Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 20 septembrie 2011

Biserica Amzei, comoara din centru

Bucureștiul are multe obiective frumoase, dar le ține atât de bine ascunse, încât puțini reușesc să le cunoască. Unul dintre ele este chiar în plin centrul capitalei, în Piața Amzei, și este protejat de niște copaci falnici care, cu frunzele lor bogate, acoperă o mare parte din clădirea adăpostită în spatele lor. Biserica Amzei, căci despre dânsa este vorba, este din acest punct de vedere, dar și din altul, o adevărată "comoară" pitită în centrul unei mari metropole sufocante.


Nu trebuie decât să privești aceste imagini ca să-ți dai seama ce frumusețe de comoară poate să dețină Bucureștiul. Liniile galbene îi conferă o eleganță potolită de coloanele sobre. Geamurile înguste și puține sunt singurele care se deschid spre lume, iar decorațiile bogate îi aduc un ultim retuș. Toate detaliile par a fi exact la locul potrivit, nimic nu pare în plus sau prea încărcat...
În legătură cu istoricul său, multe ar fi de spus. Prima biserică a avut hramul "Sfântul Nicolae" și a fost construită între anii 1807 și 1810, din fondurile lui Amza Naescu, al doilea vistier al țării la vremea respectivă. Deci, numele pieței din jurul bisericii și apelativul acesteia provin de la acest mare dregător. În 1846, un incendiu a distrus lăcașul de cult, apoi au urmat alte renovări, pentru ca în 1898 biserica veche să fie demolată din temelie, cu scopul construirii actualului lăcaș, care a fost deschis în 1901. Noul așezământ a primit două noi hramuri - "Sfinții Împărați" și "Buna Vestire" - și a fost construit în stil eclectic de D. Dobrescu, iar de picturi s-a ocupat prof. Marchetiumberto.
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!