Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 30 august 2011

Micul New York, pe insula de la Fundeni

Bucureştiul, cunoscut în perioada interbelică ca "Micul Paris", ar trebui să-şi modifice supranumele deja fumat în "Micul New York". Nu numai metropola americană se laudă că are cartiere aşezate pe insule, ci şi metropola din sudul României. Una dintre aceste amplasamente este insuliţa din mijlocul lacului Fundeni, care adăposteşte patru străduţe: Crapului, Ştiucii, Obleţilor şi Albişoarei.


Vara trecută, în iunie 2010, jumătatea feminină a blogului celor mai frumoase poveşti din România şi-a pus rolele în picioare şi a pornit în explorarea unui ţinut mai puţin cunoscut din Bucureşti. Zis şi făcut! A ajuns la Piaţa Delfinului şi s-a strecurat prin spatele fostului "circ al foamei", pentru a ajunge la un pod solid. A coborât o pantă abruptă, luând viteză considerabilă pe role, şi s-a trezit în mijlocul altei lumi: case colorate şi îngrijite, păzite de câini săritori (care nu au întârziat să se semnaleze faptul că-i sâcâi mişcarea rolelor), străzi înguste, dar asfaltate, câteva maşini parcate şi câţiva locuitori ieşiţi în faţa porţilor gospodăriilor, la sfat. Nu ţi-ar veni să crezi că te afli în Bucureşti, pentru că era atâta linişte în jur, deşi la doar câţiva metri distanţă forfota rutieră de pe şoseaua Fundeni ar fi putut răzbi până aici. Doar zgomotul plăcut al copiilor ieşiţi la joacă într-o arşiţă aproape cumplotă reuşea să spargă monotonia. 

Remarcă, te rugăm, roaba!

Podul şi "Circul Foamei" de la Piaţa Delfinului - în plan secund 


În plan îndepărtat, biserica de lemn din Fundeni

Plan mai larg asupra curții "dotate" cu roabă 

La întoarcere, s-a oprit câteva minute pe pod pentru a contempla luciul lacului Fundeni, care strălucea sub razele soarelui de iunie. Imediat lângă pod, două găini îşi luau prânzul, nestingherite de nimeni, nici măcar de aparatul de fotografiat îndreptat direct spre ele. Un pic mai departe, forfotă mare: doi locuitori din cartierul Pantelimon ieşiseră la o tură cu o barcă gonflabilă, iar toată atenţia era îndreptată asupra lor. După ce a urmărit spectacolul celor doi "marinari", a plecat spre o oază ascunsă printre blocuri gri, la câteva minute de Piaţa Delfinului - Parcul Morarilor.

Vedere de pe podGăinile 

Vedere din satelit, via Google Earth

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!