Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 29 decembrie 2011

Uite cine se ascunde in Brasov!

Deși Brașovul este ca a doua noastră casă, a făcut el cumva și ne-a ascuns ceva. Dacă nu era nimic important, nu era bai. Dar să ții doar pentru tine o minunăție de biserică, asta nu se poate! Nu ne-am supărat, însă, pe oraș, că tare-i frumos și pentru că ne-a îmbunat cu o vreme prea faină pentru un 18 decembrie. Așa că haide să-ți arătăm ce am ratat până acum!

Iată-ne, după cum ziceam mai sus, cu o săptămână înainte de Crăciun, colindând pe străduțele din jurul cetății Brașovului. Ne gândeam că nu poate exista vreo persoană care să nu-și dorească să traiască aici, printre căsuțe atent îngrijite, aranjate într-o ordine impecabilă, care privesc spre o panoramă de vis (vezi următoarele două imagini). Și gândindu-ne noi așa, hopa că zărim ceva printre case, cocoțată pe un deal. Ce să fie oare? Trebuie să mergem să vedem!Am ajuns pe strada Dealul de Jos, la numărul 12 și ne-am oprit, deschizând larg ochii și prinzând, în același timp, aparatul de fotografiat, pentru a imortaliza minunea din fața noastră. Ne-am ciondănit puțin pe tema "cine trebuie să facă poze", că prea ne plăcea la amândoi ce vedeam, ca apoi să cedăm și să ne facem amândurora pe plac: am tras câte-o poză, fiecare.

Suntem siguri că deja te întrebi oare ce ne-a atras atât de mult atenția. Nu te mai ținem în suspans și, lăsând orice complimente deoparte, te lăsăm să admiri...Biserica Evanghelică "Sfântul Martin".După ce ai terminat de admirat (știm, e greu să-ți dezlipești ochii de asemenea lăcaș de cult), trebuie să-ți hrănim și apetitul de cunoaștere. Așadar, biserica datează din secolul XVIII (1795-1796). După un calcul scurt, îți dai seama că are 215 ani, dar, nu-i așa, că se ține bine? Probabil asta se datorează însemnătății deosebite pe care a avut-o, de două ori, în îndelungata sa viață: o dată, când a adăpostit primăria orașului și a doua oară, în 1395, când a găzduit semnarea tratatului de alianță între Mircea cel Bătrân și Sigismund de Luxemburg. Totuși, actuala înfățișare a bisericii este cu vreo 400 de ani mai tânără (vezi anii de mai sus) decât precedenta, cea care a fost martora unui eveniment atât de important. Dar, curtea din jurul ei, care acum are menirea unui cimitir, tot aici era și la finele secolului XIV, așa că a avut răgazul "să-i povestească" noii biserici, istoria locului.

Strada, în trepte, Nicolae Filimon - lângă biserică


Așa se vede din satelit 
foto: Google Earth
_______________________________________________
- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -