Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 29 noiembrie 2011

Pestera Ialomitei - La 1660 m, in muntele Batrana (+GALERIE FOTO)

Dacă ne permiți, am începe printr-o ghicitoare la care te rugăm să încerci să găsești un răspuns. Nu e greu. Așadar, ce e ud, rece, de obicei strâmt și mereu alunecos, vechi, dar în același timp o constantă atracție pentru turiști? Ți-ai dat seama, nu-i așa, că vorbim despre o...peșteră? Dacă nu, atunci suntem curioși să aflăm la ce te-ai gândit, așa că te așteptăm să ne zici într-un comentariu.

Biserica mănăstirii de la Peștera Ialomiței. Vedere din peșteră.

N-am inclus ghicitoarea de mai sus în această poveste degeaba, ci sperăm că ea ne-a deschis drumul spre un tărâm mereu fascinant, al misterelor "numărate" în stalactite și stalacmite, a legendelor șoptite de pârâuri subterane și a formațiunilor calcaroase de orice fel care suscită imaginația, în permanență, imaginația. Acest tărâm, care se numește simplu "peșteră", nu se află peste mări și țări, în zări îndepărtate sau patrii de care nu a auzit nimeni. E chiar în România. Și nu se găsește într-un singur loc. Ceea ce-l face și mai interesant, fiindcă îl poți găsi, mereu, din întâmplare. Tot ce trebuie să faci este să ajungi lângă un perete de calcar al unui munte și să-i explorezi "cicatricile" - galerii întunecate spre inima sa. Dacă ai puțin noroc, ceea ce vei descoperi te va fascina pentru totdeauna. Dar nu porni în expediție fără un echipament adecvat, asta dacă nu vrei să fii eroul/eroina "Știrilor de la ora 5". 

Pentru cei care preferă să calce pe cărări bătătorite, peșterile amenajate fac suspansul aventurii accesibil tuturor. Sau...aproape tuturor: celor cu spate trainic ("must-have" pentru aplecările dese de sub tavanele peșterii) și picioare agere (alunecușul este "accesoriul" standard al cavernelor). Propunerea noastră de astăzi, pentru o aventură în adâncurile negre și umede, este Peștera Ialomiței, din masivul Bucegi. 


Localizare: la 1660 m, în muntele Bătrâna din masivul Bucegi

Acces: * cu trenul: Gara Bușteni – telecabina Bușteni – Babele – telecabina Peștera.
        * cu mașina: ruta 1: Sinaia (DN 71 spre Târgoviște) – Cabana Cuibul Dorului – Șaua Dichiului – Bolboci – Diana – Padina – Pestera Ialomiței (urmând DJ 713); ruta 2: Târgoviște – Moroeni (dreapta spre Sinaia pe DN 71) – Bolboci – Diana – Padina (urmând DJ 714)
           * pe jos: trasee marcate de la Babele, Padina (cruce albastră) s.a.

Lungime: 480 m, din care 400 sunt accesibili turiștilor

Diferență de nivel: 60 m (de la gura peșterii la Altar - punctul terminus al porțiunii vizitabile)

Formare: acțiunea de dizolvare, timp îndelungat, a apei asupra calcarului

Obiective (sursa: Wikipedia): 

  • Prima sală a peșterii poartă numele de Mihnea Vodă, având următoarele dimensiuni: lungimea de 115 m, lățimea de 15 m și înălțimea de 10-25 m. Înainte de 1924, prin această grotă curgea Râul Peșterii. Astăzi, pârâul intră în subteran înainte de a ajunge la grotă și se varsă mult mai jos, în Ialomița. 
  • Urmează galeria numită Pasaj, cu lungimea de 20 m și lățimea între 1-8 m, în timp ce înălțimea variază între 1,5-2 m. 
  • Sălile Decebal (în formă de dom, din care se deschid mai multe galerii) și Sf. Maria sunt legate între ele, și au dimensiuni modeste: lungime între 10-30 m și înălțime între 2-10 m. 
  • La Grota Sf. Maria se ajunge trecând peste un prag din bolovani mari și umezi. Denumirea sălii vine de la asemănarea unei stalagmite cu statuia Fecioarei Maria. 
  • Cea mai mare cavitate din această peșteră o reprezintă Sala Urșilor. Aceasta este lipsită de apă și are un sol bolovănos. La descoperirea ei au fost găsite numeroase oseminte și chiar schelete întregi provenite de la ursul cavernelor, "Ursus Spelacus Blum", printre care unele la suprafață, ceea ce duce la presupunerea că, acum 10.000 de ani, aici au fost ultimele ascunzători ale urșilor cavernelor.
  • După o nouă galerie lungă de 40 m, urmează sala La Răspântie și sala cu cele mai mari dimensiuni din toată peștera: Sala Urșilor sau Sala Mare, având 72 m lungime, 35 m lățime și 25 m înălțime. 
  • Din Sala Urșilor se deschide o galerie de 2 m înălțime denumită Fundul Peșterii, care, mai de mult, conținea numeroși stâlpi ce legau bolta de sol. 
  • Urmează Galeria Apelor până la Altar, în care curge pârâul Peșterii. Peștera este accesibilă până la Altar. Aici, stalactitele sunt așezate în așa fel încât dau impresia unui altar de biserică.
  • Alte săli: Sala Hades
Istoric: cunoscută de acum 4-500 de ani, dar cercetări organizate au început în 1897, când s-a efectuat și prima ridicare topometrică exactă. Biserica de la intrare a fost construită începând cu 1993.

Preț: 10 lei (cu acești bani, călugării plătesc curentul consumat pentru luminarea electrică a peșterii)

GALERIE FOTO

image name image name image name image name Vis-a-vis de pestera Vis-a-vis de pestera image name
image name image name image name image name image name image name image name
image name image name image name Altarul image name image name image name
image name Harta Grota Sf Maria image name image name image name image name
image name image name image name image name image name
sursa foto: arhiva personală și cazareplacuta.ro

- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -