Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 2 decembrie 2011

Baile Apor (Timsos). Unice in Europa, printre putinele asemenea din lume (+ GALERIE FOTO)

Mergând pe DJ 113, din direcția Băile Tușnad, imediat ce treci pe stânga de impozantul hotel Best Western, dai de un indicator spre stânga, care te îndrumă spre Băile Apor, și un mic spațiu care ține loc de parcare - nu încap mai mult de una-două mașini. De acolo se deschide o cărare prin pădure, iar dacă o urmezi, într-un minut, hai două, ajungi la o minune unică în Europa și o raritate de pe întreg mapamondul.


Prima dată când ajungi la Băile Apor vezi o deschidere largă, în față - un bazin cu o apă "murdară", în stânga - un deal abrupt, cu câteva ochiuri de apă ce bolborosesc straniu, în dreapta - un loc splendid pentru un picnic și o cărare marcată cu triunghi roșu, care duce spre Izvoarele Tămăduitoare.


Apoi vezi lumea. Multă. Care se grăbește să-și bage picioarele, la propriu :D, în apa aia murdară. Bleah! Dacă îndrăznești s-o atingi, îți retragi degetele imediat: e receeee! Un pic mai încolo, noi am dat de un șarpe mort (îl vezi în galeria foto), semn că zona nu e străină de pericole. Hmm...parcă ai vrea să pleci cât mai repede de acolo! Dar, mai bine rămâi. Ai în fața ta o minune a lumii...detalii, mai jos:


Informații de pe panoul explicativ:

Asemenea izvoare nu găsim în toată Europa. Este vorba de o adevărată raritate a lumii. Acestea sunt ape minerale care conțin o cantitate mică de acid sulfuric (vitriol).

Găsim puține asemenea ape în lume, dintre acestea menționăm următoarele: în Columbia - apele râului Rio Vinaigre, în zona vulcanului Paramo de Ruiz, tot în Columbia, pe insula Iava, lângă orașul Byron din statul New York, în zona Golfului Persic - în apropierea localității Daulakie.


Pe teritoriul foarte mic al băilor găsim 8 feluri de izvoare cu diferiți parametri fizico-chimici. PH-ul acestora diferă între 1,82 - 4,28, concentrația puternică a acestora este urmarea formării acidului sulfuric liber. Clătirea gurii cu apă care provine din găurile aflate pe linia văi este o experiență unică, deoarece apa acidică atacă smalțul dinților. Această experiență seamănă cu consumarea răcoritoarelor de tip cola.

Scările și ivirile izvoarelor au fost elaborate sau reabilitate de către studenții Universității Babeș-Bolyai, fiind organizat de către Societatea Geografică Cholnoky Jeno, în parteneriat cu comuna Turia, cu Fundația pentru Parteneriat, Daragus SRL și Best Western Balvanyos, în mai 2010, cu ocazia Zilei Muntelui Puturosu.


Vă rugăm să respectați această raritate importantă a lumii!


Harta zonei turistice din jurul Băilor Balvanyos

GALERIE FOTO

image name image name image name image name image name image name image name
image name image name image name image name image name image name image name
image name image name image name

- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -