Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 28 septembrie 2011

Splendoarea satului in 5 litere: ASTRA

Imaginează-ți cum ar fi să te plimbi printr-o pădure fermecată, unde la fiecare pas ai descoperi o nouă comoară? Îți pare o fantezie de nerealizat? Nimic mai greșit! Muzeul Satului "ASTRA" (Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român), din Dumbrava Sibiului, este exact cadrul la care visai în fantezia ta...O imensă dumbravă de la marginea Sibiului, pe drumul spre comuna natală a lui Emil Cioran și Octavian Goga - Rășinari, este locul unde basmele copilăriei prind viață. De la mori de vânt la căsuțe joase cu acoperiș de stuf, la biserici din lemn și podețe cu balustrade împletite și de la mine înguste și periculoase la mașinării și unelte indispensabile vieții la țară, toate și-au găsit sălașul aici. 

Adăpost la înălțime, fix în copacNu sunt lemne pentru un foc de tabară, ci o formă de adăpost...rapid 

Vizitarea se realizează fie pe jos, pe alei asfaltate care șerpuiesc pe sub bolțile bogate ale copacilor sau pe cărări înguste pietruite, fie cu trăsura trasă de cai. Ambele variante, însă, sunt contra-cost și asta mai diminuează din magia locului. În prima variantă, tarifele sunt următoarele: 15 ron/adult, 7,5/pensionar, 3,5/student, taxă fotografiere - 5 ron + prețuri speciale pentru grupuri. În cea de-a doua opțiune, prețurile stau în alt fel: o plimbare de 1 oră cu trăsura albă este fie 150 lei - dacă are 2 locuri, fie 200 lei - dacă are 6; cu altă trăsură, tariful este la jumătate de oră și este de 30 ron; iarna - o plimbare cu sania, tot de jumătate de oră, are același tarif. Noi am ales mersul pe jos și, fără să zăbovim mai mult decât câteva secunde la fiecare exponat, ne-a luat aproximativ 2 ore ca să parcurgem toată lumea satului. La intrare, se găsește o hartă a muzeului, extrem de utilă pentru orientarea în spațiu și, dacă ești grăbit, pentru bifarea obiectivelor pe care vrei să le vezi neapărat și renunțarea la altele.

Amfiteatru și scenă pentru spectacole populare

Biserica din Dretea

Biserica din Bezded 

Era viu și...pufos :D 

Așadar, prețurile nu sunt pentru orice buzunar, dar la noi în țară, adeverirea fanteziilor costă scump. Și totuși, pentru extravaganți, se pot oficia căsătorii și botezuri în cele două biserici din lemn (100 ron la Bezded și 150 la Dretea) sau se poate călători cu tractorul, pentru 3 lei/km.

În ceea ce privește orarul de vizitare, complexul muzeal se comportă ca orice muzeu, adică în zilele de luni este închis. Iar programul de vară este între 10 și 18, iarna între 9 și 17.Interiorul unei mine 


Cât despre istoric, trebuie să amintim că muzeul a fost inaugurat la 19 august 1905, "din dorinţa românilor ardeleni de a-şi defini propria identitate etnoculturală, în conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar şi pe fondul emancipării culturale a tuturor popoarelor din centrul şi sud-estul Europei, având ca model muzeele deja constituite ale saşilor, ungurilor şi secuilor" (sursa: muzeulastra.ro). Însă, forma actuală de muzeu în aer liber a luat ființă d-abia în 1963, din iniţiativa lui Cornel Irimie, cel care avea să fie întâiul său director.

Mină

Moară de vânt 


Plută 

Restaurant. Apropo, aveau mici și mulți clienți! 

Roată de bâlci __________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

2 comentarii:

  1. Daaa, am fost acolo si mi-a placut tare muuuult. O ploaie ne-a fugarit si n-am apucat sa vedem tot muzeul, dar este splendid. Recreeaza o lume fascinanta! :)

    RăspundețiȘtergere