Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 24 noiembrie 2011

Circuitul Muntele Puturosu: hai la ucigasi prin...mirosuri

Probabil doar în România un traseu care pute (la propriu!) poate constitui un obiectiv turistic. Și asta nu pentru că nu am avea ce vizita, că Slavă Domnului avem destule atracții, ci pentru că avem cu ce: mai exact, sulf din belșug. Așa că pentru cei care vor sănătate pe gratis sau sunt curioși să observe un fenomen...misterios și periculos în același timp, Muntele Puturosu îi așteaptă. Lângă stațiunea Băile Balvanyos. Județul Covasna.

Peștera Puturosu, cunoscută și ca Grota Sulfuroasă

Conform unui panou explicativ din zonă, Muntele Puturosu (Puciosu) (1143 m), parte a masivului Ciomad-Puturosu reprezintă ivirea cea mai sudică la suprafață a elementelor vulcanice din lanțul vulcanic acl Carpaților Orientali. Așa că, după ce vulcanii din această zonă s-au liniștit, au lăsat în urma lor obiective...ciudate: Lacul Sfânta Ana, unicul lac vulcanic din țara noastră, Tinovul Mohoș, un crater acoperit cu mușchi, de 4 ori mai mare decât fratele său amintit anterior și mofete (conform DEX, produse gazoase constituite în cea mai mare parte de bioxid de carbon, degajate prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice).

De aici pornește circuitul

Ei ne-au întâmpinat la pornirea pe traseu. Cuminți :D 

Foișor, vis-a-vis de intrarea pe circuit 

Ultimele, mofetele, s-au adunat în jurul unui munte, iar vizitarea lor s-a concretizat într-un circuit care poate fi parcurs în aproximativ 2 ore, traseul fiind ușor pentru orice categorie de turist și accesibil în orice perioadă a anului - ceea ce probabil a determinat și afluxul mare de vizitatori care se "îmbată" cu mirosul emanat de dânsele. Păi, da, mofetele nu s-au "mulțumit" să existe pur și simplu, s-au "accesorizat" cu proprietăți curative, dar au păstrat un "defect": un miros înțepător, care negestionat cum trebuie, te poate...ucide!

Stânga sau dreapta?

Dar, să pornim la drum. De la hotelul "Best Western" (4 stele), din Balvanyos, un indicator te îmbie spre mofeta cu cel mai mare debit de emanații de pe continent! De aici, până la ea, ai 30 de minute. Circuitul este bine marcat, dar pe alocuri duce lipsă de indicatoare edificatoare și începe cu un urcuș destul de accentuat, care durează 5-10 min, pe parcursul căruia te poți odihni pe câteva băncuțe. După ce ai trecut de această secțiune, dai de o bifurcație: în stânga (cum am mers noi) ajungi la Cimitirul Păsărilor și Grota Ucigașă, în dreapta - Grota cu alaun și Peștera Sulfuroasă/Puturosu. Pe oriunde ai alege să mergi, urmezi marcajul cu punct albastru și, într-un final, ajungi de unde ai plecat, adică tot la bifurcația asta :D

Harta traseelor din zona Balvanyos
// pentru vizualizare în detaliu, click pe imagine //

Indicatorul din dreptul hotelului "Best Western". Se observă: în 3 limbi (română, maghiară, engleză)

Bifurcația amintită mai sus 

Noi am ales varianta din stânga, pentru că eram prea curioși să cunoaștem un ucigaș...invizibil. Și nu mai aveam răbdare. Am avut parte de un alt urcuș accentuat, de maxim 5 minute, ca apoi cărarea să treacă printre niște ferigi mari, care acopereau poteca (dovadă că turiștii trec mai rar pe aici și se duc exclusiv la vestitul puturos). După scurtă vreme, am coborât într-o vale și, acolo, în dreapta - ne-am trezit față-n față cu UCIGAȘUL.

Una dintre băncile de pe traseu

Prima porțiune a traseului 

Urcușul de la bifurcație spre Grota Ucigașă În vale, apare Grota Ucigașă 


Ucigașul...invizibil

O vale acoperită cu frunze poartă numele de Cimitirul Păsărilor, iar la capătul ei se află Grota Ucigașă, în care accesul este interzis. De ce? Simplu: Sulful pe care-l emană te doboară din primele secunde în care ai pătrunde în interior (nu am încercat - citisem pe un blog, înainte să plecăm, că a încercat autoarea și a simțit cum ar fi pocnit-o cineva în moalele capului și s-a împleticit spre ieșire). Și deși pare inofensivă, grota este criminalul perfect: te omoară fără să lase vreo urmă. Spre deosebire de celelalte mofete, sulful acoperă tot interiorul grotei, până la plafon, și nu lasă urmele gălbui caracteristice, așa că în momentul în care privești înăuntru, nu vezi nimic deosebit, dar pericolul e acolo, crede-ne pe cuvânt. Mai multe detalii, mai jos:

Grota Ucigașă


Informațiile de pe panoul explicativ de la Cimitirul Păsărilor și Grota Ucigașă:

Aceste două fenomene postvulcanice ale Muntelui Puturosu se află pe panta estică a acestuia, aproape de vârf. Cimitirul Păsărilor se prezintă sub forma unei depresiuni umplute cu gazul emanat prin roci. Și-a primit denumirea datorită faptului că multe animale își pierd răsuflarea după intrarea în gaură. Gazul având greutatea specifică mai mare decât cel al aerului, stagnează pe fundul depresiunii cu dimensiunile de 15 m în diametru, respectiv cca. 3 m adâncime. Cele mai frecvente animale găsite aici sunt rozătoarele, liliecii, păsările și căprioarele. Foarte puține semne de arată prezența gazului nociv: culoarea diferită a frunzelor uscate sau lipsa totală a vegetației verzi pe fundul depresiunii.

Grota Ucigașă reprezintă urmele galeriilor minelor vechi de sulf. A primit acest nume datorită faptului că este diferită de celelalte grote și emanații de gaze din areal. Gazul din Grota Ucigașă umple aproape în totalitate galeriile din grotă. Pe pereții grotei nu se regăsesc depunerile specifice de sulf sau alaun, deci nu există semne clare care să ateste prezența gazului nociv.Cele mai frecvente victime ale grotei sunt liliecii.


VA URMA...MÂINE - vezi AICI
- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -

3 comentarii:

 1. Acum 2 minute, pe Facebook, de la Gigi Dicu: "Foarte frumoasa povestea,inca un motiv in plus sa merg.Abia astept sa ajung acolo in aceasta vara ;)"

  RăspundețiȘtergere
 2. Traseul e foarte frumos, dar mirosul e intr-adevar cumplit ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. He, he, he. Fiindca e asa de frumos, merita sa suporti mirosul:) Pana la finalul circuitului, te obisnuiesti:D Si sigur revii

   Ștergere