supărat, însă, pe oraș, că tare-i frumos și pentru că ne-a îmbunat cu o vreme prea faină pentru un 18 decembrie. Așa că haide să-ți arătăm ce am ratat până acum!

miercuri, 28 decembrie 2011

Craiova (VII): Cladirile (II). Ultimul episod din seria dedicata capitalei Olteniei

...bum bum bum...surle, trâmbițe, bătăi de tobe...suspans...

Avem un anunț important de făcut: Națiune, avem o veste tristă!

Acesta este ultimul episod din seria dedicată Craiovei. Început în aprilie, serialul ne-a arătat, de-a lungul celor 6 ediții, capitala Olteniei în toată splendoarea sa: de la oameni la clădiri, de la parcuri la grădini zoologice și botanice. Acum a venit momentul să ne încânte, pentru ultima dată...până vom merge, din nou, la ea și o să ne punem, iarăși, pe povestit. Până atunci, să-i urăm "La revedere" și să ne delectăm cu ultima sa "reprezentație":


marți, 27 decembrie 2011

Jules Verne a venit in Romania si ne-a facut celebri

La poalele fascinanților munți Retezat, legenda se împletește cu peisajul neîntinat. Aici, a poposit la sfârșitul secolului XIX, un mare scriitor, pe care toată lumea îl cunoaște. Dânsul, ca mai toți străinii care ne "trec pragul", s-a îndrăgostit iremediabil de aceste meleaguri. Și, drept mulțumire pentru primirea călduroasă, ne-a făcut celebri în întreaga lume. Noi, în schimb, ce am făcut? I-am lăsat capodopera care l-a inspirat în ruină, fiind poate prea temători de faima care ne ajungea din urmă. Scriitorul era Jules Verne, inspirația era Cetatea Colț.


luni, 26 decembrie 2011

Gara din Arad - Condamnata sa fie doar o gara...

Dacă s-ar realiza un top cu cele mai frumoase gări din România, sigur cea din Arad ar ocupa unul dintre locurile fruntașe.


sâmbătă, 24 decembrie 2011

Cheile Orzei – Primul traseu...disparut. Sau nu

Duminică, 4 decembrie, pe o vreme superbă (adică caldă, incredibil de caldă pentru un început de iarnă), am pornit de la Moroeni, pe drumul cică județean DJ 714, ce urma indicatorul Hotel Peștera”. Nu vroiam să ajungem acolo, ci să cotim la un moment dat pe drum și să vedem niște chei, a căror traversare, pe niște bârne de lemn, merita orice efort. Doar că dezamăgirea nu ne-a ocolit...joi, 22 decembrie 2011

Gara din Baile Tusnad - Oprire in alt timp si intr-o alta tara

Gândește-te că pleci din Gara de Nord din București, cu 8 peroane și 14 linii, spre Băile Tușnad. Când ajungi la destinație și cobori pe peron, observi că gara dispune doar de o singură linie și clădirea CFR e parcă desprinsă din alt timp. Dar, totuși, nu au trecut decât 4 ore de când ai pornit la drum. Nu era răgazul necesar să intri într-o altă eră, mai ales într-una apusă. Iar la ieșirea din gară, te așteaptă, practic, o altă țară, în care auzi limba română vorbindu-se doar de către turiști. Bine ai venit în Băile Tușnad!

Pe peron - una dintre cele mai frumoase "săli de așteptare" în aer liber

marți, 20 decembrie 2011

Prima amintire din noul an: un intreg oras la picioarele tale

31 Decembrie. Mai sunt câteva minute până își face apariția 2012. E frig, dar multe persoane stau strânse laolaltă, în aer liber. Fiecare a venit aici cu ce a putut: o sticlă de șampanie sau un set de artificii. Cert e că pe chipurile tuturor se citește nerăbdarea. Așteaptă, înfrigurați, ca o întreagă depresiune și un oraș să se lumineze la picioarele lor. Nu e o fantezie. Poți să treci și tu în noul an alături de ei. Trebuie doar să vii la Brașov.

foto: biclineru-photo.blogspot.com

duminică, 18 decembrie 2011

In Brasov. Cu o saptamana inaintea Craciunului

Fiindcă de Crăciun nu o să plecăm pe nicăieri :(, dar și pentru că Roxana ne-a făcut dor de o după-amiază medievală”, am fugit sâmbătă, pe 17 decembrie, până în Brașov, Brasso, Kronstadt, Corona.

"Inima strălucitoare" a Brașovului - Piața Sfatului

joi, 15 decembrie 2011

Targu Secuiesc - Orasul breslelor, a curtilor si a balcoanelor din fier forjat

Te-ai săturat de agitația marilor orașe, dar nu vrei să înlocuiești peisajul citadin cu cel rural? Ți-e dor de poveștile din copilărie, cu fantezia lor inocentă și cu personajele fascinante? Visezi la un oraș "desenat" cu bun gust, măiestrie, care să păstreze parfumul vremurilor de altădată? Vrei să auzi, pe viu, glasul unor alte limbi, care să te poarte pe alte tărâmuri, dar fără să părăsești țara? Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin o întrebare, te invităm în Târgu Secuiesc. Hai la bord, cu noi, într-un orășel pitoresc, cochet și... simplu!

În centru. Piața Gabor Aron


marți, 13 decembrie 2011

Lacul Scropoasa - Oglinda perfecta a unor amintiri de basm

Departe de agitația orașelor, în inima muntelui, la aproximativ 300 m de izvoarele cu cea mai pură apă din lume, trăiește o comunitate retrasă, lângă un lac de o frumusețe care cu greu se poate descrie în cuvinte. Aici este împărăția munților, unde regi sunt liniștea si natura în stare pură. Arareori, turiștii se abat spre această lume în care timpul curge, parcă, mai încet, dar atunci când o fac (și noi am descoperit-o pe 4 decembrie, deci nici acum două săptămâni) se îndrăgostesc iremediabil. Pentru noi, a devenit locul în care am dori să ne retragem la pensie...

Lacul Scropoasa

luni, 12 decembrie 2011

10 motive de mandrie ca suntem europeni

Navigând pe internet aiurea, am descoperit un portal care înaintează vizitatorilor o întrebare îndrăzneață: "CE TE FACE SĂ TE SIMȚI EUROPEAN ÎN ROMÂNIA?". Nu a fost nevoie de mai mult ca să ne pună pe gânduri, deși răspunsul nostru și al tău poate fi recompensat cu un week-end de poveste la conacul Kalnoky din Micloșoara. Și după câteva momente de cugetare, ne-au venit în minte 10 motive pentru care ne putem mândri că suntem europeni, chiar și în România.


vineri, 9 decembrie 2011

Cum stiu ungurii sa-si aprecieze eroii. La noi in tara!

Pe DN 11B, în județul Harghita, între comunele Cașinu Nou și Cozmeni, în pasul Nyerges, niște linii ciudate urcă spre cer, de pe o culme înverzită. La prima vedere, ai crede că sunt niște totemi la care se închină vreun trib rătăcit prin aceste părți, destul de pustii, ale Secuimii. Uitându-te mai atent, observi că totemii sunt, de fapt, niște stâlpi din lemn, sculptați cu figuri omenești și alte motive artistice, "răsăriți" printre niște cruci pitice. Hmm...să fie acesta un cimitir? Și ce caută aici, în mijlocul pustietății? Dar, mai ales, de când tricolorul a fost înlocuit cu steagul Ungariei, pe teritorul țării noastre? Pentru curioși, răspunsurile se află în rândurile următoare.


miercuri, 7 decembrie 2011

Lacul Ciucas din Baile Tusnad - Un foisor si o pasarela se "balacesc" in apa


În cel mai mic oraș din România, adică Băile Tușnad (aprox. 1900 locuitori), există un lac al cărui nume ne duce cu gândul imediat la unul dintre cele mai frumoase masive muntoase din țară - Ciucaș. Și totuși, nu are, la prima vedere, nicio legătură cu atracția "crestată" de lângă stațiunea Cheia. Dar, după ce te minunezi privindu-l, știi că au în comun cel puțin un aspect: frumusețea!

Cascada 7 Izvoare. Una mai pitoreasca nu exista!

În Parcul Natural Bucegi, o minunăție de apă curgătoare susură fără oprire. Niciodată nu a secat. Este cea mai pură din România și, după unele surse, chiar cea mai pură din lume! Și pe lângă toate astea, se încadrează într-un peisaj atât de feeric încât îți vine greu să crezi că există în realitate. Și noi l-am descoperit d-abia duminică, pe 4 decembrie. Pe o vreme călduroasă, ideală pentru contemplarea unui asemenea tablou, pictat în culorile unei toamne târzii. Bine ai venit la Cascada 7 Izvoare!


luni, 5 decembrie 2011

Ultima adiere de toamna in parcul Herastrau

După ce am îndrăznit să coborâm din Arcul de Triumf, ne-am refugiat de agitația orașului în...natură. Care era colțul verde cel mai la îndemână? Evident, Parcul Herăstrău.


Tot mai sus, pe Arcul de Triumf

Evenimentul lunii decembrie, în viziunea noastră, nu este venirea lui Moș Nicolae sau Crăciun, ori trecerea în noul an. Este deschiderea, doar pentru 4 zile, a Arcului de Triumf. Cu mic, cu mare, bucureștenii, românii curioși de prin alte părți ale țării sau străinii veniți la studii, ori care vizitau accidental Capitala fix în aceste 4 zile magice, s-au îndreptat spre construcția de pe vremea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.


vineri, 2 decembrie 2011

Izvoarele Tamaduitoare. Daca vrei sa-ti bagi picioarele in ceva, la propriu :D

Mai bifăm un obiectiv în care turiștii "își bagă picioarele", la propriu. Pentru doritori: ajungeți la kilometru 22,4 de pe DJ 113 sau urmați marcajul triunghiu roșu de la Băile Apor. Veți da peste Izvoarele Tămăduitoare, așa că aveți grijă să nu cădeți în ele;)


Baile Apor (Timsos). Unice in Europa, printre putinele asemenea din lume (+ GALERIE FOTO)

Mergând pe DJ 113, din direcția Băile Tușnad, imediat ce treci pe stânga de impozantul hotel Best Western, dai de un indicator spre stânga, care te îndrumă spre Băile Apor, și un mic spațiu care ține loc de parcare - nu încap mai mult de una-două mașini. De acolo se deschide o cărare prin pădure, iar dacă o urmezi, într-un minut, hai două, ajungi la o minune unică în Europa și o raritate de pe întreg mapamondul.


joi, 1 decembrie 2011

Romanii sunt cei mai tari. Romanians are the best. Les roumains sont les meilleurs

Azi e 1 Decembrie. Azi e ziua ta. A noastră. A tuturor românilor. Din România sau de peste hotare. De la țară sau de la oraș. Tineri sau în vârstă. Săraci sau bogați. Singuri sau într-o relație. Bruneți, șateni, blonzi sau roșcați. Fericiți sau triști. Dar toți merităm, nu numai azi, un maaaare "LA MULȚI ANI, ROMÂNE!".