Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 18 august 2011

Dunarea, in TOP 5 rauri ale lumii

Tocmai am descoperit o ştire…de bine despre România. Chiar mai de bine decât precedenta. Se face că Dunărea, fluviul care ne face onoarea să ne străbată ţara, se află printre primele 5 râuri din lume în ceea ce priveşte frumuseţea! Chiar dacă "regele râurilor europene", aşa cum o numea Napoleon, nu ne “aparţine” în exclusivitate, avem norocul ca "cea mai bogată în daruri" (supranume dat de Nicolae Iorga) să ne placă atât de tare încât să ne viziteze cel mai mult – din tot traseul său, la noi “poposeşte” cel mai îndelung, mai exact “timp” de 1.075 km. Şi, după cum spun mulţi, printre care şi noi, tot în patria mioritică devine cea mai frumoasă – pentru unii la Cazane, pentru alţii în Deltă.


Statuia lui Decebal, una dintre frumusețile de pe malul Dunării
sursa foto: drobetaturnuseverin.net


Cine îndrăzneşte, totuşi, să întreacă Dunărea în splendoare? Pe primul loc se află un râu de care nu ne pare rău că ne eclipsează fluviul. Este vorba de Cano Cristales (vezi foto următoare), din Columbia. Culoarea deosebită conferită de algele care-l populează, doar în perioada scurtă dintre sezonul ploios şi cel uscat, îi conferă pe bună dreptate titlul de “cel mai frumos râu din lume”. Bine…dar mai sunt încă 3 ape curgătoare care s-au situat mai sus în topul realizat de revista “Forbes”. Acestea sunt “Futaleufu” (un nume cu rezonanţe deosebite în limba română :P), din Chile, Zambezi şi Yangtze. Cu ce sunt aceste 3 râuri mai presus decât Dunărea? În opinia celor de la “Forbes”, primul este ideal pentru senzaţii extreme trăite din Anzi până-n Patagonia, iar celelalte două sunt deosebite datorită peisajul pe care-l străbat (Zambezi - în Africa, Yangtze – în Asia). În opinia noastră, Dunărea ar fi meritat locul second, dar ne “mulţumim” (şi probabil şi ea se mulţumeşte) cu locul al cincilea, dacă ne gândim că râuri mai faimoase (Loara, Mississippi, Colorado, Nil, Amazon sau Sena) nu au intrat în Top 5. 

sursa foto: dailybusiness.ro

Pentru a sărbători această clasare, vedeţi “cadoul” de mai jos: 

Dunărea în cifre...şi litere: 

* al doilea fluviu ca lungime din Europa! (Volga ocupă primul loc) - 2.860 km 
* singurul fluviu european care curge de la vest la est! Delta este cel mai nou teritoriu din Europa! (practic, se înnoieşte zilnic) 
* 4 capitale traversate: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad 
*10 ţări parcurse: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina 
* unul dintre cele mai frumoase 5 râuri din lume (conform “Forbes”) 
* se numeşte “Tuna” (în turcă), “Danube” (engleză şi franceză), “Donau” (în germană), “Dunaj” (slovacă), “Duna” (în maghiară), “Danubius” (în latină), “Dunav” (în bulgară) 
* 817.000 km² bazin hidrografic 
* 96 afluenţi pe sectorul României 
* între Eşelniţa şi Dubova, şerpuieşte pe lângă cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa! (statuia lui Decebal, 55 m - vezi prima foto)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

3 comentarii:

  1. Hai ca am ajuns si eu pe la voi! Da sunt de acord, ca Dunarea este exceptionala. Am fost la Cazane si mi-a placut enorm, pot spune chiar ca este locul care imi place cel mai mult din Romania.
    App...imi place blogul vostru! O sa continui sa va citesc !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim, Larisa, pentru vizita si ne bucuram ca a fost una placuta. Te mai asteptam pe la noi, oricand!;)

    RăspundețiȘtergere