Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 24 august 2011

Smarald si lectie de echilibristica, la Racos

La finalul lunii mai, am descoperit împreună cu tine o comună aparent banală din judeţul Braşov, dar care adăpostea o "aglomeraţie" de obiective turistice. Era vorba despre Racoş. Dacă pe parcurs am făcut cunoştinţă cu vulcanul, castelul şi coloanele de bazalt, acum a venit momentul să ne luăm "la revedere" de la acest fascinant tărâm prin dedicarea acestei poveşti ultimelor două "bogăţii" ale zonei - lacul de smarald de la carieră şi podul mişcător.

Oltul, văzut de pe pod

Despre aceste două obiective nu sunt multe de spus. Nu există referiri în pliantele turistice şi nici călătorii nu se abat din calea lor pentru a le vizita. Dar frumuseţea lor este incontestabilă.

Lacul format în carieră

Lacul care are o culoare de-ţi ia ochii (după cum se poate observa în imaginea de mai sus), care se aseamănă cu un smarald şlefuit neglijent de o rocă prea dură, este situat în spatele coloanelor de bazalt, lângă o cărare prăfuită.

Podul peste Olt

"Paznicul" podului

Castelul, văzut de pe pod

Florile de lângă lac
Din nou, Oltul

Podul este situat vis-a-vis de placa informativă de care am vorbit AICI şi care poate fi văzută AICI. Trece peste un Olt magnific în care se oglindesc copacii pitici de pe malurile sale. Trecătoarea din lemn şi fier este în stare bună, dar ai nevoie de o doză considerabilă de curaj şi...echilibru pentru a o traversa. Dacă te vei găsi vreodată prin Racoş, îţi recomandăm să nu ratezi acest pod fie şi numai pentru a te opri la jumătatea drumului dintre cele două maluri, pentru a aştepta ca podul să se "liniştească", să nu mai "tremure" şi pentru a admira învolburarea "oltenească" de sub tine. Dar atenţie! ţine-te bine de balustradă ca să eviţi o scăldare nedorită atunci când un alt trecător va păşi pe grinzile din lemn.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

4 comentarii:

 1. Acum imi pare si mai rau ca nu am ajuns si la lac, iata ca am ratat si podul asta fain...

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu-i bai, Anca. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Lacul si podul te asteapta:D. Oricand mai treci prin zona, poate mai dai o fuga spre Racos si le vezi si pe ele.

  RăspundețiȘtergere
 3. plaiuri romanesti19 iunie 2012, 07:49

  podul l-am vazut si eu, dar de lac nu am stiut :(( poti da mai multe detalii despre pozitionarea lui?

  RăspundețiȘtergere
 4. sincer, am nimerit intamplator la lac, nici noi nestiind de existenta lui inainte de a-l descoperi in cariera de bazalt. plecand cu masina de pe cararea de la baza vulcanului (carierei de zgura) inspre cariera de bazalt, la un moment dat am dat de o intersectie. In dreapta - ajungeam la coloanele de bazalt, dar noi am facut stanga, spre cariera, curiosi sa vedem ce e pe acolo. Imediat, pe stanga, am dat de lac. Speram sa-ti fie de ajutor indicatiile. Important e sa cauti lacul in cariera de bazalt. Din satelit, am vazut ca mai mult de 2-3 drumuri nu sunt create prin ea,asa ca prea mult nu vei avea de cautat.

  RăspundețiȘtergere