Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 12 decembrie 2011

10 motive de mandrie ca suntem europeni

Navigând pe internet aiurea, am descoperit un portal care înaintează vizitatorilor o întrebare îndrăzneață: "CE TE FACE SĂ TE SIMȚI EUROPEAN ÎN ROMÂNIA?". Nu a fost nevoie de mai mult ca să ne pună pe gânduri, deși răspunsul nostru și al tău poate fi recompensat cu un week-end de poveste la conacul Kalnoky din Micloșoara. Și după câteva momente de cugetare, ne-au venit în minte 10 motive pentru care ne putem mândri că suntem europeni, chiar și în România.


1. Așezarea greografică

România este o țară din sud-estul Europei Centrale. Așa că, prin însăși poziționarea pe hartă, patria noastră și locuitorii săi sunt...europeni. Iar după cum vom vedea în rândurile următoare, este un motiv suficient să fim bucuroși că ne-am născut pe acest continent.

2. Entuziasmul


În ultimele șase luni, Britney Spears a colindat lumea (inclusiv Europa) cu turneul "Femme Fatale". Întrebată de un reporter care este diferența dintre publicul de acasă (american) și cel european, cântăreața a răspuns simplu "ENTUZIASMUL". Și-a argumentat răspunsul prin energia pe care o simte de la publicul european, prin modul intens în care trăiesc spectacolul și prin primirea extrem de călduroasă pe care o primește și asta se datorează faptului că venirea artiștilor de renume mondial pe aceste meleaguri nu este un eveniment la ordinea zilei. Nu o văd pe Brit, aproape zilnic, pe stradă, la televizor sau pe scenă, ceea ce în SUA nu mai este nimic deosebit. Așa că atunci când vine, totul capătă proporții astronomice. Și am putut simți și noi acest lucru când, pe 30 septembrie, ne-am distrat alături de unguri, la Budapesta, într-un concert în care diferențele culturale nu au mai contat și Britney ne-a apropiat de vecinii noștri și deopotrivă ne-a încântat cu o seară magică. Dacă nu ne crezi pe cuvânt, privește AICI. Minute în șir după ce ultima piesă s-a terminat și doamna Spears și-a luat la revedere, toți încă fredonam "Ooo Ooo". N-ai să vezi așa ceva decât în Europa!


3. Drumurile

Transfăgărășanul - Cel mai frumos drum din lume

N-or fi ele de o calitate excepțională, dar străbat zone de un pitoresc aproape imposibil de egalat. Să traversezi Alpii, prin trecătoarea Col de Turini (Franța) sau Stelvio (Italia), ori să mergi pe "cel mai frumos drum din lume", văzut așa de cei de la "Top Gear" și mulți alții, este o experiență care te marchează pe viață și pe care, cu siguranță, nu o vei uita niciodată. 

4. Obiectivele turistice

Dacă tot am amintit de drumuri, haide să vorbim și despre munții pe care îi străbat. Într-un documentar realizat de TVR, în Munții Făgăraș, niște elvețieni tocmai cuceriseră Vârful Negoiu (2535 m, al doilea ca înălțime din România, după Vârful Moldoveanu - 2544 m). Întrebați cum de au venit la munții noștri, când Alpii le împânzesc țara, aceștia au evidențiat o realitate de care nu mulți sunt conștienți: ceea ce găsesc ei la 4000 de m, se găsește la noi, la doar 2000 m. Și atunci unde e mai ușor să ajungi? :D

Continuând pledoaria, cea mai vizitată țară din lume este din Europa. Franța primește, anual, aproape 80 de milioane de turiști și...pe bună dreptate. Cine nu știe de Turnul Eiffel sau bulevardul Champs-Elysees? Cel mai nou teritoriu de pe continent și unul dintre cele mai frumoase și vizitate locuri de pe planetă este Delta Dunării. Coincidență sau nu, aceasta s-a format fix pe teritoriul României. Unul dintre cele mai celebre ordine cavalerești ne-a lăsat moștenire numeroase castele și biserici, în toată Europa. Este vorba de Cavalerii Templieri care, probabil, au ajuns și pe la noi (vezi AICI). Adaugă la obiective peșterile, cea de-a doua clădire din lume ca mărime (Palatul Parlamentului din București), grădinile botanice și zoologice, canioanele, cascadele, cetățile, litoralul și multe altele...și vei știi de ce trebuie să fii mândru că ești european.

5. Muzica

Europa ascultă muzică românească. De la Inna la Edward Maya, de la Alexandra Stan la Akcent, toată suflarea acestui continent a dansat sau a ascultat, cel puțin o dată, o piesă made in RO. Când ne gândim că nici Rihanna sau Lady Gaga nu ne-a putut "fura" locul 1 în topul american "Billboard", nu putem să nu ne mândrim că suntem europeni și prin...muzică.

6. Yummy...gastronomia

Aici e clar. Când e vorba de propriul stomac, nu poți refuza o sărmăluță, un mic, o mămăligă. Iar de gastronomia franțuzească sau italienească a auzit tot globul. Nu putem spune același lucru despre cea, să zicem, americană. Excludem de aici fast-food-ul că ăla se știe, e bun la gust, dar nu poate fi inclus în gastronomie. Pentru cea din urmă îți trebuie artă. Și la asta europenii chiar se pricep!

7. Superlativele românești


Cea mai pură apă din lume, unul dintre singurele trei poduri naturale funcționale din lume (Ponoare, județul Mehedinți), cel mai frumos drum din lume, a doua clădire ca mărime de pe glob, după Pentagon, cel mai nou teritoriu din Europa, în permanentă "reîmprospătare", cel mai mare zăcământ aurifer din Europa (la Roșia Montană), unul dintre singurele cinci Arcuri de Triumf de pe mapamond, băi unice în Europa, cel mai mare port de la Marea Neagră, cel mai celebru personaj de ficțiune (Dracula), un parc național nominalizat la "Cele 7 minuni naturale ale lumii" (Retezat), o culoare unică în lume (albastru de Voroneț), al treilea parc natural ca mărime din Europa, o stațiune considerată în secolul XIX ca cea mai frumoasă de pe continent, cel mai lat pod urban din Europa, un cimitir unic în lume și multe altele... Toate se găsesc, unde altundeva dacă nu în România?

8. Accesibilitatea

În continuarea primului punct, nu ne putem abține să nu ne gândim la cât de bine ne-am poziționat pe harta lumii. Suntem la distanțe relativ egale între extremitățile continentului european (și de la N la S, și de la V la E). De asemenea, ne e mai la îndemână să ajungem în cea mai vizitată țară din lume, să ne minunăm de construcțiile faraonice, să trăim măcar pentru câteva zile "visul american", să parcurgem zidul vizibil de pe lună (Marele Zid Chinezesc) sau să ajungem la cea mai înaltă cascadă din lume (Angel, din Venezuela). Gândește-te care e distanța pe care trebuie să o parcurgă un neo-zeelandez, de exemplu, ca să vadă Turnul Eiffel, și vei ști de ce am ales accesibilitatea ca un alt motiv de bucurie că suntem binecuvântați că suntem europeni.

9. Moștenirea romană

Cea mai avansată civilizație care a domnit pe acest continent, a avut "răgazul" să treacă și pe la noi. Ne-a lăsat moștenire limba, obiceiuri și vestigii și a făcut din noi, ceea ce suntem astăzi: un popor cu "sânge de roman", așa cum bine zice imnul național. Iar la nivel mondial, toate căile ferate cu ecartament normal (1,43 mm) au împrumtat această măsură de la vechile drumuri romane. Interesant, nu-i așa?

10. "Visul European"

Deși europenii speră să trăiască "visul american", pentru mulți (arabi, indieni, chinezi s.a.) opțiunea mai la îndemână este "visul european". Deși noi ne-am obișnuit deja să trăim în Uniunea Europeană, să călătorim doar cu buletinul, să avem acces la facultățile de renume, pentru alții, aceste obișnuințe sunt visuri pe care speră să le atingă. Din ce în ce mai mulți străini se stabilesc în România și se îndrăgostesc exact de lucrurile care nouă ne repugnă. Poate ar fi timpul să învățăm de la ei să ne apreciem statutul de EUROPENI.

DE REȚINUT: Dacă ai și tu o părere despre acest subiect, nu ezita să ne-o împărtășești într-un comentariu și nu uita să o faci cunoscută și pe www.sunteuropean.ro, fiindcă ai șansa să petreci un week-end de poveste într-un conac din Transilvania. Detalii AICI.


_______________________________________________
- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -

4 comentarii:

 1. Articolul este bun si foarte interesant, insa cred ca sunt muuuult mai multe de 10 motive sa fim mandri ca suntem europeni :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumim pentru aprecieri.

  Sigur sunt mai multe motive pentru care trebuie sa fim mandri ca suntem europeni, dar astea sunt motivele la care ne-am gandit atunci cand am scris articolul si pe care le consideram printre cele mai importante;)

  RăspundețiȘtergere
 3. Daniela1708699 mai 2012, 11:37

  Romanul e mandru din fire: e mandru de ce face, de ce poate....si nu face, de ce fac altii pentru el, de inaintasi, de urmasi, de vecini,.... in fine, el e mandru de orice!

  RăspundețiȘtergere
 4. ai dreptate, Daniela. Dar desi la prima vedere pare un maaare defect, putem sa privim mandria asta si ca o calitate. Daca nu suntem noi mandri de ce facem, atunci cine sa fie? Ne privim viata ca o lung sir de realizari si credem ca asta e bine

  RăspundețiȘtergere