Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 25 noiembrie 2011

Circuitul Muntele Puturosu (II): Grota cu Alaun si Pestera Puturosu

De la ucigașul invizibil despre care am vorbit ieri, AICI, am pornit, din nou, pe punctul albastru și după puțin timp am ajuns la o nouă bifurcație. Spre stânga, drumul se deschide spre Tinovul Buffogo (la care nu am mai ajuns, deși ne-am fi dorit, din cauza unei mocirle asemănătoare cu un nisip mișcător care ne-a acoperit încălțămintea - ca să avem dovadă că am încercat:P - și ne-a împiedicat să înaintăm - pe noi, și pe încă un grup de excursioniști, singurii care îndrăznisem să abordăm traseul din acea direcție. Promitem să revenim, dintr-un alt sens). Spre dreapta, pe unde am luat-o până la urmă, circuitul continuă pe la Grota cu Alaun și, într-un final, ajunge și la Peștera Puturosu. Deci, să pornim!

Din Grota cu Alaun

Drumul continuă drept, pe marginea unei râpe, printre copaci aplecați peste potecă, pe sub care sau peste care trebuie să te chinui, dar doar puțin, să treci. Înainte de a ajunge la Grota cu Alaun (apropo, conform DEX, alaun = sulfat dublu de aluminiu și potasiu), ești nevoit să abordezi o pantă mai accentuată. Traversarea ei durează aproximativ 5 minute, dar în tot acest timp, grota te "veghează" de sus. Și...ai ajuns. Nu știi sigur dacă asta e peștera cu alaun, fiindcă spre deosebire de celelalte obiective, aici nu este niciun indicator/panou/inscripție, dar noi înclinăm să credem că imaginile următoare reprezintă această grotă. Aici, chiar la intrare, am găsit un gândac cu burta-n sus. Mort. Era clar, nici grota asta nu ne vrea binele, dacă nu știm cum să-l luăm (adică, dacă te apleci sub un anumit nivel, ajungi rapid pe lumea cealaltă).
Am făcut rapid câteva poze. Până aici, nu ne întâlniserăm decât cu grupul de excurșioniști care nu ajunsese la  tinovul mai sus amintit. Dar, după câteva minute după ce am plecat de la Grota cu Alaun, zarva ne-a amintit că suntem pe un circuit "iubit" de turiști. Ajunseserăm la Grota Sulfuroasă, cunoscută ca și Peștera Puturosu. Punctul terminus al circuitului.

Grota cu Alaun


În interiorul Grotei cu Alaun 


Aici, am pierdut destul timp până să reușim să imortalizăm grota. Și nu pentru că nu ne puteam face curaj (până la urmă, pe tot traseul ne obișnuiserăm cu mirosul...puturos), ci pentru că lumea mișuna în jurul ei. Oricum, nu ne-am abținut să nu-ți arătăm și ție cam cât de multă lume era pe 15 august 2011 (vezi în imaginea următoare). Ce am apreciat, totuși, au fost panourile prin care erai înștiințat de pericolele care te pasc în interiorul mofetei  (cea mai tare din Europa din punct de vedere al debitului de emanații :D) - peste 90% cantitate de dioxid de carbon și radioactivitate. Mai multe detalii, mai jos:Informații despre Grota Sulfuroasă, de pe panoul explicativ:

Grota Sulfuroasă (galeria unei foste mine de sulf) se află pe versantul sudvestic al Muntelui Puturosu, la o altitudine de 1052 m. A fost amenajată pentru vizitare cu 120 de ani în urmă, de către Apor Gabor. Prin gura grotei iese la suprafață o cantitate imensă de gaz mofetic, debitul gazului depășind 3000 mc/zi, fiind emanația postvulcanică cu cel mai mare debit din Europa. Gazul mofetic conține hidrogen sulfurat, respectiv dioxid de sulf, care la contactul cu condițiile atmosferice precipită sulf pur pe pereții grotei. Dreptul asupra sulfului, respectiv asupra valorificării gazului aparține comunei Turia, apoi familiei Apor. După primul război mondial, devine proprietatea sanatoriului TBC, fiind folosit la tratamente.

O galerie lângă Peștera Puturosu


Nivelul gazului în partea exterioară a grotei se află la cca. 1m , dar în partea interioară nivelul aproape atinge plafonul grotei. Tocmai din această cauză, partea interioară a fost închisă printr-o grilă de lemn. Lungimea totală a grotei este de 14 m. 

Grota se poate vizita (n.a. oare de ce apare informația asta d-abia când ai ajuns la destinație?) pornind de la Hotelul Best Western Grand Hotel Balvanyos, urmărind marcajul punct roșu sau punct albastru (n.a. cea de-a doua variantă este cea directă). Compoziția gazului a fost analizat într-o fază inițială de către Ilosvay Lajos, în 1884, conform căreia compoziția arată astfel: 95,82% dioxid de carbon, 0,38%-hidrogen sulfurat, 0,14% oxigen și 2,66%-azot. Conform calculelor făcute de Ilosvay, grota emană anual 1,5 milioane kg dioxid de carbon, respectiv 6400 kg acid sulfhidric. După unele cercetări recente, aerul grotei prezintă radioactivitate de 980,0 pCi/l (pikoCurie/litru), având valoarea cea mai ridicată dintre toate mofetele și solfatarele din Carpații Orientali.

Grota Sulfuroasă/Peștera PuturosuTerapia sulfuroasă are efecte benefice asupra organismului, fiind dovedit în lupta împotriva bolilor precum: bolile reumatice, cele cardiovasculare, arteriale, psihosomatice, boli alergene, dermatologice etc.

---

Instrucțiuni privind folosirea mofetei (de pe panoul explicativ de lângă Peștera Puturosu):

// pentru vizualizare amănunțită, click pe imagine //
 • accesul copiilor și a persoanelor în stare de ebrietate, în mofetă, este strict interzisă!
 • după sosire, odihniți-vă 5-10 min. înainte de a intra în mofetă
 • intrați și ieșiți încet; în timpul ședinței, să vă mișcați și să vorbiți cât mai puțin posibil, pentru a nu tulbura nivelul gazului, inhalarea gazului mofetic este dăunător
 • controlul nivelului de gaz mofetic se face cu o flacară deschisă (brichetă, chibrit), care se coboară încet, până se stinge
 • aplecarea sub nivelul gazului este periculoasă și interzisă
 • respectați indicațiile cadrelor medicale privind durata ședinței
 • dacă nu v-ați consultat cu cadrele medicale, la prima ședință să stați 10 min, la următoarele crescând durata progresiv cu câte 1 min, până la maximum 30 min
 • la orice semn de rău, ieșiți imediat la aer curat și respirați amplu
 • nu este indicată folosirea mofetei de unul singur și se interzice intrarea a mai mult de 8-10 persoane
 • nu introduceți obiecte de argint și ceasuri, deoarece gazul are efect coroziv asupra lor
 • nu introduceți în mofetă animalele care v-au însoțit
 • după tratament, odihniți-vă 5-10 minute, înainte de a porni la drum
Dacă ai parcurs şi tu acest traseu, dă-ne de ştire printr-un comentariu la acest articol. Suntem curioşi să aflăm cum ţi s-a părut, pentru că nouă ne-a plăcut muuult!

- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -

2 comentarii:

 1. ...si noua ne-a placut mult de tot, numai ca, spre deosbire de voi noi nu ne-am intalnit pe drum cu nimeni...a fost foarte frumos sa fim doar noi acolo...doar ca la intoarcere ne-a prins putin polaia...

  RăspundețiȘtergere
 2. Ne bucuram ca v-a placut si voua si ca nu suntem singurii :D Chiar ca e mai fain sa vezi minunatiile tarii fara "galagie" in jur, chiar si cu o scurta "recompensa" ploioasa. Calatorii placute in continuare sa aveti!...si va mai asteptam pe la noi.

  RăspundețiȘtergere