Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 15 decembrie 2011

Targu Secuiesc - Orasul breslelor, a curtilor si a balcoanelor din fier forjat

Te-ai săturat de agitația marilor orașe, dar nu vrei să înlocuiești peisajul citadin cu cel rural? Ți-e dor de poveștile din copilărie, cu fantezia lor inocentă și cu personajele fascinante? Visezi la un oraș "desenat" cu bun gust, măiestrie, care să păstreze parfumul vremurilor de altădată? Vrei să auzi, pe viu, glasul unor alte limbi, care să te poarte pe alte tărâmuri, dar fără să părăsești țara? Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin o întrebare, te invităm în Târgu Secuiesc. Hai la bord, cu noi, într-un orășel pitoresc, cochet și... simplu!

În centru. Piața Gabor Aron


Situat în județul Covasna, cu o populație de 20.488 locuitori (conform recensământului din 2002), orășelul strânge laolaltă maghiari (evident, majoritari, în număr de 18.633), români (1.601), rromi (aproape 200), ceangăi (populație originară din trei zone - Moldova, Țara Bârsei și Ghimeș din județul Bacău) și germani. Cu o astfel de distribuție demografică, nu e de mirare că Târgu Secuiesc (în maghiară Kézdivásárhely, în germană Szekler Neumarkt) are o coloristică și un farmec aparte.

Biserica Reformată-Calvină, din Piața Gabor Aron (centru)Cunoscut ca și "Orașul breslelor", în amintirea numeroaselor bresle meșteșugărești care au activat aici de la începuturi până la mijlocul secolului al XX-lea, așezarea impresionează prin centrul său unic în Europa și clădirile înfrumusețate cu balcoane din fier forjat.

Ceea ce deosebește Târgu Secuiesc de alte urbe transilvănene și-i atrage unicitatea pe continentul nostru este centrul său istoric. Conform Wikipedia, "din el ies în forma razelor soarelui așa-numitele "udvarterek" (în traducere aproximativă "curți"), niște stăduțe înfundate (în oraș, există 72 asemenea "străduțe"). Acestea au luat ființă odată cu dezvoltarea orașului, când familiile de meștesugari au început să construiască în grădinile din spatele clădirilor principale (care dădeau spre centru) alte case, cu acces ușor în piață". 

Una din curțile specificeÎți dai seama cât de pitoresc arată centrul localității (dacă nu, poate te ajută imaginile :D) și cât de mândri trebuie să fie norocoșii care trăiesc aici, când își semnează scrisorile sau primesc facturile, căci adresa lor e departe de a fi banală, iar "strada numărul..." este înlocuită prin "curtea numărul...".

Continuând contemplarea unui centru care, paradoxal, nu e aglomerat, e liniștit și pare cufundat într-un timp nemuritor, turistul nu poate să nu remarce balcoanele din fier forjat, care împodobesc clădirile atent "șlefuite". Dacă nu erau de ajuns curțile, pentru a-i oferi orașului un parfum de demult, atunci cu siguranță balcoanele îi consolidează "mirosul" îmbătător, pe care oricine a trecut pe aici, măcar o dată-n viață, nu-l va uita niciodată.

Balcoanele din fier forjat, "bijuteriile" orașului
Așadar, pentru cei care nu au uitat basmele copilăriei și încă sunt fascinați de prinți și prințese, municipiul covăsnean le oferă cadrul perfect pentru reverie și, poate, vor avea ocazia să-și întâlnească personajele preferate, chiar pe aleile vechi ale orașului. 

Biserica Romano-Catolică. Pe Strada Principală, la numărul 351


Centrul, văzut din satelit
foto: Google Earth
_______________________________________________
- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -

6 comentarii:

 1. Am fost si eu la Targu Secuiesc, ce-i drept cu multi ani in urma, dar imi aduc aminte ca m-am simtit tare bine acolo. Oras frumos si oameni ospitalieri. Si desigur celebrul kurtos :))!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. E foarte frumos si ...linistitor Targu Secuiesc...de cate ori avem ocazia tragem o fuga acolo chiar si numai pentru o cafea...

  RăspundețiȘtergere
 3. @Larisa: Ne-ai facut pofta de kurtos kolacs :D
  @Roxana: Sunteti norocosi ca orasul e destul de aproape de Onesti, la vreo 70 km. Ce ne-ar mai placea si noua sa fugim in dupa-amiezile de weekend prin Secuime...

  RăspundețiȘtergere
 4. ma bucur ca va place acest orasel in care m-am nascut si traiesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cum sa nu-mi placa? are un farmec aparte. Sunteti un/o norocos/oasa, sa stiti! Va invidiez.

   Ștergere