Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 24 octombrie 2011

Motru - Orasul limpede, curat

Acum două week-end-uri am părăsit giganticul București, pentru a poposi într-un mititel orășel din Oltenia, al cărui nume, în traducere liberă din geto-dacă, înseamnă "apă limpede, curată". Ajunsesem în Motru. Județul Gorj. Ce căutam aici? O nuntă. A doua noastră meserie nu ne recomandă "spărgători de nunți". Fusesem invitați. Printre pregătiri, decoruri, cântece și urări, nu puteam rata ocazia de a explora un municipiu cu o populație destul de mare (22.000 de locuitori), care fusese atestat documentar în 1385, sub numele de Ploștina. Când ne-am întors spre Capitală, eram siguri: îi stă mai bine cu numele de Motru :D

Catedrala Ortodoxă, vedere de la gară

Municipiul ne-a întâmpinat cu un soare cu dinți și o căldură anormală pentru 15 octombrie. Era ora 15 și orașul părea animat de diferiți trecători care fie se plimbau, fie se jucau (dacă erau copii :P), fie mergeau la cumpărături în Piața cea Nouă (în aia veche nu era nimeni, de înțeles având în vedere că era sâmbătă după-amiază). Nu am avut timp să căscăm ochii prea mult, pentru că într-o oră începea ceremonia de la starea civilă și noi nici nu eram îmbrăcați adecvat. Adică - fără costum (Ionuț) sau rochie (Anda). Nu puteam să mergem în blugi, nu-i așa? Așa că am dat fuguța la hotel (complexul "Ghiocela", despre care vom vorbi într-un episod viitor - vezi AICI) și explorarea noastră s-a amânat...

Și iată-ne la starea civilă, care este situată în același clădire (cu aspect futurist, vezi imaginea următoare) cu primăria și consiliul local. Spațiul alocat ceremoniei căsătoriei civile este foarte restrâns și mai mult de 20 de oameni nu au putut participa, restul rămânând afară. Un punct în minus pentru spațiu, dar un plus pentru arhitectură.


Clădirea din imaginea de mai sus este situată într-o piață largă, care are în centru un parc cochet (cu două fântâni și un foișor) - loc numai bun pentru o ședință foto de nuntă. În partea dreaptă, cum privești de la primărie, se înalță o ditamai biserica ortodoxă, sfințită în 04.04.2004. Mai știm noi pe cineva cu date d-astea simbolice și se pare că sunt chiar cei care scriu acest post;) 

Catedrala Ortodoxă, vedere din parc 

Biserica este foarte frumoasă, atât în interior, cât și în exterior, este împodobită cu picturi bogate (vezi în imaginile următoare) și "atracția maximă" o reprezintă un superb candelabru. Nici nu-ți venea să-ți iei ochii de la el!

Așteptând să ne îndreptăm spre restaurantul unde avea să aibă loc petrecerea, am dat o raită prin oraș. La câțiva metri distanță de primărie, în spatele ei, se află gara. Pustie. Doar trei câini se odihneau prin iarba deasă de lângă gară (îi vezi mai jos), niciun tren nu era garat, niciun călător nu aștepta pe nimeni și nimic. Între timp, vremea începuse să-și arate adevărata față. Nori amenințători au încărcat cerul, tot orașul era cufundat într-o lumină gălbuie și vântul începuse să-și facă simțită prezența. De la "primirea călduroasă" pe care ne-o acordase orașul, acum ne zgândărea și ne provoca să ne încheiem expediția mai curând decât ne doream.

Gara


Bloc, lângă gară Chiar lângă gară 

Deși este un oraș mic, nu poți spune că nu are viață de noapte. Dovadă stau cele două cluburi pe care le-am zărit, trecător. Pentru shopping, pe Bulevardul Trandafirilor, există un mic centru comercial, dar și un "Lidl", pe strada Macului și un "Penny", pe Calea Tismanei. Iar lângă "Ghiocela", la marginea unui teren viran, o sobră Biserică Catolică, pe care o poți vedea în fotografia următoare.


Biserica Catolică, vedere de la "Ghiocela"

--------

Date despre Motru

* așezare: pe DN 67A, la 44 km de Târgu-Jiu și la 42 km de Dr. Tr. Severin

* nr. clădiri – 1.633

* Sate componente: Ploștina, Dealul Pomilor, Însurăței, Leurda, Roșiuța, Lupoița, Râpa

* În timpul Revoluției de la 1821, motrunenii au fost printre primii participanți, mulți dintre ei înrolându-se ca panduri. În fruntea lor era căpitanul de panduri Marius Pârv, haiduc care a ajuns în oastea lui Tudor Vladimirescu

* suprafață: 50,09 kmp

* tradiție în minerit (din 1 septembrie 1968)

* Din 18.10.2000, este declarat municipiu, prin Legea nr. 180


Bulevardul Trandafirilor 


Restaurantul "Walentina" și sediul Sindicatului Pensionarilor din Bazinul Minier Motru

Steag, la catedrala ortodoxă 

Strada Macului


La întoarcere... FURTUNĂ !!! 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

14 comentarii:

 1. Hai ca nu e asa de rau;) Lumina e de vina.

  RăspundețiȘtergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 4. ha, ce frumos! n-am mai fost prin Motru din 2003, mi-e dor de el! :D

  RăspundețiȘtergere
 5. Au fost perioade(si mai sunt) in care mergeam zilnic in Motru dar niciodata nu l-am privit cu alti ochi.Frumos l-ai descris !!Zonele din jurul orasului sunt si ele intreresante si merita o sansa .

  RăspundețiȘtergere
 6. @Iulian: eu, prima si ultima data, am fost anul trecut, la o nunta. dar m-as intoarce. nu e cel mai frumoas oras din Romania, asta e clar, dar nu m-a deranjat ceva la el. Iti urez intoarcere cat mai grabnica:D

  @Gigi: eu l-am privit din prisma unui turist. Sunt sigura ca nimeni n-ar veni intr-un city break in Motru, dar cine are drum prin zona, poate da o tura prin oras. Nu stiu cati romani au vizitat Motru, sigur putini, si ar fi un motiv de lauda ca, uite,eu am fost acolo! cred ca pe aceasta idee ar fi o campanie buna de promovare a orasului. Dar merge si aqua park-ul pe care intentiona sa-l deschida primaria. Nu stiu in ce stadiu e proiectul, nu stiu cat succes ar avea, dar era o idee buna sa atraga turisti in zona

  RăspundețiȘtergere
 7. Imi place Motru, este orasul natal al sotului meu. E un oras placut, linistit, cu oameni primitori. Mi-ar placea sa locuiesc in Motru... de fapt, cred ca as sta oriunde, departe de agitatia Bucurestiului. E un loc in care eu m-am simtit ca acasa.

  RăspundețiȘtergere
 8. Răspunsuri
  1. Eu nu m-am intalnit cu ei. Chiar mi s-a parut un oras linistit!

   Ștergere
  2. Este orasul meu de suflet,imi este dor sa-l vad,nu e asa de rau cum vad unii

   Ștergere
  3. Este orasul meu de suflet,imi este dor sa-l vad,nu e asa de rau cum vad unii

   Ștergere