luni, 31 octombrie 2011

Craiova (V): Romanescu, cel mai frumos parc din Romania

lac parc romanescu craiova

Cine ajunge prin Craiova, e musai să viziteze cel mai mare parc natural din estul Europei. Și nu doar pentru că este atât de vast, dar în cele 90 de hectare ale sale, surprizele se țin lanț...la propriu. De la podul cu lanțuri (ai înțeles aluzia:D), cunoscut și sub numele de "Podul Suspendat", la un lac pitoresc și copaci desprinși ca dintr-un basm, la un castel fermecat, o grădină zoologică cu acces gratuit, un amfiteatru și un velodrom - toate s-au reunit în 90 de hectare, într-o armonie care te cucerește fără prea mult efort... Apasă repede pe "Află povestea", pentru că multe minunății te așteaptă în continuare...

vineri, 28 octombrie 2011

Voronet: un albastru...mahmur

foto: Wikipedia

Una dintre cele mai celebre mănăstiri din România, din Europa și chiar din lume. Mai e nevoie să-i spunem numele sau ți-ai dat deja seama despre cine vorbim? Dacă adăugăm că pictura sa exterioară, de un albastru ireal, reprezintă încă un mister, atunci ne-am asigurat că suntem pe aceeași lungime de undă: VORONEȚ.

joi, 27 octombrie 2011

60% din rezervele de apa minerala ale Europei se afla in...Romania!

Tocmai am primit o veste cu dus și întors. Deși părea bună la început, apoi nu a mai sunat așa de bine. Se pare că România noastră cea de toate zilele, pe care noi o iubim cu bunele - puține și relele - multe ale sale, deține mai mult de jumătate din rezervele de apă minerală ale continentului, mai precis 60%! WOW! Dar acum vine și partea mai nasoală: deși avem cu ce și de unde, românii consumă doar 50% din media europeană!

Harta apelor minerale
foto: forum.softpedia.com
- pentru vizualizare detaliată, click pe imagine - 

Cazarea cu nume de floare

Recent, îți povesteam de un orășel mic din Oltenia, pe nume Motru. Chiar dacă era mic, avea două cluburi și o clădire cu aspect futurist, ca să nu mai vorbim că beneficia și de un "Penny" și un "Lidl". Ei bine, a venit momentul să aflăm că Motrul beneficiază și de un hotel demn de marile orașe ale României, deși numele său nu te duce cu gândul la modernism și confort de ultimă fiță: Ghiocela.

Vedere dinspre parcare

marți, 25 octombrie 2011

Craiova (IV): Zoo...pe gratis!

Dacă ești în pană de idei sau de...bani, atunci vino la zoo! Nu te speria, nu trebuie să plătești niciun leu, nu trebuie să-ți oferi datele personale în schimbul unui voucher sau invitație și nici nu trebuie să câștigi la o tombolă pentru a avea un Jaguar "nervos" chiar sub ochii tăi...trebuie doar să vii la Grădina Zoologică din Craiova. Detalii, în rândurile următoare.


luni, 24 octombrie 2011

Motru - Orasul limpede, curat

Acum două week-end-uri am părăsit giganticul București, pentru a poposi într-un mititel orășel din Oltenia, al cărui nume, în traducere liberă din geto-dacă, înseamnă "apă limpede, curată". Ajunsesem în Motru. Județul Gorj. Ce căutam aici? O nuntă. A doua noastră meserie nu ne recomandă "spărgători de nunți". Fusesem invitați. Printre pregătiri, decoruri, cântece și urări, nu puteam rata ocazia de a explora un municipiu cu o populație destul de mare (22.000 de locuitori), care fusese atestat documentar în 1385, sub numele de Ploștina. Când ne-am întors spre Capitală, eram siguri: îi stă mai bine cu numele de Motru :D

Catedrala Ortodoxă, vedere de la gară

miercuri, 12 octombrie 2011

Craiova (III): Parcurile (I) - Gradina Botanica, mica dar cu potential

Acum jumătate de an am început o serie de povești care-și propunea să deapene amintiri din capitala Băniei. Între timp, alte povești și-au făcut apariția în "magazinul" nostru de amintiri și Craiova părea uitată într-un colțișor din luna mai. Dar, un oraș deosebit de frumos cu atât de multe lucruri de oferit, nu putea fi eclipsat prea mult timp și...acum s-a întors cu forțe proaspete! Așadar, continuăm povestea oltenească cu Grădina Botanică, mică dar cu potențial.


marți, 11 octombrie 2011

Tinovul Mohos: Cum sa plutesti deasupra unui vulcanDacă privești imaginea de mai sus, ai putea pune pariu că este un lac oarecare din mijlocul unei păduri pitice. Dar dacă ți s-ar spune că în fața ta este un vulcan acoperit cu apă, mușchi și arbori scunzi, că pădurea "plutește" deasupra unei căldări apoase, nu ți-ar veni să crezi. Dar, totuși, cine ți-ar spune așa ceva ar avea dreptate. Și "minunea" nu s-a întâmplat peste mări și țări, ci chiar în țara noastră, în județul Harghita, la câțiva pași distanță de cel mai celebru fost vulcan din România - Sfânta Ana.  

miercuri, 5 octombrie 2011

Manastirea (cu) Humor

Dacă ai auzi acum pentru prima dată de Mănăstirea Humor situată în localitatea cu același nume, din județul Suceava, probabil nu ți-ar veni să crezi că poate exista un lăcaș de cult care să aibă... umor și nu sfioșenie sau austeritate. Dar dacă ai vedea-o, ai înțelege imediat de ce e "amuzantă". Când vezi atâtea culori, care te binedispun, nu ai cum să nu zâmbești...

manastirea humor iarna

Hala Traian sau primul supermarket dintr-un monument istoric

Vechiul București era un târg prosper unde oameni gospodari își etalau mărfurile sub acoperișurile unor piețe care peste ani ar fi putut ajunge muzee. Dintre acestea, doar 3 ne mai sunt cunoscute și din doar două îți mai poți face cumpărăturile. 

Hala Traian, în 2011