miercuri, 31 august 2011

La Biertan, in pragul divortului

În judeţul Sibiu, pe DJ 141 B, între localităţile Saroş pe Târnave şi Richiş, la 26 km de Mediaş, există o aşezare săsească care ascunde în inima sa un monument UNESCO. Biertan, căci despre dânsul este vorba, este vizitat mai mult de străini (în principal, germani), curioşi să vadă minunea arhitecturală de pe dealul din centrul localităţii. Colorată, "accesorizată" cu turnuri măiestre şi ziduri ocrotitoare, biserica fortificată de la Biertan ar putea fi considerată cea mai frumoasă atracţie de acest tip din Transilvania!

cetate biertan

marți, 30 august 2011

UPDATE: Culoarul Rucar-Bran, din masina

Pe DN 73, între ultracelebra localitate Bran şi modesta aşezare Rucăr se strecoară un culoar tectonic, "colonizat" de aşezări de munte extrem de pitoreşti, cu căpiţe de fân şi creste montane în loc de acoperiş.

Moeciu de Jos

Micul New York, pe insula de la Fundeni

Bucureştiul, cunoscut în perioada interbelică ca "Micul Paris", ar trebui să-şi modifice supranumele deja fumat în "Micul New York". Nu numai metropola americană se laudă că are cartiere aşezate pe insule, ci şi metropola din sudul României. Una dintre aceste amplasamente este insuliţa din mijlocul lacului Fundeni, care adăposteşte patru străduţe: Crapului, Ştiucii, Obleţilor şi Albişoarei.


luni, 29 august 2011

Mic dejun in aer liber la conacul din Turia

După ce l-am cunoscut pe primul conducător al Ungariei AICI, ne-am uitat în spatele nostru numai pentru a vedea că surprizele din Turia nu se opriseră acolo.


Cazare+: Pensiunea Cupidon din Catrusa

...sau "Cum sa te indragostesti de un loc fara semnal si cu ursi imaginari?"

După cum povesteam AICI, judeţul Covasna ne-a dat impresia unui teritoriu al extremelor. Dacă despre experienţa negativă în ceea ce priveşte cazarea am vorbit AICI, azi am rezervat acest post pentru o pensiune de care, pur şi simplu, ne-am îndrăgostit. Să fi fost acesta efectul numelui său atât de sugestiv - Cupidon - sau locul chiar are ceva aparte?

La ceas de seară, pensiunea a fost învăluită în ceaţă

vineri, 26 august 2011

Primul conducator al Ungariei, in Turia

După ce am făcut cunoştinţă cu biserica din comuna Turia, judeţul Covasna, despre care am vorbit AICI, privirea ni s-a îndreptat direct spre o "spărtură" între ramurile copacilor, unde am remarcat o statuie frumos lucrată care ne-a atras atenţia pe loc. Am fugit imediat spre ea. 


Cazare-: Pensiunea Lacramioara din Turia

După cum am promis într-un post anterior, a venit momentul să dezvăluim misterul asupra experienţelor pe care le-am avut în judeţul Covasna în ceea ce priveşte cazarea.

Prima "dezvăluire": Pensiunea "Lăcrămioara", din Turia
sursa foto: turistinfo.ro

joi, 25 august 2011

Povestea fascinantă a unui martir, descoperită la Biserica din Turia

Turia (sau Torja, în maghiară) este o comună destul de mare din judeţul Covasna, aflată la aproximativ 12 km de oraşul Târgu Secuiesc. Deşi n-ai crede, aici ai multe de văzut - un conac, o biserică romano-catolică şi o statuie-monument închinată unui erou. Pentru că merită, vom rezerva câte un post fiecăruia dintre aceste obiective. Azi vorbim despre biserică.


Cazare -, cazare +

În mini-vacanţa de Sfântă Mărie am colindat judeţul Covasna şi, inevitabil, ne-am cazat la...unguri. Acelaşi judeţ şi aceeaşi naţionalitate ne-a oferit două experienţe total diferite. La câţiva kilometri de Târgu Secuiesc, înspre Băile Balvanyos, se află localitatea Turia. Tot la câţiva km de Tg Secuiesc, înspre Miercurea Ciuc, se află altă aşezare - Cătruşa. În prima - o dezamăgire cruntă. În a doua - una dintre cele mai plăcute experienţe.

BAD: Pensiunea "Lăcrămioara" din Turia
sursa foto: turistinfo.ro

GOOD: Pensiunea "Cupidon" din Cătruşa 
sursa foto: katrosa.ro

miercuri, 24 august 2011

Smarald si lectie de echilibristica, la Racos

La finalul lunii mai, am descoperit împreună cu tine o comună aparent banală din judeţul Braşov, dar care adăpostea o "aglomeraţie" de obiective turistice. Era vorba despre Racoş. Dacă pe parcurs am făcut cunoştinţă cu vulcanul, castelul şi coloanele de bazalt, acum a venit momentul să ne luăm "la revedere" de la acest fascinant tărâm prin dedicarea acestei poveşti ultimelor două "bogăţii" ale zonei - lacul de smarald de la carieră şi podul mişcător.

Oltul, văzut de pe pod

luni, 22 august 2011

Cu rocile la picioare: de la vârf la cabana Piatra Mare

După cum relatam AICI, paşii noştri au cucerit un nou vârf - Piatra Mare. Pentru că până la cabana cu acelaşi nume nu mai aveam decât aproximativ 1 oră şi pentru că nu o văzusem decât iarna, în urmă cu circa 2 ani, ne-am hotărât s-o descoperim şi pe timp de vară, înconjurată probabil de o "mare" de verdeaţă. Şi pe cât de frumos a fost peisajul întâlnit pe traseul spre cabană, care pe o porţiune semăna cu ruta parcurcă în Ciucaş - vezi AICI, pe atât a fost de derutant şi... de domeniul science-fiction-ului. Căci, în ce realitate timpul rămas de parcurs creşte, în loc să scadă, atâta timp cât tu înaintezi constant?


vineri, 19 august 2011

Spre 1.844 m

Când am făcut cunoştinţă cu spectaculosul Canion Tamina, planul nostru era să urcăm până pe Vârful Piatra Mare, la 1.844 m. Şi deşi traseul nu a fost unul dintre cele mai uşoare, chiar dificil pe o porţiune, planul nostru a fost dus la bun sfârşit, deşi câinii de la o stână şi ceaţa au încercat” să ne împiedice să atingem cel mai înalt pisc al masivului.


joi, 18 august 2011

Dunarea, in TOP 5 rauri ale lumii

Tocmai am descoperit o ştire…de bine despre România. Chiar mai de bine decât precedenta. Se face că Dunărea, fluviul care ne face onoarea să ne străbată ţara, se află printre primele 5 râuri din lume în ceea ce priveşte frumuseţea! Chiar dacă "regele râurilor europene", aşa cum o numea Napoleon, nu ne “aparţine” în exclusivitate, avem norocul ca "cea mai bogată în daruri" (supranume dat de Nicolae Iorga) să ne placă atât de tare încât să ne viziteze cel mai mult – din tot traseul său, la noi “poposeşte” cel mai îndelung, mai exact “timp” de 1.075 km. Şi, după cum spun mulţi, printre care şi noi, tot în patria mioritică devine cea mai frumoasă – pentru unii la Cazane, pentru alţii în Deltă.


Statuia lui Decebal, una dintre frumusețile de pe malul Dunării
sursa foto: drobetaturnuseverin.net


vineri, 12 august 2011

Canionul Tamina: Pericolul e umed si rece

În judeţul Braşov, turiştii amatori de senzaţii tari se pot distra la două canioane extrem de spectaculoase. Unul dintre ele este atât de celebru încât traversarea lui necesită destulă răbdare, pentru a aştepta ca valul de curioşi să elibereze scările de acces. Acesta este Canionul Şapte Scări, la care se poate ajunge din dreptul comunei Dâmbu Morii. Dar la 8 kilometri mai la sud, în circumscripţia satului Timişu de Sus, "trăieşte" fratele mai mic al canionului mai sus menţionat. Mai puţin cunoscut, mai puţin vizitat, dar poate mai deosebit şi, cu siguranţă, mai periculos. Această poveste îi este dedicată.


joi, 11 august 2011

Ole Ole Ole! Lia Manoliu nu mai e!

Sâmbătă, pe 6 august 2011, peste 100.000 de oameni! au invadat cel mai nou obiectiv turistic din Bucuresti. Da, nu mai este Pasajul Basarab, acum vorbim despre Arena Nationala. Fostul mare stadion "Lia Manoliu" s-a schimbat la faţă, în decurs de 3 ani, şi a devenit în prezent unul dintre cele mai moderne stadioane din Europa de Est. Inaugurarea "cu probleme" (imposibilitatea alegerii locurilor, rezervarea exclusiv online şi anularea meciului amical cu Argentina) i-a atras, din start, o faimă negativă. Dar, aşa cum se spune, publicitatea negativă este, totuşi, publicitate şi, astfel, toată România a auzit că sâmbăta trecută, începând cu ora 17, toţi doritorii sunt aşteptaţi să viziteze, gratuit (ce rezonanţă plăcută pentru români!), "mult-dorita" arenă. Şi iată-ne şi pe noi, pe la 20:30, în încercarea de a evita buluceala şi în speranţa de a realiza fotografii spectaculoase-panoramice din ultimul rând (aşa cum văzusem la TV:D). Evident, niciuna dintre dorinţele/aşteptările noastre nu s-a împlinit.


marți, 9 august 2011

Oaza de verdeata in centrul Bucurestiului

foisor parc ion voicu bucuresti

Când canicula te bate în...cap și simți că totul se topește o dată cu tine, ai da poate orice pentru o salvare...răcoritoare. Dar dacă te uiți în jurul tău și vezi că ești în centrul Bucureștiului și betoanele te apasă amenințător, s-ar putea ca posibilul "dat orice" să-ți devină probabil. Dar nu te înspăimânta, Apocalipsa mai are un singur "inamic" de învins, care ție-ți este aliat: Parcul Ion Voicu.


duminică, 7 august 2011

La mansarda, varful Costila

Așa cum povesteam AICI, atunci când am poposit în Azuga, ne-am odihnit și ne-am răsfățat gâtlejurile, la Casa Azugeană, de pe strada Rițivoiu, la numărul 19. De ce o recomandăm? Această pensiune este perfectă pentru pretențioșii pe care nu-i mai satisface o masă bună, un culcaș cald și comod, o curățenie absolută sau o servire impecabilă... pentru ei, avem doar un singur argument pro: PRIVELIȘTEA.

Asta se vede de la mansardă... Cum vă place?

Ura! Romania este a noua tara aventuroasa din lume!

sursa foto: aici

Adineauri, pe Pro TV, o știre...de bine...despre România! ne-a atras atenția și ne-a convins să-i dedicăm un post: țărișoara noastră este cea de-a noua patrie din lume în ceea ce privesc posibilitățile de aventură! Dar cum atâta bine nu ne prea place, iată și partea mai nasoală: Bulgaria, adversara noastră cea de toate zilele în materie de turism, este înaintea noastră în acest top în care am ocupat acest loc onorabil în categoria "statelor în curs de dezvoltare" :(.


vineri, 5 august 2011

Azuga, fostul mare centru industrial de pe Valea Prahovei

Pe mult circulata vale a râului Prahova există o localitate care este, vara, uitată de turiști. Iarna, ea prinde viață atunci când amatorii de sporturi de sezon nu mai găsesc cazare în celelalte stațiuni și se refugiază aici, între Munții Bucegi și Baiului. Și chiar dacă orașul de 5.213 locuitori (recensământ 2002) dispune de 6 pârtii (Sorica, La Stână, Sorica sud, Cazacu, Cazacu variantă, Cazacu bretea), instalație de iluminat nocturn, tunuri de zăpadă, traseu de snowboard și telegondolă modernă, vânzoleala din celelalte orășele montane de pe vale nu se resimte atât de acut și aici. În penultima zi din iulie, Azuga, căci despre dânsa vorbim, părea o perlă adormită sub împărăția munților...

Vedere din balconul pensiunii "Casa Azugeană" - despre care vom vorbi într-un episod următor
VEZI AICI