Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 25 septembrie 2011

Cea mai dotata gradina zoologica din Romania

La început de vară, mai exact pe 26 iunie, pașii ne-au purtat într-una dintre cele mai frumoase grădini zoologice din țara noastră și, de fapt, prima din România. Deschisă inițial în 1929!, de către Întreprinderea de Electricitate, la propunerea inginerului Szekely, Zoo din Sibiu își întâmpină vizitatorii cu "exponate" (ce urât sună!) unice pe tărâmul mioritic (zebre și cămile), dar și multe alte ființe drăgălașe sau mai fioroase, ceea ce îi conferă Grădinii Zoologice de la Sibiu cea mai bogată diversitate de animale din România!

Cine a stat frumos la poză? Cămila 1 și Cămila 2 :D

Chiar dacă d-abia începuse sezonul călduros, vremea nu a ținut cu noi. Pe cer se preconiza o "repriză" de ploaie (după cum se poate vedea în fotografia următoare), iar vântul ne învăluia cu "răceală". Înainte de a intra, în stânga, nu ai cum să ratezi un superb lac de agrement, cu câteva hidrobiciclete puse la pedalat. Imediat, vrem și noi să ne dăm, dar prețul ne oprește elanul (o jumătate de oră costa 15 lei!, la care trebuia să adaugi încă 15 lei garanție, pe care îi primeai înapoi la întoarcere). S-a dovedit a fi cel mai scump tarif pentru o plimbare cu hidrobicicleta pe care l-am întâlnit vreodată în țară! Deși noi am preferat să ne păstrăm finanțele pentru intrarea în zoo, sibienii nu se dădeau în lături de la pedalat, deși de ploaie nu am scăpat nici noi, nici ei.Fântâna de la intrare

Am plătit rapid 3 lei (per adult, 2 lei - studenți, pensionari) și ne-am furișat la adăpost, pentru că ploaia nu a mai întârziat să-și facă apariția. Noroc că a fost una de vară - scurtă, dar furtunoasă. Imediat după, soarele a "câștigat" teren pe cer și ne-am putut continua vizita. 

Cam pofticioase :D

Somnorilă 

Moș Martin, la pândă 

La un moment dat, lângă noi, auzim niște tineri discutând. Unul dintre noi se minuna că grădina are atât de multe animale, așa cum i se povestise, și atât de diverse - 187 de animale și păsări din 47 de specii. Adevărul e că și noi auzisem aceeași poveste și fusesem dornici să ne convingem și singuri. Poate că zoo din București ar avea mai multe, pe hârtie, dar ultima dată când am fost la ea (anul trecut) nu am admirat atât de multe ca aici - mare păcat de celebrul elefant care era "piesa de rezistență". 

Cel mai tare din...România

Piton 

De pitorescul amplasamentului nici nu mai trebuie să aducem vorba. Două cuvinte sunt de-ajuns pentru a înțelege de ce: "Dumbrava Sibiului". Dar mai bine i se spunea "Dumbrava Minunată". Sau poate chiar de aici s-a inspirat Mihail Sadoveanu? Ce-i drept e că feeria completează de minune grădina, aleile care șerpuiesc (vezi următoarele două imagini) pe lângă cuști te poartă, parcă, printr-un basm aievea. Evident că păsările care-ți ciripesc pe la ureche sunt "bonus" și nu fac parte din proprietatea grădinii zoologice.În cele 15 hectare de zoo ajungi să nu mai știi unde e grădina și unde e dumbrava. Asta poate fi și bine și rău. Dacă-ți place adrenalina, treci prin spatele cuștii lupilor albi și vei vedea de ce spunem asta. Iar dacă vrei și mai mult suspans, du-te să vezi crocodilul. Nimic deosebit? Ai mai văzut și în altă parte? Ba n-ai văzut! Sibianul ăsta este cel mai mare din România - 2 m lungime (îl vezi mai sus).

Cea mai frumoasă "trecere de pietoni"


Și dacă încă nu te-ai hotărât că grădina merită o vizită, poate o vor face cifrele: anul trecut, 177.459 de oameni i-au trecut pragul. Mult, puțin? Zoo din București s-ar lăuda cu peste 1 milion de vizitatori, dar în opinia noastră, Zoo din Sibiu merită mai mult!

Vedere din satelit, via Google Earth

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

4 comentarii:

 1. La cea din Sibiu n-am mai fost de mulţi ani, e adevărat, dar ştiu că, de câte ori am fost, mi-a plăcut mult. Şi totuşi, eu aş alege-o pe cea din Târgu Mureş :) Este pe vreo 40 de hectare, tot în mijlocul pădurii, la fel de bine dotată şi îngrijită. Ai fost?

  RăspundețiȘtergere
 2. Am fost prin Targu Mures de multe ori, este unul dintre orasele mele preferate, dar la gradina zoologica tot am zis ca merg si n-am ajuns. Au fost parintii mei anul acesta, pentru ca erau in zona si i-am batut la cap sa mearga, dar pe ei nu i-a impresionat. Probabil, pentru ca au nimerit in zilele alea cand soarele facea legea si cam toate animalele se ascunsesera, fiecare pe unde a putut. Dar promit ca data viitoare cand sunt prin zona, nu o ratez, doar e una dintre cele mai mari din Romania, daca nu chiar cea mai mare!

  RăspundețiȘtergere
 3. brasov si tg. mures sumt mult peste sibiu la acest capitol...cred ca peste sibiu este si gradina zoo din targoviste

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord!

   La momentul la care am vizitat grădina zoologică din Sibiu (2011), ea avea cea mai mare diversitate de specii. Între timp, lucrurile foarte posibil să se fi schimbat, de exemplu am auzit recent că au adus girafe la zoo din Târgu Mureș.

   Te mai așteptăm la bord, oricând, cu drag!

   Ștergere