Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 9 decembrie 2011

Cum stiu ungurii sa-si aprecieze eroii. La noi in tara!

Pe DN 11B, în județul Harghita, între comunele Cașinu Nou și Cozmeni, în pasul Nyerges, niște linii ciudate urcă spre cer, de pe o culme înverzită. La prima vedere, ai crede că sunt niște totemi la care se închină vreun trib rătăcit prin aceste părți, destul de pustii, ale Secuimii. Uitându-te mai atent, observi că totemii sunt, de fapt, niște stâlpi din lemn, sculptați cu figuri omenești și alte motive artistice, "răsăriți" printre niște cruci pitice. Hmm...să fie acesta un cimitir? Și ce caută aici, în mijlocul pustietății? Dar, mai ales, de când tricolorul a fost înlocuit cu steagul Ungariei, pe teritorul țării noastre? Pentru curioși, răspunsurile se află în rândurile următoare.


Aici se află un exemplu sfidător de cum se pot onora eroii unei patrii, pe teritoriul alteia. Eroii sunt unguri, teritoriul e România. Ideea este excepțională, dar din păcate nu ne aparține. Am fost îngăduitori și nu le-am distrus istoria și amintirile. Dar rămâne întrebarea: "Noi de ce nu suntem în stare de așa ceva, fie pe pământ românesc, fie pe teritoriile care cândva făceau parte din România Mare, ca nordul Bucovinei sau Cadrilaterul?". Parcă ne e și frică să înaintăm un răspuns. Poate de vină este indiferența pentru tot ce ne face români?
Dar ca să înțelegi mai bine despre ce vorbim, află că totemii reprezintă un monument comemorativ al luptătorilor căzuți în revolta naționalistă a burgheziei europene de la 1848-1849. Să mai amintim ce făceau unii români fix în 1848? Că luptau pentru afirmarea națiunii române și a conștiinței naționale? 

În Transilvania, conform Wikipedia, "burghezia maghiară revoluționară, care a pus pe picioare o armată bine organizată, a căutat să-și impună controlul asupra întregului Ardeal. În acest context, au fost reprimate toate mișcările de împotrivire ale românilor, sașilor și ungurilor rămași fideli Casei de Habsburg. În martie 1848 izbucnise revoluția la Viena, mișcare care a pătruns mai apoi în Ungaria, unde intelectualitatea liberală maghiară dorea să impună stat național independent de Austria. Ideea de libertate și de unitate națională era înțeleasă de burghezia maghiară în sensul formării unei națiuni civice maghiare după modelul preconizat de Revoluția franceză, adică neținând seama de componența etnică eterogenă a țării, ba tocmai prin asimilarea etniilor diferite de cea maghiară și omogenizarea forțată a specificului diferitelor regiuni și prin impunerea unei singure limbi oficiale, adică maghiarizare".

Trepte spre monument 

Ce a mai rămas din toată această tevatură? O enclavă, unde un moment comemorativ amintește doar de unguri. Doar steagul Ungariei flutură pe fiecare stâlp. Tricolorul nu se vede nicăieri. Și niciun cuvânt nu e scris în românește. Pare că visul ungurilor de la 1848 s-a înfăptuit și stâlpii țin locul unor ghimpi imaginari în inima noastră de români, care ne arată că nici la noi în țară nu suntem...acasă. Poate doar drumul care trece pe sub monument ne mai amintește că suntem în România, dar și el arată mult mai bine decât multe altele de prin țară.

Conturul Ungariei

Pe 15 august 2011, ne aflam aici. Într-o zi călduroasă. Lângă monument se află o parcare improvizată. Doar mașina noastră avea număr de RO. Printre cruci și stâlpi, mulți vizitatori. Numai noi vorbeam românește. Într-un loc, observăm conturul Ungariei. O mâhnire ne trece prin suflet. Apoi, privim în ansamblu: este un monument inedit, suntem bucuroși că am avut ocazia să-l vedem. Nu e închinat vitejilor mioritici, dar până una-alta, se află în România. Deci, îl putem include pe harta obiectivelor "musai de vizitat" când mergi prin țară. Iar peisajul din jur îți mai alungă din supărare și îți vine să le mulțumești celor care au luptat ca aceste locuri minunate să rămână în ceea ce numim astăzi România.

Vedere din satelit, via Google Earth

- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -