miercuri, 28 septembrie 2011

Splendoarea satului in 5 litere: ASTRA

Imaginează-ți cum ar fi să te plimbi printr-o pădure fermecată, unde la fiecare pas ai descoperi o nouă comoară? Îți pare o fantezie de nerealizat? Nimic mai greșit! Muzeul Satului "ASTRA" (Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român), din Dumbrava Sibiului, este exact cadrul la care visai în fantezia ta...


luni, 26 septembrie 2011

Calatoria in timp e posibila sau 3 ore intr-o gara

Da! Nu trebuie decât să iei trenul spre Băile Herculane și să te oprești în gară. Zeii te vor saluta din tavan, arcașii îți vor face o demonstrație de artă de pe un perete, ceasurile semnate Paul Garnier îți vor arăta ora exactă, dar parcă din alt timp și lămpile cochete vor completa atmosfera de altădată. Iar dacă ai și 3 ore de așteptat următorul tren, cum am avut noi într-o duminică ploioasă și numai bună de plecat acasă, merită să le asculți povestea din nou și din nou...

Sursa foto: rotaryclub-resita1

Sursa foto: banatul-turistic.ro

duminică, 25 septembrie 2011

Cea mai dotata gradina zoologica din Romania

La început de vară, mai exact pe 26 iunie, pașii ne-au purtat într-una dintre cele mai frumoase grădini zoologice din țara noastră și, de fapt, prima din România. Deschisă inițial în 1929!, de către Întreprinderea de Electricitate, la propunerea inginerului Szekely, Zoo din Sibiu își întâmpină vizitatorii cu "exponate" (ce urât sună!) unice pe tărâmul mioritic (zebre și cămile), dar și multe alte ființe drăgălașe sau mai fioroase, ceea ce îi conferă Grădinii Zoologice de la Sibiu cea mai bogată diversitate de animale din România!

Cine a stat frumos la poză? Cămila 1 și Cămila 2 :D

vineri, 23 septembrie 2011

Perla Banatului = Baile Herculane

Statuia lui Hercule din Piața Centrală

Dacă ne-ar întreba cineva dacă există vreun loc în România unde ne-am dori să ne întoarcem mereu, fără să pregetăm prea mult, atunci am răspunde automat: BĂILE HERCULANE. O dată ce ai făcut cunoștință cu "Perla Banatului", nu o mai poți uita. Te face să te îndrăgostești pe loc, să suferi de dorul ei și să te frămânți necontenit în încercarea de a reveni pe tărâmul patronat de Hercule...

marți, 20 septembrie 2011

Biserica Amzei, comoara din centru

Bucureștiul are multe obiective frumoase, dar le ține atât de bine ascunse, încât puțini reușesc să le cunoască. Unul dintre ele este chiar în plin centrul capitalei, în Piața Amzei, și este protejat de niște copaci falnici care, cu frunzele lor bogate, acoperă o mare parte din clădirea adăpostită în spatele lor. Biserica Amzei, căci despre dânsa este vorba, este din acest punct de vedere, dar și din altul, o adevărată "comoară" pitită în centrul unei mari metropole sufocante.


vineri, 16 septembrie 2011

Iubire sau tradare, la Crucea Alba?

La Foișorul Roșu, am observat în pădurea de vis-a-vis o pată albă în "marea" de frunze ruginii - era o cruce simplă, dar cu un efect puternic asupra noastră: am vrut să mergem lângă ea, imediat!


miercuri, 14 septembrie 2011

Prin padure, spre integrarea in absolut

De la colțul de Paradis descris în episodul anterior, mai ai de bifat 3 obiective: o catacombă, Foișorul Verde și Platoul Coronini.

Traseul spre Foișorul Verde

duminică, 11 septembrie 2011

Foisorul Galben si Izvorul Munk

De la bifurcația despre care am vorbit AICI și AICI, ai două opțiuni: fie cobori direct în Băile Herculane, pe la Capela Catolică și...gata distracția!, fie îți prelungești periplul spre Foișorul Galben - Izvorul Munk - Foișorul Verde - Platoul Coronini. Noi am ales a doua variantă...

Izvorul Munk

vineri, 9 septembrie 2011

UPDATE: Canionul 7 Scari, fratele mai mare al Taminei

Fratele mai mare și mai celebru al canionului Tamina, despre care am vorbit AICI, are 7 scări și multe trepte lipsă, așa că pericolul te pândește la fiecare pas. Și, până la urmă, nu ai ce să-i reproșezi: tu ești un invitat nepoftit (traseul prin canion este interzis circuitului turistic - probabil din cauza stării deplorabile a scărilor) în împărăția stâncilor pleșuve brăzdate de un râu neobosit.

intrare canion 7 scari

joi, 8 septembrie 2011

Foisorul Rosu: "infruntare" intre doua panorame

În postul anterior, anticipam povestea de astăzi și aminteam de un foișor colorat în culoarea pasiunii, adică în roșu. Această construcție pitorească ar putea face parte dintr-un tur al foișoarelor din Băile Herculane, pentru că nu este singurul - mai sunt 3, fiecare în culoarea proprie: albastru, galben - vezi AICI și verde - vezi AICI. Din păcate, niciunul dintre aceste foișoare nu face parte dintr-un posibil tur, pentru că...nimănui nu-i pasă și deoarece sunt puțini turiști care vin să le vadă. Păcat!


marți, 6 septembrie 2011

Grota cu Aburi si Lumina Verde

În urmă cu două posturi, aminteam de indicatorul care te îndruma spre Grota cu Aburi. Dacă atunci doar ți-am trezit curiozitatea asupra unui nou obiectiv din jurul stațiunii Băile Herculane, acum a venit momentul să-ți hrănim apetitul deja stârnit. 


Aceasta este o poveste despre cum ești aproape obligat să îndrăgești un loc. Dacă ești dezamăgit de ceva ce vezi și ți-ai dori să asiști la ceva mai spectaculos, fii liniștit - grota va avea grijă să nu pleci...neimpresionat în bine sau în rău :D

vineri, 2 septembrie 2011

Enisala, “bijuteria” genoveză din România

Acum un an, tot în septembrie, scriam un articol despre Enisala, o cetate "singuratică" aruncată în Dobrogea, lângă cel mai mare lac din România - Razim. Citeşte, mai jos, ce am scris atunci:


Grota Haiducilor din Baile Herculane

Sunt unele locuri în care o dată ajuns, nu mai vrei să pleci. Te simţi atât de bine acolo, te cufunzi în ambient şi visezi cum ar fi să trăieşti acolo. Sunt unele locuri de care te îndrăgosteşti chiar înainte de a le cunoaşte, din imaginile şi relatările altora şi care te obsedează, încontinuu, să ajungi să le vezi şi tu. Sunt unele locuri care-ţi rămân în amintire şi după, să zicem, doi ani de când le-ai văzut şi de care îţi este atât de dor încât îţi promiţi că le vei revedea. Grota Haiducilor din Băile Herculane este unul dintre aceste locuri.