Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 12 octombrie 2011

Craiova (III): Parcurile (I) - Gradina Botanica, mica dar cu potential

Acum jumătate de an am început o serie de povești care-și propunea să deapene amintiri din capitala Băniei. Între timp, alte povești și-au făcut apariția în "magazinul" nostru de amintiri și Craiova părea uitată într-un colțișor din luna mai. Dar, un oraș deosebit de frumos cu atât de multe lucruri de oferit, nu putea fi eclipsat prea mult timp și...acum s-a întors cu forțe proaspete! Așadar, continuăm povestea oltenească cu Grădina Botanică, mică dar cu potențial.


Situată la mai mult de 3 km de cel mai celebru obiectiv al Craiovei aka Parcul Romanescu, Grădina Botanică  nu este invadată de turiști, decât accidental. Noi ne propusesem de când plecasem din București să facem cunoștință cu dânsa, deoarece eram siguri că în capitala județului Dolj nu poate exista doar un parc magnific. Și nu ne-am înșelat! Doar că am avut ceva de furcă până să ajungem în partea de sud-vest a orașului, între străzile C-tin Lecca (Comuna din Paris) - Obedeanu – Poporului – Renașterii – Calea Severinului (N. Titulescu) – Iancu Jianu, adică acasă la Grădina Botanică. Vizitam Craiova la pas (o reală plăcere, trebuie să încerci și tu!) și ne aflam pe o latură a Parcului Romanescu, pregătiți de încă o tură în natură. Din păcate, trebuia să ne mișcăm repede, pentru că nu mai aveam mult timp de colindat înainte să ne suim în trenul care ne ducea acasă. Așa că am început să întrebăm încolo și încoace cum putem ajunge la Grădina Botanică, cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Mai multe opțiuni, toate cu același rezultat: "trebuie să mai întrebați, după ce coborâți". Nu mai știm ce număr avea autobuzul în care ne-am urcat (așteptasem prea mult într-un soare dogoritor), cert e că având harta Craiovei în minte, am coborât când autobuzul o luase mult spre stânga. Apoi, din nou am început să întrebăm, simțind că suntem aproape... Nu am avut sorți de izbândă așa că ne-am bazat pe cunoștințele noastre, am scurtat prin spatele unui bloc, am dat de un gard și în spatele său se vedea...grădina. Am ocolit-o, tot privind peste gard să vedem ce minunății ne așteaptă și, într-un final, am ajuns la intrare.Spre bucuria noastră, nu exista taxă de intrare, dar apoi ne-am dat seama și de ce. Nu prea e nimic amenajat și ar fi fost o hoție să ceri orice sumă, deși se vede că grădina are nevoie disperată de fonduri. Dacă iei doar amenajarea în calcul, grădina nu arată deloc bine, dar dacă apreciezi sălbăticia, ca noi, ea arată extraordinar de bine.Înființată în 1952 din inițiativa prof. univ. Al Buia, scopul său "a fost acela de a contribui, ca bază materială, la instruirea studenților de la facultățile de profil (agronomie și horticultură), din cadrul nou înființatului Institut Agronomic din Craiova (1948), de lărgire a bazei de cercetare științifică a cadrelor didactice, dar și ca localizare a unui punct unde vizitatorii au posibilitatea de a cunoaște marea variabilitate a lumii vegetale" (sursa: gradinabotanicadincraiova.ro).


Lacul cu nuferi Te poți pierde printr-o mare de verdeață, poți admira delicați nuferi într-un lac care e baza pentru o mini-cascadă sau poți să te crezi într-un labirint colindând aleile încadrate de tufișuri babane, dar îngrijite. Te poți cățăra într-un turn de observație și parcurge un traseu accidentat, în cățărare, pe culmile dinspre bulevardul Nicolae Titulescu. Și cam atât... Dacă vrei să te simți cu adevărat în natură, în mijlocul unui oraș, aici trebuie să vii! Dacă vrei să vezi specii rare, arii amenajate, du-te în Cluj.

Vedere din satelit, via Google Earth

VIZIONEAZĂ EPISODUL URMĂTOR (Zoo pe gratisAICI SAU ÎNTOARCE-TE LA PRECEDENTUL (Craiova: CladirileAICI