Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 26 septembrie 2011

Calatoria in timp e posibila sau 3 ore intr-o gara

Da! Nu trebuie decât să iei trenul spre Băile Herculane și să te oprești în gară. Zeii te vor saluta din tavan, arcașii îți vor face o demonstrație de artă de pe un perete, ceasurile semnate Paul Garnier îți vor arăta ora exactă, dar parcă din alt timp și lămpile cochete vor completa atmosfera de altădată. Iar dacă ai și 3 ore de așteptat următorul tren, cum am avut noi într-o duminică ploioasă și numai bună de plecat acasă, merită să le asculți povestea din nou și din nou...

Sursa foto: rotaryclub-resita1

Sursa foto: banatul-turistic.ro


Poate cea mai frumoasă stație CFR din România a fost construită în stil baroc, între 1878 și 1886, urmând planurile arhitectului A.D. Serres. Ceea ce e cu adevărat deosebit la ea este că a fost concepută ca să fie o copie cât mai fidelă a castelului de vânătoare al împărătesei Maria Tereza, din apropierea Vienei. Deci, aspectul de nestemată este datorat acestor planuri. Cupola este decorată, pe interior, cu fresce reprezentând zeități din mitologia romană, iar ceasurile parizianului Paul Garnier mai pot fi găsite doar în gara din Caracal. Ce au ele așa nemaipomenit? Păi, ora IV este IIII, orele sunt trecute atât cu cifre romane (de la 1 la 12), dar și cu cifre arabe (de la 13 la 24). Ei, nu-i așa că sunt demne de tras într-o poză?

caine gara baile herculane

 

Ceasul lui Garnier
ceas garnier gara baile herculane

O clanță de poveste 
clanta gara baile herculane

Detaliu de pe tavan 

Dacă decorul împărătesc nu este pe placul tău, vino pe peron. O terasă acoperită cu liane și cu ghivece de flori agățate din loc în loc, cu bănci unde să te întinzi sub mireasma lor, te va purta din "palat" în "grădina" sa fastuoasă. Dacă nu ai vedea liniile gri din fața ta și nu ai mai auzi, din când în când, țiuitul locomotivelor, poate nu te-ai mai trezi din visare... 


gara baile herculane

fereastra gara baile herculane

interior gara baile herculane

interior gara baile herculanedesen perete gara baile herculane

desen perete gara baile herculane

peron gara baile herculane


sina gara baile herculane

tavan gara baile herculane

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

11 comentarii:

 1. Ce frumos...toata statiunea Baile Herculane, partea cea veche e de poveste...

  RăspundețiȘtergere
 2. Daaa...imi amintesc perfect gara din Herculane!!! :)) Am stat aici vreo 3 ore candva asteptand trenul spre Bucuresti care avea evident intarziere mare :p! Deci am vizitat-o pe-ndelete cum s-ar zice!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Si noi ne-am amintit-o perfect, dar nu fiindca asteptam un tren intarziat, ci pentru ca ploua torential si nu aveam unde sa ne adapostim pana ajungea trenul pentru care aveam biler. Oricum, nu ne pare rau;)

  RăspundețiȘtergere
 4. Da nici mie nu imi pare rau! Este un adevarat monument al arhitecturii, ca tot orasul de altfel...

  RăspundețiȘtergere
 5. Uau. Trebuie sa ajung curand pe acolo atunci:) Multumesc de informatie, Anda si Ionut.

  RăspundețiȘtergere
 6. Cu maaaare placere, Iulia. Pai, sa te duci musai si apoi sa te intorci pe la noi, cu impresii;)

  RăspundețiȘtergere
 7. Robert Codescu9 martie 2012, 22:59

  Un loc superb pe care NU ai cum să-l uiţi dacă l-ai văzut odată !!!

  FELICITĂRI pentru blog !!!

  RăspundețiȘtergere
 8. Ai dreptate, Robert. E un loc pe care noi nu l-am uitat si la care ne gandim, mereu, cu mult drag.

  Si multumim pentru aprecieri. Ne bucuram ca-ti place blogul nostru;)

  Te mai asteptam, oricand, pe la noi.

  RăspundețiȘtergere
 9. Iti recomand sa descoperi si gara din Suceava, cunoscuta si sub numele de Burdujeni. E superba ca arhitectura si a fost restaurata in totalitate acum cativa ani.

  RăspundețiȘtergere
 10. Iulian Ungureanu1 decembrie 2012, 11:31

  Iti recomand sa descoperi si gara din Suceava, cunoscuta si sub numele de Burdujeni. E superba ca arhitectura si a fost restaurata in totalitate acum cativa ani.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ehei, am vazut-o si pe cea din Suceava acum cativa ani. Mi-a placut si ea foarte mult. Si cand am vazut la tv ca acolo se fac evenimente ale pensionarilor, unde se danseaza in gara, mi-a placut foarte mult. E de vizitat, cu siguranta!

   Ștergere