Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 5 octombrie 2011

Hala Traian sau primul supermarket dintr-un monument istoric

Vechiul București era un târg prosper unde oameni gospodari își etalau mărfurile sub acoperișurile unor piețe care peste ani ar fi putut ajunge muzee. Dintre acestea, doar 3 ne mai sunt cunoscute și din doar două îți mai poți face cumpărăturile. 

Hala Traian, în 2011


Hala Unirii a fost dărâmată prin anii '80 (nu corespundea, probabil, cu imaginea pe care și-o proiectase Nicolae Ceaușeșcu despre centrul unei metropole europene), Hala Obor (conform DEX, obor = loc -împrejmuit- unde se ține un târg de vite, de fân, de lemne) era pe punctul de a fi transformată într-un mall, dar este considerată monument istoric și încă este punctul de referință al aprovizionării cu carne al bucureștenilor și...a mai rămas una. Despre Hala Traian vom vorbi în acest episod.

Hala Traian, în 1976
foto via rezistenta.net

Pe internet, informațiile despre poate cea mai frumoasă piață din Capitală sunt atât de prețioase, încât par ascunse în cine știe ce cufere ale căror cifru nu i-am dat de cap. Singura informație care merită reținută este faptul că hala a fost construită în anul 1901, după planul unui arhitect italian. Mai multe se pot afla chiar de la fața locului...

Dacă ajungi pe Calea Călărașilor, la numărul 133, în sectorul 3, vei observa că alura pieței de altădată a dispărut de mult și a fost înlocuită de o clădire cochetă, în care nu mai găsești tarabele soioase ale comercianților și prețuri scrise de mână pe hârtii rupte cine știe de unde, ci etajere strălucitoare cu alimente atent aranjate și prețuri electronice. Așezământul vechi nu a fost dărâmat, ci a fost recondiționat de actual chiriaș - cel mai important lanț de supermarketuri din București: Mega Image.

Frumusețea arhitecturală din exterior nu este mai prejos în interior. Grinzi superbe decorează tavanul și o lumină plăpândă pătrunde prin micile geamuri de pe fațada principală. Cum în prezent te afli în incinta unei proprietăți private, nu ai voie să fotografiezi interiorul, deși d-abia te poți abține să nu ridici aparatul de fotografiat și să apeși declanșatorul... Dacă vrei să vizitezi minunata hală Traian, trebuie să te încadrezi în programul supermarket-ului, adică de luni până sâmbătă - între 08 și 22 și duminică - între 08-21. Și chiar dacă nu poți să-ți iei o amintire fotografică decât din exterior, merită să faci o incursiune în primul supermarket situat într-un momument istoric ;)

Vedere din satelit, via Google Earth

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

4 comentarii:

 1. Ai dreptate, Ioana. Decat sa ajunga o paragina, mai bine sa ne bucuram de hala exact in scopul in care a fost construita.

  RăspundețiȘtergere
 2. Hala a fost construita in 1896, dupa cum scrie si pe frontispiciu, iar autorul este arhitectul Giulio Magni, care mai are o serie de cladiri in Bucuresti si in tara.

  cu permisiunea dvs, postez o panorama cu hala, facuta de mine: http://www.panogio.com/romania/6451203224698

  RăspundețiȘtergere
 3. Multumim pentru informatii, Axel. Noi aflasem ca dateaza din 1901 (probabil atunci s-a finalizat constructia si in 1896 a debutat).

  Si multzam ca ne-ai aratat si panorama. Este superba. Felicitari! Bucurestiul arata asa frumos de sus...

  RăspundețiȘtergere