Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 9 august 2011

Oaza de verdeata in centrul Bucurestiului

foisor parc ion voicu bucuresti

Când canicula te bate în...cap și simți că totul se topește o dată cu tine, ai da poate orice pentru o salvare...răcoritoare. Dar dacă te uiți în jurul tău și vezi că ești în centrul Bucureștiului și betoanele te apasă amenințător, s-ar putea ca posibilul "dat orice" să-ți devină probabil. Dar nu te înspăimânta, Apocalipsa mai are un singur "inamic" de învins, care ție-ți este aliat: Parcul Ion Voicu.

Între bulevardul Dacia, strada Dumbrava Roșie, strada Polonă și strada Aurel Vlaicu se află salvarea pe care o așteptai. Aici ai "medicamentul" perfect contra caniculă, natural și fără efecte adverse: lac, foișor, copaci falnici, teren de baschet, podeț cu împletituri, pietre răcoroase, dar bune de șezut...

foisor parc ion voicu bucuresti

După ce ai luat "rețeta", privește împrejur și gândește la istoria acestui parc mic, dar cochet: în 1870, terenul, aflat în proprietatea librarului Ioanid, a secat, proprietarul acestuia a hotărât să-l amenajeze ca parc, plantând în acest sens mai mulți copaci pe terenul mlăștinos. Parcul a fost proiectat după tiparul scuarurilor englezești și al parcurilor franțuzești. Numele parcului a fost schimbat în 2003, în "Parcul Ion Voicu", pentru a cinsti memoria violonistului Ion Voicu, tatăl omului politic Mădălin Voicu. Frumusețea locului a devenit muză pentru Radu Petrescu, care îl descrie în propriul jurnal, și pentru Bedros Horasangian, care a dat titlul unui volum de proze, după denumirea parcului, Parcul Ioanid (sursa: wikipedia).

foisor parc ion voicu bucuresti

stanci parc ion voicu bucuresti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

5 comentarii:

 1. Cred că este vorba de Parcul Ioanid, nu de Ion Voicu!

  RăspundețiȘtergere
 2. Pana in 2003, parcul s-a numit, intr-adevar, Ioanid. Dar de 9 ani este "rebranduit" in Parcul Ion Voicu. Mai multe detalii gasesti aici: http://hai-la-bord.blogspot.ro/2012/04/parcul-ion-voicu-ioanid-librarul-si.html

  RăspundețiȘtergere
 3. Chiar nu ştiam de botezul la care probabil a fost naş primarul Onţanu. Crezusem că dvs. aţi fost naşii! Situl dvs. este foarte interesant pentru mine. Felicitări!
  Cornelius Ionescu

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumim pentru aprecieri. Inseamna foarte mult pentru noi.

  De botez au fost responsabili Ion Iliescu si Adrian Nastase, care au dezvelit in 2003 bustul lui Ion Voicu. Poate si Ontanu a avut ceva de-a face, dar probabil tot ce a facut a fost sa dea o semnatura.

  Te mai asteptam, oricand, pe la noi, avand speranta ca veti gasi, mereu, lucruri cat mai interesante!

  RăspundețiȘtergere
 5. Mie ,toata zona din jurul parcului imi place.Str Polona e plina de contraste "arhitecturale" ,la fel si Bd Dacia .

  RăspundețiȘtergere