Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 17 noiembrie 2011

Lacul Bolboci - Mai sus nu se poate

La 1438 m, în masivul Bucegi, nu te simți la o mare înălțime. Până la urmă, te despart 1067 m până la punctul maxim cunoscut sub numele de Vârful Omu. Totuși, aici se află barajul situat la cea mai mare altitudine din țară. Practic, mai sus de 1438 m nu există alt baraj în România și, deși ar merita măcar din punctul acesta de vedere, nu sunt mulți români care știu de existența sa, chiar dacă mulți au trecut pe lângă el în drumul spre cunoscutul loc de grătare - Padina. Dar acum, vor ști!

Lacul Bolboci, vedere de pe baraj

Poți ajunge să-l cunoști și tu prin DN 71 (Sinaia-Târgoviște), din care se deschid două drumuri județene DJ 713 și DJ 714. Primul - la 7 km de Sinaia, indicator spre Cabana Cuibul cu Dor, al doilea de la Moroieni spre sanatoriu. În 2009, când am fost noi, era mai acceptabilă cea de-a doua variantă*.

Cabana Bolboci 


Când ai ajuns la baraj și lacul aferent, nu te impresionează ingineria construcției de 55 m înălțime, ci peisajul de poveste: culmi muntoase maiestuoase împrejmuiesc întinderea apă, ca într-o îmbrățișare tandră dintre natură și execuțiile omenești. 

Pe baraj 


Probabil un traseu dedicat matematicianului Nicolae Popescu. Nu am găsit informații relevante. 


Amenajarea este amplasată pe râul Ialomița și conform hidroconstructia.com, "este vorba de un clasic baraj de anrocamente (conform DEX,  îngrămădire de bolovani, de piatră, de beton etc., care formează platforme de întărire, diguri) cu etanșare din beton la paramentul amonte, care realizează o acumulare de 18 milioane mc pentru asigurarea, în orice condiții, a alimentării cu apă a municipiului Târgoviște".

Vedere de pe platoul Bucegilor---

Informațiile de pe placa informativă de lângă baraj:

ROMÂNIA
MAPMI
DIRECTIA APELOR IALOMITA BUZAU

BARAJ BOLBOCI

RÎUL IALOMIȚA
CONSTRUCTOR T.A.G.C.H.
PROIECTANT I.S.B.H.

DAT ÎN FUNCȚIUNE LA DATA DE 11.X.1988

*UPDATE 2014: între timp, DJ 713 a fost asfaltat, a devenit TransBucegi și este la această oră în condiții excelente până la Cabana Piatra Arsă. De acolo se poate face stânga spre Bolboci, dar pe drum neasfaltat

- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania ! -

4 comentarii:

 1. acum se merge pe noul drum care e demn de orice maşină sport joasă şi fiţoasă. adică în loc să faci stânga spre Târgovişte via Moroieni, continui spre dreapta, urmând indicatorul "Hotel Peştera". drumul e asfaltat perfect până la bifurcaţia spre Piatra Arsă. apoi e forestier decent "lămuit".

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumim, Narcisa. Data viitoare cand o sa trecem prin zona, o sa mergem pe noul drum - daca mai tine asfaltul pana atunci :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Acum drumul este asfaltat pana la Piatra Arsa,si,desi e foarte circulat,e un drum cu restrictie.
  Pe Podu" cu Flori ati fost?
  Inaltimea barajului n-o fi impresionanta dar cine a fost pe acolo si acum zeci de ani,cand drumul era pe fundul actualului lac,are o alta insemnatate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa este, Gianina, am fost si noi anul trecut pe ceea ce se numeste TransBucegi, am actualizat informația din articol. Este un drum de munte, care urca la aproape 2000 m, restricțiile sunt binevenite. Macar obligati sa ne mai bucuram si de peisaje :)

   Intr-adevar, inaltimea barajului nu este dintre cele mai impresionante, dar nu asta conteaza, ci faptul ca se afla la cea mai mare altitudine din tara. Asta DA motiv de fala!
   Nu stiam ca pe acolo trecuse drumul; avand in vedere ca se intervenise mai putin in natura, cred ca era fabulos :)

   Ștergere