Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 9 septembrie 2011

UPDATE: Canionul 7 Scari, fratele mai mare al Taminei

Fratele mai mare și mai celebru al canionului Tamina, despre care am vorbit AICI, are 7 scări și multe trepte lipsă, așa că pericolul te pândește la fiecare pas. Și, până la urmă, nu ai ce să-i reproșezi: tu ești un invitat nepoftit (traseul prin canion este interzis circuitului turistic - probabil din cauza stării deplorabile a scărilor) în împărăția stâncilor pleșuve brăzdate de un râu neobosit.

intrare canion 7 scari

Cel mai ușor poți ajunge la Canionul Șapte Scări din localitatea Timișu de Jos, în zona turistică cunoscută sub numele de Dâmbu Morii, la aproximativ 2 km de intrarea în Brașov, de pe DN 1. De aici, pe un traseu marcat cu bandă galbenă, accesibil în toate anotimpurile, pentru toată lumea, cu o singură porțiune scurtă de urcuș, se ajunge în maxim 1 oră la canion, iar traversarea sa îți mai ia în jur de 30 min, depinde după câtă lume aștepți "la coadă". 

in canionul 7 scari

in canionul 7 scari

in canionul 7 scari

in canionul 7 scari

scara in canionul 7 scari

pasarela canion 7 scari

pasarela canion 7 scari

Din păcate, acesta este unul dintre cele mai mari incoveniente de care te vei lovi aici - lumea. Dacă pe celelalte trasee din masivul Piatra Mare (din care face parte canionul) te rogi să mai întâlnești pe cineva, aici ai da aproape orice să fie mai puțină vânzoleală. Pentru că deși te bucuri că există obiective din România care mai atrag turiști într-un număr atât de mare, paradoxul face ca aici tocmai lipsa turiștilor i-ar fi readus canionului farmecul de altădată. 

in canionul 7 scari

scara in canionul 7 scari

in canionul 7 scari

in canionul 7 scari

Acum, frumusețea mersului pe munte și traversarea unui canion au ajuns distracția de week-end preferată a bucureștenilor, fie că sunt pasionați de drumeții montane, fie doar amatori de o plimbare și o ședință-foto într-un decor deosebit. Gălăgia a înlocuit susurul revoltător al apei care se zbuciumă pe sub stânci, urcarea și coborârea pe scările adjuvante traversării canionului a ajuns cea mai la îndemână aventură, iar blitz-urile "atacă" fiecare colțișor care pare să-și dorească să fugă de civilizația care-l contropește... Păcat!

Cea mai înaltă scară
cea mai mare scara din canionul 7 scari

in canionul 7 scari

Placa informativă la intrarea în canion 
informatii canion 7 scari

Dar să privim canionul și dintr-o perspectivă pozitivă. Spre deosebire de majoritatea obiectivelor turistice din țara noastră, acesta beneficiază de o placă informativă la fața locului, din care aflăm informații prețioase: 

>> canionul este situat la 980 m

>> lungimea sa este de 160 m

>> diferența de nivel: 58 m

>> prima treaptă a cascadei, de jos în sus, are o înălțime de 8 m, urmată de alte 6 trepte, cea mai mare având peste 35 m înălțime.

pasarela canion 7 scari

pasarela canion 7 scari

pasarela canion 7 scari

pasarela canion 7 scari

pasarela canion 7 scari

pasarela canion 7 scari

pasarela canion 7 scari

Acum rămâne întrebarea: dintre cei doi frați, 7 Scări și Tamina, care e mai "tare"? Să alegi canionul mai lung, cu mai multe scări și mai înalte, dar "zguduit" antropic sau canionul mai scurt, cu mai puține scări și mai scurte, dar de o sălbăticie greu de egalat? Noi nu ne putem hotârî. Tu ce preferi?

Poiană spre canion
spre canionul 7 scari

spre canionul 7 scari

spre canionul 7 scari

Scări de lemn, cu câțiva metri înainte de intrarea în canion 

În urma sesizării domnului Viorel Irașcu, pentru care îi mulțumim călduros, am deschis o dezbatere în care te invităm să-ți spui părerea: "7 Scări" este canion sau nu?


UPDATE: De la finele lui 2013, accesul este permis pe baza achitării sumei de 10 lei/persoană. Taxa a fost impusă ca urmare a reabilitării obiectivului.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

10 comentarii:

 1. Am scris despre canioane la mine pe blog.Nu mi-o luati in nume de rau.Nu voi sunteti vinovati ca niste chei inguste si spectaculoase au fost numite aiurea ,,canioane".
  Cu respect.

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut, Viorel si multumim pentru comentariu!

  Am citit articolul tau, iti intelegem indignarea. De altfel, se pare ca noile indicatoare turistice nu mai vorbesc de "Canionul Tamina", de ex, ci de "Cascada Tamina".

  Dar, de curiozitate, si urmand indicatia de la finalul articolului tau, am cautat in DEX, explicatia termenului "canion" si uite ce am gasit: "Vale adâncă și foarte strâmtă, cu pereți abrupți și cu fundul îngust, prin care râurile curg vijelios, formând vârtejuri" si " Prăpastie adâncă între doi pereți verticali, săpată de puhoaie în stânca unui munte". Se pare ca in viziunea DEX-ului, si "7 Scari" si "Tamina" pot fi denumite canioane. Evident, nu se compara cu cele enumerate de tine, dar parca ne simtim mai bine sa ne laudam ca avem si noi niste canioane :D

  Te mai asteptam pe la noi.

  Pe curand! :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Va sugerez sa cautati o definitie din Dictionarul de gegrafie fizica al Editurii Corint sau orice dictionar geomorfologic.
  Indignarea mea si a celor cu studii in domeniu, este absolut intemeiata.
  Daca vreti este ca si cum as numi un parau ca Glodu sau Putnisoara rau sau as incadra Luna la planete.
  Pur si simplu nu se poate.
  Orice absolvent de geografie stie asta.
  E posibil ca definitia din DEX sa fie una generala, universal literara.
  Cu respect.

  RăspundețiȘtergere
 4. Am verificat definitia din dictionarul indicat de dvs si citam pentru toata lumea interesata de la pagina 60 (editia din 1999): CANION = termen spaniol,desemnand o vale adancita intr-o structura tabulara (orizontala), ale carei straturi cu diferite duritati dau versanti cu terase si brane structurale; de obicei, aceste vai sunt foarte adanci si inguste.

  Presupunem ca "7 Scari" si "Tamina" au fost denumite canioane pentru ca sunt vai adanci si inguste. Dar atata timp cat placa informativa de la "7 Scari" (se poate vedea mai sus), pusa acolo de asociatia de turism "Floare de Colt" din Brasov si de Salvamont Sacele, denumeste aceasta formatiune drept un canion si presupunand ca cele doua institutii au cunostinte de geografie (care ne par obligatorii pentru functionarea sub numele de "asociatie de turism" si "salvamont"), luam informatia ca atare si, pana la o rectificare oficiala, suntem siguri ca tot despre Canionul "7 Scari" se va vorbi.

  Respectul este reciproc si multumim pentru aceasta sesizare.

  RăspundețiȘtergere
 5. Revin cu o noua precizare.
  Iubitorii de munte stiu de colectia ,,Muntii Nostri".
  Va invit sa cititi ce scrie Dan Balteanu in Colectia Muntii Nostri , ghid turistic,Masivul Piatra Mare, Ed. Sport Turism, 1975.
  La pagina 7 se face referire la ,,CHEILE VAII SAPTE SCARI..."
  Cu respect.

  RăspundețiȘtergere
 6. Mie nu mi s-a parut asa extraordinar locul, e doar interesant:) Prefer Valea lui Stan.

  RăspundețiȘtergere
 7. Ai dreptate, Iulia. Nu am ajuns inca la Valea lui Stan, dar d-abia asteptam sezonul cald ca s-o exploram. Pana atunci, preferam Canionul Tamina (http://hai-la-bord.blogspot.com/2011/08/canionul-tamina-pericolul-e-umed-si.html) in detrimentul celui de la 7 Scari;)

  RăspundețiȘtergere
 8. Am ajuns si noi in iulie, foarte multa lume, din macate la unii lipsea echipamentul de munte, nici incaltaminte potrivita nu aveau unii. Politetea lipsea :) insa canionul e fascinant.

  RăspundețiȘtergere
 9. La acest canion si nu numai aici, poti studia "exemplarul" de pantofar, inconstient de ce inseamna sa mergi pe munte. Pe de alta parte, poate e bine ca avem si obiective cunoscute, unde turistii dau navala. Mai bine plin in tara, decat sa plecam cu totii prin strainatate. Si canionul, asa invadat de lume cum e, este fascinant, asa cum ziceti si voi. Dar mie tot Tamina imi place mai mult. Pentru ca e mai salbatic. Si apreciez mai mult aceasta calitate.

  RăspundețiȘtergere
 10. am avut parte de adrenalina la maxim...basca mi-au cazut ochelarii de soare intr-o cascada.....i-am recuperat, insa a trebuit sa ma opintesc ajutata de vreo 3 barbati...efortul meu si faptul ca am suportat chicotelile si rasetele celor care au asistat la un spectacol inedit,in care protagonista risca sa-si crape pantalonii la ultimul spagat,chiar a meritat!...am revenit victorioasa pe traseu cu inca 2 perechi de ochelari dintre care una de firma...ii am si acum ...si de cate ori ii port imi vine sa rad...

  RăspundețiȘtergere