Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 12 august 2011

Canionul Tamina: Pericolul e umed si rece

În judeţul Braşov, turiştii amatori de senzaţii tari se pot distra la două canioane extrem de spectaculoase. Unul dintre ele este atât de celebru încât traversarea lui necesită destulă răbdare, pentru a aştepta ca valul de curioşi să elibereze scările de acces. Acesta este Canionul Şapte Scări, la care se poate ajunge din dreptul comunei Dâmbu Morii. Dar la 8 kilometri mai la sud, în circumscripţia satului Timişu de Sus, "trăieşte" fratele mai mic al canionului mai sus menţionat. Mai puţin cunoscut, mai puţin vizitat, dar poate mai deosebit şi, cu siguranţă, mai periculos. Această poveste îi este dedicată.

Când bateriile te lasă când ţi-e lumea mai dragă

Povestea noastră începe, de fapt, în luna mai, când "disperaţi" să cunoaştem Canionul Tamina, de care auzisem şi văzusem atâtea lucruri frumoase, am pornit la drum, cu entuziasmul la cote maxime. Am oprit maşina în parcarea de lângă bariera de pe DN 1 şi am privit indicatorul rutier de la câţiva metri depărtare care "enunţa" pompos: "Cascada Tamina". Apoi, am privit indicatorul de lângă barieră şi am urmărit banda albastră. Aveam până la destinaţie 1 oră. Pentru a ajunge la Tamina ai două posibilităţi: fie mergi pe drumul forestier, fie pe traseul marcat prin pădure. Care e mai ok? Nu ne putem pronunţa. Propunerea noastră este combinarea celor două variante şi, astfel, poţi ajunge mai devreme de 1 oră. Drumul forestier este lejer, dar evident mai lung. Poteca prin pădure este mai scurtă, dar mai abruptă şi urcuşul este mai dificil, necesitând câteva momente de respiro. În favoarea potecii stă mărturie panorama spre Predeal, de la mijlocul traseului.
În fine, ajungem la tabla informativă care anunţa că am ajuns la destinaţia mult dorită. Din nou, aveam mai multe variante de "înfruntat" canionul. În stânga (cum am mers în mai), canionul se parcurge "în coborâre", în dreapta (cum am mers în ultima zi din iulie), traversarea se realizează în ascensiune. Care este recomandarea noastră? În mod clar, cea de-a doua variantă - este mai uşor de parcurs şi se diminuează eventualele riscuri de accidentare.Dar ce am păţit în mai? Canionul era inaccesibil:( şi, din cauza umidităţii excesive în combinaţie cu temperatura joasă, ne-au cedat...bateriile de la aparatul foto şi posibilitatea de a fotografia minunăţia a picat. Am parcurs, cu stoicism, primele două scări (mai mult prin apă decât pe scări - debitul de apă era dublu faţă de ce o să vezi în imaginile din iulie) ca să ajungem la o nouă cădere de apă care trebuia coborâtă fără niciun ajutor - fie el scară, lanţ sau orice sistem de susţinere/prindere. Cu părere rău, nu ne-am lăsat influenţaţi de inconştienţă şi am abandonat, promiţându-ne să revenim la vară, după ce am verificat starea vremii cu câteva zile înainte (pentru a fi siguri că debitul apei ne va permite să parcurgem întregul canion).

Mulţumim, Tamina, că ne-ai lăsat să fim impresionaţi!

Şi iată-ne, din nou, la barieră, în ultima zi a lunii iulie. Cu bateriile full şi cu entuziasmul la cote şi mai maxime. Ne-am mirat să vedem 3 grupuri care se încumetaseră să traverseze periculoasa Tamina, când în mai nu ne "deranjase" nimeni. La ieşirea/intrarea din canion, o placă ne informează că "scările au fost montate" de fundaţia ecologică "Floarea de colţ" în colaborare cu fundaţia <<Salvamont Predeal>>. Execuţia aparţine IHORSK SRL".

Am coborât puţin pe unde se vede în imaginea următoare şi am dat de un perete imens pe sub care paşii ne-au purtat spre o deschidere pitorească, de unde am început pătrunderea în tainele misterioase şi întunecoase ale Taminei. Aşa de sălbatică încât ţi-e teamă să nu-i corupi frumuseţea naturală. Aşa de ruinate scările care ne facilitau traversarea încât nu-ţi doreai înnoirea lor tocmai pentru că farmecul canionului rezidă în influenţa atât de limitată a omului. La întoarcere, ne gândeam care e mai interesant: Şapte Scări sau Tamina? Din nou, nu ne putem pronunţa. Fiecare are specificul său şi frumuseţea proprie. Dar dacă ai văzut cele Şapte Scări, nu ai dreptul să ratezi Tamina. Îţi schimbă perspectiva asupra pericolului şi asupra imaginii României. După ce "evadezi" dintre apăsarea blocurilor masive de piatră, vei exclama, poate pentru a nu ştii câta oară: "Doamne, cât de frumoasă e România!".

Pe aici se coboară pentru a traversa canionul "în urcare" 
Râul Tamina
Scara orizontală 


Cea mai înaltă scară 
Intrarea în canion 

Prima "scară" - nu se foloseşte 
Şi aşa se aude tumultul Taminei:


Tamina, iarna
Sursa foto: bogdanbalaban.ro

Dacă ai parcurs şi tu acest traseu, dă-ne de ştire printr-un comentariu la acest articol. Suntem curioşi să vedem cum ţi s-a părut, pentru că nouă ne-a plăcut muuult!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

10 comentarii:

 1. Citind postul vostru imi dau seama ca ati trait cu adevarat o aventura. Felicitari pentru curaj si miscare.

  RăspundețiȘtergere
 2. Chiar a fost o aventura pe cinste pe care d-abia asteptam s-o repetam.

  Multam pentru comentariu.

  Te mai asteptam pe la noi.

  Pe curand!

  RăspundețiȘtergere
 3. Gornoava Valentin pe e-mail29 iulie 2013, 10:59

  Buna am facut traseul a fost super tare dar sincer iti spun daca nu aveam printat trasuul care l-am gasit pe blogul tau nu stiu ce faceam,
  la un moment dat ne-am ratacit marcajul este foarte inexistent pe anumite portiuni dar cu ajutorul foilor printate am gasit si canionul si ne-am descurcat. ms frumos.
  Cu stima,
  Gornoava Valentin

  RăspundețiȘtergere
 4. foarte bun blogul vostru, l-am bagat la favorite si am sa il citesc in intregime.
  felicitari atat pt initiativa, cat si pt cat va plimbati

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim tare mult.
   Sa stii ca vei fi mereu binevenit la bord, asa ca te mai asteptam, cat de curand! :)

   Ștergere
 5. frumoasa descriere,felicitari pt tot!
  Vara aceasta am fost la sapte scari si mi-a placut f multsi abia astept sa ajung si la tamina de care nu stiam daca nu erati voi.Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord!
   Mulțumesc pentru aprecieri. Te avertizez că Tamina nu este reabilitat ca 7 Scări, să nu te sperii :) Sau mai aștepți până se renovează și acest canion, am înțeles că sunt planuri în acest sens.

   Te mai aștept la bord, oricând! Și îți doresc vreme bună dacă te încumeți în curând pe Tamina :)

   Ștergere
 6. Exista varianta ocolitoare dupa ce se urca scarile ca sa ma intorc ?sau tot pe scari coborire.As vrea sa merg si cu fetita de 5 ani si ma gandesc ca este mai simplu o varianta ocolitoare la intoarcerea in Timis
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord, Cătălin!

   Da, se poate ocoli complet canionul, pe drumul forestier/traseul care urcă spre Vârful Piatra Mare. Practic, ca să treci prin canion, trebuie musai să te duci către el, altfel chiar îl poți rata :)

   Te așteptăm la întoarcere să ne spui cum ți s-a părut.

   Ștergere