sâmbătă, 30 aprilie 2011

Credinta a poposit la poalele Fagarasului

"Doamne, ce frumoasă e România!", am exclamat imediat după ce am cotit stânga de pe DN 1, la aproximativ 1 km de la ieșirea din Perșani. O priveliște de neimaginat ni se deschisese în fața ochilor: Munții Făgăraș, "îmbrăcați" într-o mantie albă, de zăpadă, străluceau feeric sub razele soarelui unei zile de marți, 26 aprilie. Vreme de 5 km ne-am tot minunat si am surprins cateva fotografii (vezi primele două). Apoi, a trebuit să ne trezim, să parcăm mașina lângă alte cinci, într-o parcare de la poalele unei păduri. Ajunseserăm la destinație: complexul Șinca Veche.
joi, 21 aprilie 2011

Bateria 9-10, o roza inecata in buruieni

Te-ai întrebat vreodată de ce tocmai cel mai mare oraș al României nu are vreo cetate? Deva, Brașov, Suceava, Alba Iulia și multe alte localități se laudă cu un asemenea monument, dar Bucureștiul nu are decât o curte domnească modestă. Hmm...ceva e în neregulă, clar! Dar...nu. Bucureștiul are cetate! Cum așa? Unde este amplasată? Răspunsul este: pe centură!

Sursa foto: jurnaldeturism.ro

Traieste romantismul pe aleile oraselor medievale

// Articol redactat pentru portalul mariagecafe.ro

Sighisoara. Targu Mures. Brasov. Medias. SibiuAlba Iulia. Sunt doar cateva repere pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand te gandesti la locul perfect pentru petrecerea lunii de miere.

Photocredit: ziarulmiorita.com

miercuri, 20 aprilie 2011

Craiova (I) : Oamenii

Capitala Olteniei, atestată documentar din anul 225 când era denumită Pelendava, este așezată în mijlocul unei vaste câmpii asuprite de razele nemiloase ale soarelui. Deși numele ei este învăluit în mister (cele mai multe referiri notează că provine de la slavonescul "kralj" (rege, crai), dar "Craiova" ar însemna "ținut","țară","națiune"), un lucru este sigur: adevăratul farmec al orașului este conferit de oamenii săi. Clădirile sale vechi și deosebite și abundența de parcuri pitorești nu pot egala, totuși, spiritul oltenilor: oameni iubăreți, voioși și zâmbitori.

În centru


miercuri, 13 aprilie 2011

Pasul Mestecanis, panorama spre paradis


După un lung drum anevoios, presărat cu serpentine și curbe periculoase, ajungi într-un vârf de culme. Te oprești ca să acumulezi energie pentru coborârea care se preconizează la fel de anevoioasă. Vântul care-și ascute puterea asupra ta încearcă să te doboare. Te consideră, poate, prea neînsemnat pentru a te bucura de priveliștea care ți se deschide de la înălțimea de 1086 m. În orice direcție ai privi, tabloul care ți se înfățișează, la picioarele tale, pare desprins dintr-un album cu imagini paradisiace. 

marți, 12 aprilie 2011

Barsana - semeata si frumoasa

Unele locuri emană atâta pace, liniște și credință încât inima ți se face cât un purice când te afli în mijlocul lor. Unul dintre aceste locuri este mănăstirea Bârsana, din ținutul Maramureșului. vineri, 8 aprilie 2011

Spiritul rusesc, pe pamant romanesc

Există locuri în România pe care nu le cunoști decât atunci când le vezi cu proprii ochi. Unele, fiindcă pur și simplu nu ai auzit de ele și, într-o zi, le observi pe o margine de drum și curiozitatea își tinde aripile până îți acaparează simțurile și te determină să înaintezi, să cercetezi minunea. De altele, ai auzit fugitiv, nici nu mai știi unde, și ai fost atras de acel ceva al lor. Și îți promiți că atunci când totul va fi prielnic (timp, bani, vreme etc.) vei trage o fugă spre ele. D-abia când vei fi lângă ele, le vei cunoaște cu adevărat. Unul dintre aceste locuri, care poate intra în ambele categorii, este Roznov.miercuri, 6 aprilie 2011

Splendoare satmareana: Castelul din Carei

România ar putea fi supranumită "țara castelelor". Suntem norocoșii "posesori" a numeroase exemplare de excepție, în ceea ce privește clădiri cu arhitectură deosebită. În fiecare zonă a țării noastre te poți delecta cu turnuri, blazoane, scări spiralate sau porți ornamentate. Nici județul Satu Mare nu este o excepție. Și aici castelele și conacele înfrumusețează zona și ne oferă o călătorie în timp spre vremea în care vedete erau domnițele și prinții, scandalurile se traduceau în bârfe de budoar și relațiile interumane se legau direct, nu prin intermediul unei rețele neînsuflețite și fără chip.luni, 4 aprilie 2011

Unicat in lume: CIMITIRUL VESEL

Există un singur loc pe Terra unde râsul este stârnit de ceva macabru. Acesta este un sat "aruncat" în cel mai îndepărtat colț al oricărei hărți a României, într-o țară de care mulți străini nu vor auzi, poate, niciodată. În inima acestei așezări omenești, locuită de, poate, cei mai gospodari români, există un cimitir. 


sâmbătă, 2 aprilie 2011

Aleea Izvoarelor sau Aleea Sanatatii de basm

În Băile Olănești și-a pus amprenta Uniunea Europeană și bine a făcut! Din obiective măcinate de trecerea timpului, acum putem admira nestemate neprețuite. Parcul Central din localitate, de care am vorbit AICI, alături de Aleea Izvoarelor, de care vom povesti acum, au fost recondiționate, în 2010, cu ajutorul programului PHARE. Astfel, stațiunea cu cele mai multe izvoare din România (30 în total) a renăscut și, poate cu "frunza" Elenei Udrea, va recâștiga turiștii autohtoni.