luni, 30 mai 2011

Castelul din Racos: Marturie renascentista

În centrul Racoșului, localitate despre care am vorbit AICI, o frumoasă fortificație ne amintește despre epoci demult apuse. Castelul renascentist Sukosd-Bethlen își "duce" traiul liniștit, în mijlocul părculețului din comună. Doar râsetele copiilor care se joacă lângă el îl mai animă. Când apar turiștii, puțini și grăbiți, "stă" nemișcat la poză, pentru a fi sigur că iese bine. În urmă cu câțiva ani, descoperim o astfel de imagine pe o carte poștală, de vânzare în pasajul de la Universitate. Stingher, între alte exponate mai celebre, edificiul ne atrăsese, totuși, atenția. Oare cum a reușit să se remarce printre dintre "celebrități" precum Bran sau Peleș?


duminică, 29 mai 2011

Hai la bord in avion!

Vrei să zbori, dar nu ai aripi? Vrei să te simți în aer fără să consumi droguri? Vrei să călătorești printre nori, dar nu ai bani de bilet? Atunci hai cu noi la bordul avionului abandonat de lângă Rudeni, județul Ilfov.


sâmbătă, 28 mai 2011

Cimitirul Bellu are un urmas de seama

Când vine vorba de moarte, cadavre, ritualuri pregătitoare pentru viața de apoi, exorcizări, vietăți ale nopții - aproape nimeni nu întrece tradițiile poporului român! Dacă vorbim despre ansamblurile locurilor de veci, România este "fericita" (dacă se poate vorbi despre acest sentiment atunci când se amintește de moarte) posesoare a două celebre cimitire: Bellu și Vesel. Poate te întrebi, deja, ce legătura are asta cu subiectul acestui articol? Și noi îți răspundem: așa cum am promis ieri, azi îți prezentăm cimitirul de la Cernica, care ar putea rivaliza cu mult mai faimosul Bellu.

Capelă

vineri, 27 mai 2011

Invitatie la reculegere

La marginea "monstruosului" București, o oază de liniște, înconjurată de cristalinul unui lac, reunește, pe același petic de pământ, credincioși din întreaga țară. Oare ce or căuta la mănăstirea Cernica?

Sursa: manastirea-cernica.ro

joi, 26 mai 2011

Racos: Aglomeratie de obiective turistice

Oare câți români au auzit de localitatea Racoș? Puțini... Oare câți turiști s-au aventurat la 68 km de Brașov și la 10 km de asfaltatul "ca-n" palmă a lui DN 13? Și mai puțini... Dintre aceștia, câți vor mai reveni pe aceste meleaguri binecuvântate cu comori naturale și arhitecturale? TOȚI. 


miercuri, 25 mai 2011

Pe carari (ne)stiute...

Ce faci când te trezești în cel mai frumos oraș din România și știi că n-ai la dispoziție decât câteva ore până când te vei întoarce în Capitala situată atât de departe? Chiar ne-am trezit (pe la 6 dimineața, când trenul a sosit, cu întârziere, în gara Timișoara Nord) și chiar nu aveam destul timp la dispoziție (obligațiile din București ne determinau să plecăm cu trenul de 19-50). În consecință, ce rămâne de făcut? Să cutreieri prin zone mai puțin cunoscute turiștilor sau, dimpotrivă, să le revezi pe cele de care îți era atât de dor...

Piața Ionel I.C. Brătianu și fântâna Punctelor Cardinale; în plan secund - Biserica Evanghelică Luterană


luni, 16 mai 2011

Un suflet abandonat in mijlocul campului

Pe 13 septembrie 2009, ne întoarceam din Timișoara prin sudul României. După ce am trecut de Turnu Măgurele, istoviți după un drum prea lung, oboseala ne-a părăsit brusc atunci când pe marginea drumului național DN 51A ne-a întâmpinat un suflet însingurat, abandonat, trist, fără speranță...


duminică, 15 mai 2011

Evadare sub semnul credintei

Acum doi ani, într-o zi plăcută de octombrie, am colindat Bucureștiul în speranța de a găsi un refugiu, unde să ne ascundem de vâltoarea groaznică a orașului și unde să petrecem câteva clipe într-o dulce liniște. De-abia spre marginea urbei, după o călătorie fantastică pe aleile unui parc la fel de magic, am dat nas în nas cu un zid străvechi, iar în spatele lui, înapoia unui văl de frunze și ramuri, se profila un turn alb cu o cruce-n creștet...


vineri, 13 mai 2011

Sa radem cu...turismul

Adineauri, navigând prin lista blogurilor de turism pe care le urmărim și, implicit, admirăm, am dat de un post care ne-a lumina chipurile cu un zâmbet larg și sincer. Dacă nu te-ai gândit până acum că și în turism există umor, uite o dovadă solidă în acest sens:

Ce este cortul?
Sursa: wallpaperswide.com

Ţesătorul: Pânza luată în beţe.
Croitorul: Pardesiu de noapte.
Ţăranul: Colibă textilă.
Turistul: Garsonieră la purtător.
Hotelierul: Cameră pliantă.
Alpinistul: Rucsac de locuit.
Zoologul: Cochilie umană.


Ce este telecabina?
Foto: fotoromania.net

Şoferul: Troleibuz alpin.
Constructorul: Lift fără bloc.
Sportivul: Halterofil electric.
Macaragiul: Macara pentru oameni.
Electricianul: Urcuş mecanic.
Aviatorul: Elicopter pe sârmă.
Tâmplarul: Dulap aerian.

Ce este cabana?
Foto: tripadvisor.com

Şoferul: Locuinţă cu teleferic la scară.
Copilul: Creşa alpiniştilor.
Geologul: Caturi peste straturi.
Ospătarul: Bodegă montană.
Alpinistul: Popas cu confort sporit.
Feroviarul: Halta de noapte.
Constructorul: Odăi cu acces la nori.

Ce este rucsacul?
Foto: geekalerts.com

Medicul: Cocoaşă artificială.
Tâmplarul: Şifonier cu fermoar.
Gospodina: Sacoşă de munte.
Ţăranul: Boccea evoluată.
Elevul: Ghiozdanul alpiniştilor.
Halterofilul: Haltera cu curele.
Hamalul: Valiza de spate.

Ce este trenul?

Photocredit: Grigore Dumitrean

Pictorul: Peisaje pe roţi.
Naturalistul: Şarpe fumător.
Turistul: Excursie pe canapea.
Feroviarul: Pretextul gărilor.
Tapiţerul: Canapele nomade.
Tutungiul: Vehicul superlong.
Leneşul: Stai mergând.

Sursa: Viorel Irașcu/www.plecatdeacasa.net

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

marți, 10 mai 2011

Cu 11 zile mai devreme...

Cum te simți când îți dai seama că ai ajuns la o întâlnire mult prea târziu? Poate te încearcă remușcarea, ești indiferent sau, poate, optimist - spunându-ți că nu e un capăt de lume. Dar cum să ne simțim noi când am ajuns la întâlnirea cu natura...prea devreme?

Peisaj lângă Poiana Narciselor

joi, 5 mai 2011

Craiova (II) : Cladirile (I)

A sosit momentul să revenim pe meleaguri oltenești, în capitala Băniei. Dacă în episodul precedent, am vorbit despre oamenii din Craiova (VEZI AICI), astăzi ne vom îndrepta atenția spre clădirile fascinante, ce par aruncate, din loc în loc, din tolbe pline de minuni. Stiluri atât de felurite și exotice, culori deosebite și povești inedite - toate se găsesc în câmpia bătută de soare a județului Dolj.

În centru, vis-a-vis de Prefectură; statuia lui Mihai Viteazu și Biserica Sfânta Treime


luni, 2 mai 2011

Flori si lemn, la manastirea Sinca Veche

Așa cum ți-am promis alaltăieri (vezi AICI), azi îți vom împărtăși experiența trăită la mănăstirea "Șinca Veche", județul Brașov.


duminică, 1 mai 2011

Intre doua ziduri, hop! si niste trepte

Acum câtva timp descopeream un unicat în București (vezi AICI). Deși nu sunt singurele trepte pe care poți păși în Capitală, lespezile din postul amintit adineauri rămân unice. Sunt singurele care constituie o stradă, restul fiind alei, ganguri, pasajele sau simple trecători. Ieri, o astfel de surată ne-a determinat să ieșim din casă și să facem cunoștință. Este vorba de treptele care fac legătura între Dealul Mitropoliei (lângă clopotniță) și strada Ienăchiță Văcărescu.